fbpx

19/1 2020. Uttrycket ”vill du bli klok, läs en bok” må vara lite hurtigt men är inte desto mindre sant. När vi läser har vi chans att nå helt andra och djupare liggande källor både inom oss och hos andra. Har Netflix blivit vår tids opium för folket? Förr var det religionen som kallades så av Karl Marx. Han menade att religionen var ett bedövningsmedel och en tröst för de förtryckta massorna. Religionen gav dem tröst och hopp. Den gjorde dem lugna och fick dem att inte göra uppror mot orättvisor och fattigdom. Paradiset väntade. Men så illa är det väl inte idag? Eller? Tänk om? Tänk om någon verkligen vill göra oss passiva, stillasittande och beroende av skärmarnas makt? Titta på film, se reklam och sedan konsumera. Visst vill vi mer än så med våra liv. Jag vill slå ett slag för ökat bokläsande. Här kommer de första 11 av 34 anledningar till varför du ska läsa en bok.

 

Bilder från pexels.com och unsplash.com 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

 

147. Träna på att läsa mer och oftare, det stärker dig och ditt varumärke

Vad händer egentligen när vi tittar på en bra serie på TV? Hur mycket lär vi oss egentligen? Har vi inte rätt till avkoppling och lite verklighetsflykt? Självklart har vi det. Med den mängden extremt välgjorda filmer och serier som finns lättillgängliga dygnet runt är det svårt att stå emot. Och det finns ett stort problem. Filmerna är redan paketerade och i princip färdigtuggade.

Våra upplevelser är regisserade av någon annan. Det är lätt att bara följa med och inte reflektera. Man känner sig kanske levande, får gå in i nya världar, möta människor och situationer man bara kunnat drömma om, man blir berörd och får skratta, gråta, skrika men hur mycket tänker man själv? Vad stannar kvar? Filmen är flyktig men en bok finns kvar på ett mycket mer påtagligt vis. En bok kan hjälpa dig växa och leva din dröm.

 

1. En bok kan ge dig makt

Kunskap är makt. Makt att förändra ditt liv. Makt att leva din dröm. Makt att bygga ett starkt varumärke. Kommer du ihåg filmen Rosens Namn? Den handlade om ett kloster på medeltiden där det begicks en serie hemska mord. Sean Connery var en munk som kallades in för att hitta mördaren. Vilket visade sig vara en av ledarna på klostret. Han hade velat skydda ett hemligt bibliotek med allt annat än religiösa skrifter från insyn. Hade fler fått tillgång till de böckerna skulle kristendomen och klostrets ställning allvarligt kunna ha hotats. Kunskap är makt.

Filmer kan lära oss mycket men har mycket svårare att gå på djupet. En film når sällan de källor och de rotsystem som bygger upp världen och ger den dess komplexitet. Där är boken fortfarande oöverträffad. En film består i snitt av 100–150 scener. Ett grovt innehållsmanus är sällan mer en och en halv A4.

Boken har i princip obegränsade möjligheter att levandegöra historier, fakta och händelser. En bok kan ge så mycket mer. Den som läser en bok får kunskapen och fakta, ser sammanhangen, ser de stora linjerna och förstår de viktigaste delarna. Den som har läst mycket och länge har ett enormt övertag. Ett ansvar och en möjlighet. Kunskap ger självförtroende, mod, makt och styrka.

 

2. En bok är lätt att ta med

Smaka på ordet pocketbok. Det finns något vänligt och intimt i ordet. Fickbok. Något du bär med dig. Nära. Enkelt. Som en vän, en vän som vill dig väl. Alltid till hands. När du vill. Och du kan ta i den. Smeka den. Väga den. Läsa den precis när du vill och bestämmer. Du släpper fram berättelsen och berättaren när du vill. Det är också makt. Att kunna ha kontroll över sitt liv. Det ger självförtroende och mod. Att ha en vän i fickan som du själv kan styra över och kontrollera utan att du behöver vara rädd för att hen blir sårad eller krävande, det är faktiskt ganska häftigt.

 

 

3. En bok behöver ingen ström

Vi är omgivna av prylar, verktyg, fordon och annat som kräver mycket och daglig el. En bok behöver inget sådant. Den är miljövänlig och hållbar. Den belastar inte elräkningen och den kräver inget eluttag eller någon laddare. Den går inte sönder och den behöver inte uppdateras. Och du behöver inte köpa en ny var och vartannat år. Okey, du behöver tillräckligt med ljus för att kunna läsa men det är också det enda. Vilken fantastisk uppfinning. Boken.

