fbpx

30/9 2013. Jag stöter ofta på många som tror att det inte är någon idé att försöka utvecklas. Alla andra är så mycket bättre och har redan kommit så mycket längre. Inget kunde vara mer fel. Alla kan växa, alla kan lära om, alla kan lära nytt. Om man vill. I veckan var jag på en eftermiddagsworkshop med Ola och Anette Wallström från Mera Mål. Det var tredje eller fjärde gången jag hörde dem men ingenting slår en workshop. Då fick jag dessutom höra den intressanta historien om Tiger Woods och hur mycket bättre än andra han egentligen var när han stod på topp.

 

 

Vi var ett 15-tal förväntansfulla deltagare som hade samlats för att lära oss mer om konsten att sätta och nå sina mål. De flesta av oss hade under fler år följt Ola Wallströms nyhetsbrev där han en gång i veckan peppar och inspirerar till att sätta mer och kraftfullare mål. Jag har själv hört Ola flera gånger förut och han har alltid varit bra. När de nu kom med ett erbjudande om en workshop på fyra timmar till ett suveränt pris, 1995:-, slog jag till. Det finns inget bättre sätt att få snabb och hållbar kunskap än kombinationen teori, diskussion, tvingas ta ställning och skriva ner tankar och idéer under entusiastisk och erfaren ledning. Tillsammans skapar gruppen och gruppledarna en helt unik och situation som det inte går att läsa sig till. Genom att se, höra och göra så äger man sin erfarenhet från workshopen på ett unikt sätt. Tillsammans skapar vi en magisk känsla som lever kvar. Om man är öppen, aktiv och generös. Detta var min förväntan och det tillfredställde Mera Mål med råge.

 

Varför är det viktigt att sätta mål?

Sätter man inga mål så riskerar man att fladdra runt i livet som ett torrt löv om hösten. Vill man styra över sitt liv är målfokusering fullständigt centralt. Ola har sedan i början av 90-talet intensivt studerat vad som krävs för att nå framgång. Han har studerat de bästa, läst alla böcker, gått massor av kurser och sedan lärt ut och prövat de bästa tankarna och idéerna. Eller som Ola själv uttrycker det:

"Vi har studerat och testat framgångens principer i mer än 15 år vilket gör att vi vet att det fungerar för oss. Vi har under åren arbetat med tusentals människor och vet att det fungerar för dem. Vi har varit anställda, uppe i karriären, startat företag, drivit företag och lärt oss att skapa resultat på många olika sätt. Det finns metoder och principer för att nå mål som alltid fungerar, för alla människor. Det enda du behöver göra att lära dig hur principerna fungerar och sedan följa dem. Det är till och med så, att när du vet hur de fungerar, kan du på förhand bestämma vilka resultat som du kommer att få."

Nycklarna till att sätta kraftfulla mål

Där Ola till sist efter år av intensiva studier och research hamnade var som det så ofta är i ett antal till synes enkla nyckelbegrepp.


1. Du måste ha rätt attityd
2. Du måste ha mod
3. Du måste sätta kraftfulla, magiska och lockande mål
4. Du måste fatta beslutet
5. Du måste vara uthållig
6. Du måste fokusera
7. Du måste ha en plan
8. Du måste agera

Till synes larvigt enkelt men om man börjar skrapa på ytan och se vad varje punkt innebär så börjar det bli komplicerat och krävande. För att nå sina mål så måste man bryta ner varje del i handlingar. Vad måste jag träna på, vilka steg måste jag ta, vad behöver jag lära mig, vilka måste jag träffa, vilka ska jag samarbeta med, när ska jag göra detta, vilka resurser krävs och så vidare. Men! Utan ett mål att gå emot så är det lätt att gå vilse. Ola hävdar vikten av att med fantasins hjälp måla upp en bild av sitt mål, så tydligt och levande man bara kan. Hur känns det när du är där, hur ser det ut, hur luktar det, vilka människor finns runt dig, hur låter det o.s.v. De brukar kallas affirmation, att skapa målbilder, något som är vanligt i sportvärlden. Hjärnan kan nämligen inte skilja på om bilden är sann eller en fantasi. Den uppfattar även en fantasibild som sann och börjar ställa in sig på att uppfylla även fantasibilden med automatik. Höjdhopparen som ser sig själv segla över världsrekordhöjden, tennispelaren som höjer Wimbledonbucklan, eller golfspelaren på toppen av golftronen. Som Tiger Woods var en gång i tiden.

 

Hur bra var egentligen Tiger Woods?

Under en lång period var Tiger världens odiskutabelt bästa golfspelare. Han vann allt som gick att vinna, var överlägsen i tävling efter tävling och ansågs närmast oslagbar. Ola spelade själv mycket golf vid den här tiden och ville undersöka hur bra Tiger egentligen var. Ola studerade statistik på längden och tvären och följde ett år extra intensivt. Då var Tiger Woods golfens högst rankade spelare och tjänade i prispengar 41 miljoner dollar/år. För att få något att jämföra med så tittade Ola på den som låg rankad på plats 200 på rankinglistan. Han hette John Donnerman och hade lyckats dra in 200.000 dollar. Ingen dålig summa men Tiger Woods hade alltså tjänat 41 gånger mer än John Donnerman. Var Tiger 41 gånger bättre?

Det räcker med 2-3% bättre

Golf är ju en sport som det är enkelt att mäta och få fram statistik ifrån. En avgörande siffra är ju på hur många antal slag man lyckas ta sig runt banan. Minst slag vinner. Enkelt, tydligt, odiskutabalt. Under ett år kan man räkna fram antalet slag varje spelare behöver för att gå runt en 18-hålsbana i snitt. Då visade sig att Tiger Woods behövde 69 slag i snitt och mannen rankad på plats 200 i världen behövde ... 72 slag i snitt. Det var alltså bara tre slags skillnad. Vart sjätte hål slog Tiger ett slag mindre. Men tjänade i slutet av året 41 gånger fler miljoner dollar mer än John Donnerman. Då kvarstår frågan, vad gjorde då Tiger Woods för att nå sin position? Från tidig ålder har han haft målet att bli världens bästa golfspelare och tränat därefter. Passion, talang, träning, rätt tränare, tur, och många andra faktorer samspelade och tog honom till toppen. Att den resan också hade ett pris vet vi. Men det är en helt annan historia.

 

Hur fokuserad är du?

Michael Arndt, grundaren av affärsnätverket Arndts, brukar ofta berätta om hur få det är som verkligen lyckas hålla fokus mot sina mål. Han hävdar att det enligt en undersökning bara är 3% av Sveriges befolkning som har satt tydliga mål och orkar hålla fokus. Micke har dessutom ett stort eget jämförelseunderlag. Han har stött på problematiken allt för många gånger under sina 25 år som utbildare och försäljningschef. Förmågan att fokusera och sätta attraktiva mål är avgörande framgångsfaktorer. Och ovanlig. Jag rekommenderar varmt en kurs med Mera Mål. Läs mer här.

Sätt mål. Var fokuserad. Var stolt!

mvh/u