fbpx

19/8 2018. Tacksamhet motverkar rädsla och ger hopp. Och kan hjälpa dig att bgga ditt vaumärke. Tacksamhet. Det borde vi visa mer. I ord och handling. Varför inte med en tårta? Äras den som äras bör. Tacksamhet. Ett vackert ord. Ett ord som kan förändra ditt liv. Ett ord som kan ge dig glädje, kraft och mening. Om du vågar se och uttala det du är tacksam för. ”Vaddå, tacksam? I denna värld som mest ger mig mest elände och problem?”. Säger en del. En del förväxlar ordet med att vara nöjd och glad. Som en ko som får mat. Att bara vara nöjd med det lilla. Det är inte det jag menar. För mig handlar ordet om att på djupet vara tacksam över livets gåva, livets möjligheter och livets alla mysterier. Tacksamhet motverkar rädsla och ger hopp. Det bygger både självförtroende och mod. Och tillit mellan människor. Det behövs i världen idag. Mer än någonsin. Vad är du tacksam för? Svara på den frågan och du får energi och kraft att bygga ditt varumärke. Här har du 13 tips på områden att fundera kring.

 

 

 Bilder från pexpels.com

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

138. Träna på att känna tacksamhet och utveckla ditt varumärke

När tackade du senast en busschaufför? Ett tidningsbud? Tanten i kassan? De delar av det storslagna Sverige som borde få mer uppmärksamhet och applåder. När sa du senast hur mycket du älskar och uppskattar din partner, dina barn, dina vänner? Eller när såg du senast dig själv i spegeln och tänkte ”du är faktiskt inte så himla
dum du, tack för att du finns”?

 

1. Tacksamhetens hemlighet

Det finns en hemlighet och en skatt förborgat i ordet tacksamhet. En källa som aldrig sinar. Det handlar om att inte ta något för givet. Att förstå att allt kan vara borta imorgon. Att ta tillvara nuet. Det går att ha två tankar och känslor i kroppen samtidigt. Att vara tacksam handlar inte om att vara nöjd och passiv. Det går att vara stolt, glad och tacksam men inte nöjd. Tacksamhet är släkt med meningsfullhet.

Känner du din mening med livet? Känner du att du behövs och ingår i ett större sammanhang? Den känslan kan skapa en dynamik och framåtrörelse utan cynism men med framtidstro. Tacksamhet kan skapa hopp och motverka hopplöshet. Det finns bara en ändlös rad av nu och vår korta stund på jorden är unik. Låt oss göra det bästa av denna gåva. Och aldrig glömma bort att dansa och le.

 

 

2. En krisande vård?

I september ska jag genomgå en höftledsoperation. Efter ett års kämpande med artrosskola, sjukgymnastik och dagliga övningar går det inte längre. Smärtan dominerar mitt liv. Jag kan knappt gå uppför en trappa längre. I förra veckan var jag på ett informations- och undersökningsmöte på Sös inför operationen. Detta väldiga värdiga sjukhus på Söders höjder som sedan 1944 har vårdat och hjälpt massor av Stockholmare genom livet. Från vaggan till graven. Men om man läser tidningar så är det lätt att tro att vården och Sös håller på att haverera.

Då sanningen är att det är ett sjukhus som varje dag ger vård i världsklass och hela tiden utvecklas. Det mesta fungerar oerhört väl. Trots allt. Berättas den historien? Nej, det är alla problem som lyfts fram. Stressade medarbetare, galna upphandlingar, organisationsproblem. Listan på problem kan göras lång och ska självklart tas på allvar. Men Sös växer med både kvalitet och omfång. Ständigt. Det ska vi vara tacksamma för.

 

3. Fantastisk service och omvårdnad.

På informationsmötet fick jag träffa tre sjuksköterskor, två fysioterapeuter och en narkosläkare. De tog EKG och blodtryck och jag fick relevant och lugnande information om vad som sker före, under och efter operationen. Dessutom fanns det gott om tid att ställa frågor. Inte nog med det. Innan operation ville de ha en färsk röntgenbild av min höft så de skickade ned mig till röntgenavdelningens drop-in-tjänst. Och blev röntgad per omgående.

När jag gick genom sjukhusets vindlande korridorer passerade jag mängder av avdelningar som behandlade både kropp och själ hos patienter. Allt gratis, eller rättare sagt, allt har vi gemensamt byggt upp och investerat i via skattsedeln. Välfärd i praktiken. Det är helt fantastiskt och något att vara både stolt och tacksam över. Tänk om jag bott i USA och inte haft råd med sjukförsäkringar. Det skulle kunnat innebära katastrof för familjens ekonomi och framtid.

 

 

4. Hans Roslings afrikanska sjukhus

I sommar har jag läst både biografin om Hans Rosling och boken ”Factfulness”. Två böcker som ger kraft och perspektiv på världen och massor av hopp inför framtiden. Världen är på väg åt rätt håll för detstora flertalet även om det finns massor kvar att göra. Med den egna erfarenheten av ett svenskt sjukhus i färskt minne blev berättelsen om de två åren som Hans jobbade som läkare på ett litet sjukhus i Mocambique extra stark. Där var han som ensam läkare ansvarig för ett område med 300 000 invånare. Och hade i princip ingenting utom kunskap och engagerade medarbetare som resurs.

