fbpx

8/1 2018. Oxveckorna* är här och då blir det extra tydligt - livet är lättare att leva i t-shirt och shorts. Min generösa snart 95-åriga svärmor bjöd familjen på en julresa till Gran Canaria. Från regn och rusk till dryga 20 grader, sand, sol och bad i Las Palmas. Varje dag. Men det var något av en chock att komma tillbaka till mörker och minusgrader. Resultat - melankoli. Ibland prövas vår förmåga till positivt tänkande. Med råge. Då gäller det att vässa blicken, tänka positivt och se allt det goda och fantastiska som faktiskt finns där bakom vinterns gråa filt. Utan att bli klämkäck eller dumglad. Livet är faktiskt en gåva även om vi allt som oftast behöver hjälp att inse det. Speciellt nu när oxveckornas tyngd gör att vi knappt orkar upp ur sängen på morgonen. Ibland är det därför extra viktigt att försöka se livet från den ljusa sidan. De här tankarna brukar hjälpa mig när det är tungt.

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

123. Träna på att se livet som en gåva

Innan vi kom till detta jordeliv vet vi inte vad eller var vi var. Och vi vet inte var vi kommer hamna eller vad vi kommer vara efter döden. Men vi vet att vi vad vi har nu. Livet. Med vårt arv, vår miljö och våra möjligheter. Vi har fått ett antal spelkort och förutsättningar och dem kan vi använda på massor av sätt. Allt är möjligt för den som vill. Varför inte försöka göra det bästa av den tid vi fått i gåva? I oxveckornas tid kan dessa tio påståenden kanske ge lite ljus, mod och energi.

1. Livet är en unik gåva
Vi är alla stjärnstoff och en del av evighetens universum. Hur stor är egentligen chansen att just den ansamlingen av stjärnstoff skulle sättas ihop till - du? Vilken enorm slump. Vilken tur. Vilket mirakel. En forskare jämförde att liv, i den form vi känner det, skulle uppstå i universum är lika stor chans som om det plötsligt skulle uppstå på en soptipp. Vem bestämde detta? Hur gick det till? Vilka krafter styr? Vare sig du är religiös eller ej så kan det vara bra att tänka på vilken tur du haft att just du blev du. Du fick livets unika gåva. Ta den till vara. Även då det är kallt och mörkt. Se den här filmen om du vill ha lite mer perspektiv. Den är fullständigt magisk.

2. Du är bäst i världen
Du är bäst i världen på att vara du. Det finns ingen annan som är bättre eller mer lämpat för det än just du. Det finns ingen som du. Och det finns ingen annan som kan leva ditt liv. Du är fullständigt enastående och fantastisk. Ett mirakel. Och kom ihåg, i början av ditt liv så tävlade du mot mellan 300 och 500 miljoner spermier och en av dem lyckades vinna. Den vinnaren är du. Grattis. Var stolt. Du är i sanning en vinnare. Livet är serverat. Ta för dig.

 

 

3. Du är aldrig ensam
I mörka stunder kan vi alla känna oss nakna och utlämnade. Ensamheten kan bli överväldigande. Då gäller det att lyfta blicken och se det stora nätverk som varje människa har. Ingen människa är en ö. Varje människa ingår i olika sammanhang, små som stora. Familj, vänner, bekanta, skola, jobb, affärer, grannar, land, världen. Sträck ut en hand, det finns alltid någon som vill hjälpa och lyssna. Var inte missriktat stolt. Be om hjälp och stöd när du behöver det. Människan vill hjälpa, det är så som vi har överlevt genom historien. Du är aldrig ensam, var inte rädd.

4. Du är ett mirakel
Varje morgon när vi vaknar borde vi gå ner på knä och tacka naturen, Gud, kraften, något för att vi lever. Tänk bara på alla miljoner processer som pågår ständigt i vår kropp och i vår hjärna. Blod, syre, ämnesomsättning, muskler, nerver, senor, leder, skelett, hud, huvud, axlar, ben och tår. Allt kontrolleras, styrs och påverkas av vår hjärna. Allt är en del av vår identitet. Allt är summa summarum – du. Med tankar, känslor, drömmar och allt som byggts in i din personlighet. Fantastiskt. Och att det är så mycket som fungerar så ofta som det gör är egentligen ett större mirakel än att det inte gör det. Och ändå tar vi kroppen och livet ofta för givna. Tacksamhet är ett fint ord. Det borde vi alla känna lite oftare.

 

 

5. Du är en oändlig möjlighet
Det slår mig i princip varje dag. Du, jag och alla besitter oändliga möjligheter att utvecklas och ta tillvara livets gåvor. Om vi vill. Men ingen får något gratis. Varje utvecklingssteg behöver vi kämpa för att ta. Tänk på ditt första år som människa. I början var du totalt hjälplös och behövde hjälp med i princip allt. Efter mindre än ett år kunde du gå, kommunicera och hade en obändig vilja att växa och undersöka världen. Din nyfikenhet och livsgnista var enorm. Men hände det något på vägen? Har du slutat brinna? Har du blivit bekväm? Eller vill du fortfarande växa? Vad du än väljer, möjligheterna är oändliga men ingen kommer undan kampen. Den kräver vilja, mod och uthållighet. Och det är ett beslut som bara du kan fatta och ta ansvar för.