 

4. En bok kan vara ett verktyg

En bok är ingen helig skrift. Använd den mer. Handgripligt. Använd den som en dialogpartner, svara, fundera, reflektera. Skriv i marginalen, dina tankar, dina funderingar. Stryk under viktiga meningar. Ringa in ord och stycken du gillar. Rita symboler som beskriver speciella känslor du får. I slutet på de flesta böcker finns det också ofta tomma sidor. Använd dem för dina tankar. Det enda du måste vara säker på att boken är din. I så fall är det fritt fram. Bekymra dig inte om nästa läsare. Lev nu. Läs nu. Stunden kommer kanske inte tillbaka.

 

 

5. En bok finns kvar

När eftertexterna rullar vid filmens slut sitter du kvar där med minnen och känslor från filmen. Visst, du kan gå tillbaka och se om olika scener som du gillade eller undrade över, men handen på hjärtat, hur ofta gör du det. En bok finns kvar. Den är det lätt att ta fram igen och det är lätt att läsa om hela eller delar av det du tyckte var bra eller intressant.


En bok är en vän som du alltid kan ha nära dig i bokhyllan om du vill. En del hävdar att man ska kasta eller ge bort böcker när man läst klart den. Jag hävdar motsatsen. Jag kastar inte bort mina vänner. Aldrig. Dessutom blir jag alltid glad över att se min välfyllda bokhylla. Den är ett bevis på att jag levt och upplevt många vänner. Och jag har dem på en armlängds avstånd. Jag sträcker ut handen så möts vi igen.

 

6. Böcker sprider glädje och ger hopp

Tänk dig ett bibliotek. Tänk dig en bokhandel. Vilka fantastiska platser. Där kan du och jag lugnt gå runt och välja bland världens all samlade kunskap och all världens berättelser. Fakta, humor, skönlitteratur, poesi, biografier allt, allt, allt. Skrivet av de bästa, klokaste och mest intressanta människorna som finns och har funnits. Författare som ofta har kämpat i åratal med sina alster. Mänsklighetens guldskatt. Finns inte den bok du söker just nu går den ofta att beställa. Och det fortsätter att strömma in nya böcker. Varje dag. Är inte det fantastiskt?

 

 

7. En bok kan ge dig ett längre liv

Att läsa kan vara detsamma som att hittat ungdomens källa. Studier visar att hjärnan stimuleras när du läser. Det verkar som att hjärnan i det här fallet fungerar som en muskel som stärks när du använder den. Och precis som muskler som förtvinar om du inte använder dem försvagas hjärnan om det inte får vara aktiv. Det verkar som att läsning av den anledningen kan förebygga såväl Alzheimers som demens. Bokläsande minskar enligt forskningen varje år. Det kan alltså vara förenat med livsfara att inte läsa. Läs mer så blir åren fler. Läs mer så blir livet roligare och mer begripligt. Läs mer och drick ur ungdomens källa.

 

8. En bok kan minska din stress
En studie från University of Sussex har visat att läsning är en mer effektiv metod mot stress än att lyssna på musik, ta en promenad eller kolla på tv. Så lite som sex minuters bokläsande kan sänka dina stressnivåer med 68 procent. Du kan kalla det verklighetsflykt eller vad du vill, men att sjunka in i en historia gör att du glömmer bort dina bekymmer, vilket får dina stressnivåer att sjunka.

Hjärnan behöver variation och återhämtning för att må bra. Läser du mer och oftare så är det också ett bra sätt för att sköta om din hjärna på ett stimulerande och vänligt sätt. Skönlitteratur fungerar jättebra, men det går också bra med en engagerande artikel eller faktabok som väcker ditt intresse.

Forskning visar att ditt blodtryck kan sjunka av att du läser böcker. Men här gäller det att noga välja vad du läser. Läs inget som gör dig upprörd, utan fokusera på njutningsläsning. Det finns studier som visar att de som lider av ångest kan må bättre bara av att läsa självhjälpsböcker – de behöver inte ens använda teknikerna som presenteras i boken.