Kontrasten när jag låg på röntgenavdelningen omgiven av Star Wars-apparater som surrade, flög och trollade var otrolig när jag tänkte på hur Hans Rosling hade det. Tacksam är bara förnamnet. Hur ofta tänker vi på hur mycket lagrad och upparbetad kunskap och erfarenhet, teknik och material som vi investerat i välfärden. Den finns där men vi ser den inte. Vi tar den för given och kräver bara mer. Och mer. Och mer. Och så glömmer vi lätt att vara tacksamma över det vi har.

 

5. Var tacksam för livets gåva.

Vi springer runt några få år på denna planet och tar den ofta för given. Det är lätt att se sig själv som odödlig och att man ska få hur många chanser som helst men är det så? Fånga dagen sa romarna. Fånga stunden sa en filosof. När tänkte du senast på att du var en av mellan ca 250 miljoner spermier som nådde fram till just det där ägget och startade din livsprocess. Vilken prestation. Vilken gåva. Högsta vinsten. Det finns ingen som du. Du är världsmästare på att vara du. Tycker du att du förvaltar den gåvan på ett bra sätt?

 

6. Var tacksam för din familj

Egentligen är det rätt hemskt. Att de som står oss allra närmast, vår familj, vårt kött och blod, också ofta blir de som får ta emot det mesta av våra dåliga sidor. Vardagen är inte så glamorös. Tvätt, städ och disk är väl inte just det som sätter guldkant på tillvaron. Slagsmålet om vem som ska gå ut med soporna är visst en vanlig tändande gnista för skilsmässor.

Men igen, tacksamhet är ingen gåva det är ett val. Det går alltid att se saker från fler sidor, det finns alltid en möjlighet att välja dialog istället för konfrontation. Och det finns ingenstans du är mer självklar än i din familj. Det är få ställen där det oftast är okey att bara få vara just – du. Glöm inte bort att vårda och utveckla även relationen till dina närmaste. För vad som än händer, familjen finns alltid kvar. Det gör inte alla vänner. Säg att du älskar dem. Ofta och innerligt.

 

 

7. Var tacksam för det du har

Måste du verkligen ha den där nya bilen, båten, resan, tröjan? Duger inte det du har? Är det värt priset att behöva jobba som en slav, aldrig hinna med vare sig dig själv eller dina närmaste för att du är så stressad och trött av allt slit? Är det värt priset att ständigt jaga nytt? Den slitna koppen duger. Du vet var du köpt din tröja. Den värmer ett tag till. Måste du ha det senaste? Och varje upplevelse behöver inte kosta. När utforskade du dina stad senast? På riktigt. I detalj. När besökte du ett museum senast. Det lilla livet är lika stort som det stora livet om vi vågar komma nära, smaka, känna, lukta. Och uppskatta det. Ting tar tid, Lägger du ned din dyrbara tid på rätt saker?

 

8. Var tacksam för dina vänner

När tänkte du senast tillbaka på alla människor du mött genom åren? Vänner, granna, arbetskamrater, kunder och vardagskontakter. De människor som format dig, gett dig energi, nya tankar, livsgnistor och nya världar. När skänkte du dem en tacksamhetens tanke? De har gjort så att du är du. De har hjälpt dig bygga identitet, de har bekräftat dig, sett dig, hört dig. Dina vänner har gjort dig till människa. Vad skulle det bli kvar av dig om inte dina vänner fanns? Förmodligen inte mycket.

Vi är inte bara gener och arv. Våra vänner är del av den miljö som fått oss att blomma. Och det borde vi vara mer tacksamma för. När sa du senast till en vän – tack för att du finns? Det borde vi alla göra oftare. Det kostar inte en krona men ger så mycket ömsesidig energi som lyfter. Och det är inte detsamma som att vara en egoistisk godhetsapostel. Det är att respektera livet. Människor tar tid, relationer tar tid, det tar tid att få gamla vänner. Hur hanterar du din tid?

 

 

9. Var tacksam för att du kan leva kungligt

Gallupinstitutet gör med några års mellanrum undersökningar av bl.a. hur människor i USA ser på sitt liv och sitt arbete. Då visar det sig att antalet individer som går till sitt arbete bara för att tjäna ihop till sitt smör och bröd idag ligger över 70%. För ca år sedan var siffran ca 62%. Och detta i ett land som är bland det rikaste i värdet. Har något gått fel? Ser man inte allt det goda? Brister det i tacksamhet?

Tänk att en människa som idag lever i den del av världen, ungefär en miljard, lever lika gott eller bättre än vad en furste gjorde på medeltiden. Värme, trygghet, skyddat boende. Vi kan välja mellan maträtter från världens alla hörn. Vi kan resa vart som helst i världen och ta oss blixtsnabbt och säkert både med egna fordon och kollektiva system. Alla kan vi räkna med att leva långa liv och med att få god och snabb vård vid behov. Vi har tillgång till all världens kunskap med ett knapptryck och vi kan hålla ständig kontakt med nära och kära. Varje dag. Året runt. Visst är det fantastiskt?