6. Kliv kliv överlev
Det är Tour de Ski-tider och skidtävlingen håller precis på att avslutas med den övermänskligt vidriga sista klättringen uppför slalombacken, kallad ”Final Climb”. Mördarbacken i Falun är som en nedförsbacke i jämförelse. För ett antal år sedan så visade Vinterstudions expertkommentarer, den före detta elitåkaren Mattias Fredriksson, hur brant och jobbigt det var att ta sig uppför. Han höll på att spränga sig själv på kuppen men lyckades kämpa sig i mål. Mycket tack vare sitt mantra ”Kliv, kliv, överlev” som han upprepade för sig själv på vägen upp mot toppen. Och han klarade det. Vilket är ditt mantra när det är tungt och tar emot i livet?

 

 

7. Det löser sig
Även när det ser som mörkast och mest hopplöst är det viktigt att alltid komma ihåg – det löser sig. På de allra flesta utmaningar och tuffa situationer finns det alltid 1000 lösningar. Minst. Det gäller att påminna sig om detta, speciellt när det känns nattsvart. Det finns alltid lösningar och det finns alltid människor som är beredda att ställa upp och hjälpa dig. Om du ber om hjälp. Om du visar din sårbarhet. Om du vågar visa dig som du är. Då löser det sig, ofta förr än senare. Men du kanske måste leva med smärtan och svärtan en stund. Tänk på den mörka känslan som en våg som kommer emot dig. Den kommer också att passera och försvinna. Håll i, håll om, håll ut. Det löser sig.

8. Sätt på rätt glasögon
Och så var det den gamla sanningen – du väljer hur du vill se världen. Med positiva glasögon på eller med negativa glasögon på. I varje situation så kan du alltid se läget från den ljusa eller mörka sidan. I varje situation, i varje person, i varje plats, i varje upplevelse. Det finns alltid en positiv sida och en negativ sida. Samtidigt. Och det är förutsättningen för livet. Det kallas lagen om alltings polaritet. Motpolerna är varandras spegelbilder. Utan mörker inget ljus. Utan svart inget vitt. Utan upp inget ner. Hur vill du se på världen? Vad skickar du ut för signaler? För det finns en annan gammal sanning – det du skickar ut får du tillbaka. En del kallar det karma. Andra kallar det attityd. Somliga kallar det karisma. Vad du än kallar det så har du ett ansvar och en möjlighet att påverka både din situation och ditt liv.

 

 

9. Tillåt dig att bara vara
Karriär, självförverkligande, identitetsjakt, utveckling, framtidsbyggande … Det finns många krav och förväntningar på oss människor av idag. Kanske alltför många. Valfriheten och mångfalden av valmöjligheter är näst intill oändlig. Men måste vi verkligen pröva allt? Måste vi verkligen ständigt och jämnt utvecklas? Självklart inte. Träna då och då på att bara vara. Stäng av telefonen. Släck datorn. Tysta tv:n. Gör … ingenting. Det är helt okey. Du behöver inte vara mer än det du är. Du är värdefull och evig precis så. Tillåt dig att bara vara mellan varven. Ekorrhjulet finns alltid runt hörnet men det är du som faktiskt kan bestämma om och när du kliver in i det. Och du kan också välja tempo. Om inte du sätter upp dina ramar och mål gör någon annan det åt dig. Vill du verkligen ha det så?

10. Vi lever i den bästa av världar
Ett tips - se inte på nyheterna ett tag om du vill ha en ljusare bild av livet. Framförallt får du inte döma världen, och den tid vi lever i, med media som enda måttstock. Media drivs av att lyfta fram det värsta som hänt och det värsta som har hänt har alltid hänt. Någonstans i världen. Trots allt elände, krig, våld och fanatism som pågår så kan forskningen bevisa att det har aldrig funnits en tid där så många individer haft det så bra som de har det nu. Och det blir bättre och bättre för varje dag. Se bortom medias svartsyn och sök det goda. Läs och se mer av hans Roslings alla rapporter och inslag på You Tube. Läs Johan Norbergs bok ”Framsteg” och läs Augustprisvinnaren Lasse Bergs sista bok i Kalahari-trilogin. Där och på många andra ställen finns det hopp, framtidstro och bevis på att världen blir bättre. Låt oss bidra till den utvecklingen 2018 och framöver.

 

 

Ovan molnen lyser alltid solen var det någon som sa. Kanske klen tröst i oxveckornas tid men inte desto mindre sant. Vi är alla medskapande till vår gemensamma verklighet. Vi ser det vi väljer att se. Låt oss samlas, dansa, le och bry oss om varandra. Tänder vi fler ljus i mörkret så håller vi trollen borta och när solen kommer så spricker de. Nu kör vi.


mvh/u

 


PS. Så här säger Wikipedia om oxveckorna:

*Oxveckorna, är enligt nyare muntlig tradition, perioden efter trettonhelgen fram till och med fettisdagen. Dessa veckor upplevs oftast som tröga och tunga, därav ox- i förleden. För många utgörs periodens slut av sportlovet och en därefter tydlig ljusare period, företrädesvis om morgnarna.

I en betydligt äldre tradition avses tiden mellan midsommar och allhelgonahelgen. Efter midsommar fanns det nämligen inga helger som bröt det årliga tunga arbetet mellan vårbruket och skördetiden med allt sitt efterarbete. ("Man fick slita som en oxe.")

I äldre tider i Ångermanland kallade man perioden 9 veckor efter jul för oxveckorna. Det var den kalla mörka högvintern. Räknar man från 3:e dag jul och 9 veckor framåt kommer man till 28 februari. Sedan börjar en behagligare del av vintern, senvintern när ljuset börjar komma tillbaka och solen värmer mer.