 

 

9. En bok kan träna din hjärna

En film är färdigförpackad och färdigtuggad. Läsningen kräver att du tänker själv och det gör att hjärnan aktiveras. Det mår både den och du bra av. Dessutom vet du aldrig när du behöver den kunskap som du får in i hjärnan när du läser. Men det du kan vara säker på är att den som vet mycket och livet står bättre rustad att möta livets utmaningar än den som inte vet någonting. Läs många typer av böcker och olika texter. Fakta är bra och glöm inte att du kan lära dig massor av att läsa skönlitteratur. Den kan tilltala fantasin på ett totalt gränslöst vis. Fyll på med ny kunskap så ofta du kan och hinner. Det gör dig starkare och modigare.

 

10. En bok kan förbättra ditt minne

Förr trodde läkarvetenskapen att vi bara förlorade mer och mer hjärnceller ju äldre vi blev. Idag vet forskningen att vi ständigt kan fylla på med nya hjärnceller. Genom att läsa tränar du ditt minne och din hjärna och den aktiviteten får din hjärna att växa och hålla sig frisk.


När du läser en roman måste du komma ihåg vad karaktärerna heter, deras personligheter, nyanser i deras karaktärsegenskaper och vilka i boken de hör ihop med. Utöver det ska du hålla ordning på handlingen. Det låter kanske enkelt men är komplicerat för hjärnan. Ju mer du får hjärnan att minnas, desto fler kopplingar skapas i hjärnans minnescentra och desto starkare blir de redan existerande kopplingarna. Välj böcker som du gillar, hjärnan älskar att ha roligt.

 

11. En bok kan stärka din analytiska förmåga

Deckare, biografier, historisk litteratur, faktaböcker. De är ofta späckade med komplexa historier, skeenden och sammanhang. Ju mer du läser ju lättare har du att både analysera och förstå hur de mindre detaljerna hänger ihop med de större, vad som påverkar mänskliga beteenden och samhällets strukturer och styrning.


Det är ingen slump att du blir bättre och bättre på att räkna ut vem det var som var mördaren i en deckare innan du har kommit till bokens upplösning. Framför allt gäller det här om du också har tillfälle att diskutera boken med andra efter att du har läst den. Heja bokklubben, helt enkelt!

 

Nästa månad får du 13 ytterligare anledningar att läsa böcker.
Läs en bok, bli klok. Läs fler, lär dig mer.

Lycka till.

mvh/u

 

PS. Vil du lära dig grunderna för att bygga ditt varumärke? Gå min gratiskurs "10 steg till ett starkare varumärke". Anmäl dig här www.stoltnu.se

 

 

Källor: Femina, Personlighetsutvecklingscentrum, Google, Psychology Today, University of Minnesota, Northcentral University, Trends in Cognitive Sciences, udemy.com, American Academy of Pediatrics, The New School

Stolt på FacebookStolt på TwitterStolt på LinkedIn

Inspiration


Stolta tips

 

Bli klok. Läs en bok. Den här boken är en av de mest inspirerande jag läst. Ett måste för dig som jobbar med kommunikation, varumärke, försäljning och marknadsföring. Så här beskrivs den på Adlibris.

"En av ledarskaps-litteraturens senaste klassiker Start with why – äntligen på svenska!

Att besvara frågan ”varför?” är den centrala frågan för alla som vill nå framgång med en produkt, en tjänst eller en idé. Simon Sineks bok om vikten för personer och organisationer att ställa sig frågan ”varför?” är en internationell bästsäljare med miljontals läsare – kanske den bok i generen som refererats till oftast senaste åren. Sineks TED-föreläsning på samma tema som boken är den tredje mest sedda i världen.

Bokens grundläggande fråga är: Varför är vissa människor och organisationer mer innovativa, inflytelserika och framgångsrika än andra? Varför är vissa mer populära både hos kunder och anställda? Och varför är det så svårt att upprepa dessa bragder, även för de som en gång lyckats?

I Fråga först varför visar Simon Sinek att det finns en gemensam nämnare hos de ledare som lyckas med allt det här: De började med att försöka besvara frågan ”varför?”. Vare sig det gäller en produkt, en tjänst eller en idé så måste man börja där, för att nå framgång.

Simon Sinek är brittisk-amerikansk författare, marknadskonsult och talare. Han är född 1973 och har skrivit fyra böcker." Köp. Läs. Begrunda.