 

10. Var tacksam för ditt land

Nationalism kan ta sig många uttryck. Det är aldrig fel att älska sitt land, sin kultur och sina rötter. Det är snarare oerhört viktigt. Det är ju här du har fötts formats och växt upp. Du är en del av din miljö. Att förstå och kunna sitt lands historia och utveckling är viktigt. Både de goda och dåliga händelser. Det ger perspektiv och sammanhang. Det förklarar ditt och många andras beteenden och mönster. Det är en del av din identitet. Utan rötter har man inga fötter sa någon.

Självinsikt och acceptans av både ett lands mörka och ljusa sidor är en förutsättning för positiv utveckling. Men se upp, när nationalismen slår över i att börja ogilla eller vara rädd för andra främmande så måste varningsklockorna ringa. När man börjar prata om ”vi” och ”dom” så står snart en så kallad stark man och lockar med enkla lösningar. Som aldrig aldrig finns. Vi har alla ett ansvar att bygga ett gott samhälle. Och vi måste alla inse att det tar tid. Och det ska vi vara tacksamma för. Också.

 

 

11. Var tacksam för världen

I den oändliga svarta rymden fylld av galaxer i sådana mängder så att vi aldrig kommer förstå det finns det ett litet litet sandkorn som vid närmare betraktelse visar sig vara en planet så fylld av och rik på liv att det är som ett magiskt under. Hur gick det till? Inget vet egentligen hur och där finns en sådan mångfald av djur och växter som är så rik och mångfacetterad att det egentligen trotsar all beskrivning. Där finns vatten, berg, skogar, forsar och hav. Där finns teknik, städer och komplexa samhällen och kulturer.

Och där finns en liten naken svag och långsam apsort som kallas homo sapiens i olika färger och former som trots att varje apa är så lik den andre ändå ofta har svårt att alltid hålla sams. Men ändå gör den det. Och den lilla apan har lärt sig att samarbeta mer och mer och fler och fler får det bättre och bättre. Och upptäcker nya saker som den lär ut till andra apor och vips, så åkte plötsligt några apor ut i rymden. Den lilla apan tror att den äger det lillasandkornet men hur det blir med den saken får framtiden utvisa. Om inte apan spränger sandkornet i luften kan framtiden bli riktigt trevlig för alla. Och apan är på god väg. Det är något att vara tacksam för.

 

12. Var tacksam för demokratin

Dags att landa i verkligheten igen och i något betydligt mer jordnära men ändå så viktigt. Nu är det snart valtider igen och nu har vi i Sverige återigen chansen att välja de partier och personer vi tror kan göra det bästa för Sverige. Den chansen har män i Sverige bara haft sedan 1918. Kvinnorna från 1921. Alltså, demokratin har mindre än hundra år på nacken. Och ändå tar vi den ofta för given och glömmer vilken stenhård kamp för rättvisa, rimliga arbetsvillkor, mänskliga löner och alla andra reformer som de som funnits före oss har fått kämpa för. Många har t.o.m. fått sätta livet till i denna kamp.

Det glömmer vi lätt och kräver istället att vi ska ha mer och mer och bättre och bättre. Demokrati är egentligen en ganska trög och svårarbetad form av styre men i nuläget har vi inget bättre som tar hänsyn till individers rätt att få säga och ge sin åsikt. Det är verkligen något att vara både stolt och tacksam över. Och för dig som klagar på politiker. Skulle du själv vilja vara politiker? Vad gör du för att bygga samhället? Hur lätt tror du att det är?

 

 

13. Tacksamhetens seger

Avslutningsvis vill jag berätta om en verklig historia jag hörde om ett kriminellt nätverks uppgång och fall i Borlänge. Det var en P3-dokumentär som skildrade en sann historia om ett gäng unga killar som hamnade på glid och gled alltmer in på brottets bana och jakten på pengar. Deras liv blev allt våldsammare och fylldes allt mer av hat och aggressivitet. Mot samhället, mot varandra och egentligen också mot sig själva. En del hamnade till slut i fängelse, dog eller fortsatte på den kriminella vägen.

Men det var en kille som lyckades ta sig ur de dåliga cirklarna, fixade fru, jobb, boende och barn. När han fick frågan över hur han gick tillväga svarade han ”Till slut insåg jag att jag hade ett val. Ett val som stod mellan att leva ett liv fyllt av hat, våld och rädsla eller att välja en annan väg. Och den vägen hette tacksamhet. Tacksamhet över det jag har och det jag vill ha. Den tacksamheten räddade mitt liv.”

Tack för att du finns.


mvh/u

 

PS. Vill du lära dig grunden för hur du bygger ett starkt varumärke? Gå min gratiskurs "10 steg till ett starkare varumärke", anmäl dig på www.stoltnu.se