fbpx

5/3 2017. ”Flumputtar och plingplongare” tänkte jag länge i mitt stilla sinne om de som höll på med meditation. Men även på det området, som på så många andra, har jag fått ändra inställning i grunden. Det är bland det bästa med livet när ens fördomar kommer på skam och när man tvingas att se och förstå nya saker. Meditation är ett av dessa områden för mig. Sedan drygt två år tillbaka mediterar jag ca 6 minuter varje morgon det är en arbetsdag. Och den korta stunden ger mig ett lugn och en stadga inför dagens uppgifter som gör mig starkare. Jag blev själv förvånad över hur stor skillnad det gör och hur mycket mer samlad jag känner mig inför den ofta stressiga vardag jag lever i. Idag kan vetenskapen bevisa den goda effekten av meditation mycket tack vare de hjärnkameror som finns. Det finns alltså både fysiologiska och psykologiska bevis för att meditation hjälper mot stress och ökar välbefinnandet. Om du bjuder dig själv på en meditation varje morgon bäddar du för en mycket bättre dag. Det gör dig mer harmonisk och stärker ditt självförtroende. Så här kan det gå till.

 

 


Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar tyvärr alldeles för lite, för sällan och, tyvärr, ofta för dåligt. Det behöver du ändra på om du vill leva din dröm.

93. Träna på att meditera

Varför ska man ägna sig åt meditation? Egentligen? Tänk dig att din hjärna är som en bilmotor som alltid rusar på sitt högsta varvtal. Det klarar ingen. Vare sig människa eller maskin. Vi lever i en tid när vi är uppkopplade dygnet runt året runt. Vi har bokstavligt talat hela världen i fickan tack vare mobilen. Det skapar ett tryck och en ofta dov stress som gör att vi aldrig riktigt får vila vare sig kroppen eller knoppen. Meditation är ett sätt att ge hjärnan och kroppen en chans till konkret vila. Meditation är till för återhämtning och kraftsamling och är en metodik som tystar de inre och yttre rösterna. Buddistmunkarna kallar det att tysta ”den tjattrande apan”. Meditation är inget nytt utan det är en metod som växt fram och förädlats i österlandet under många tusen år. Det är ett samlingsnamn för ett otal olika tekniker.

Alla kan lära sig att meditera
Min kollega, vän och uppdragsgivare Ewa Wigenheim, livscoach och återhämtningsexpert, höll en gång en halvdagskurs i meditation som jag deltog i. Den kursen har gett mig mycket kraft att klara vardagens stress. Ewa betonade att det här att meditera är enkelt och att alla kan göra det. Det var befriande att höra. Meditation behöver inte vara något mystiskt eller religiöst utan är ett sätt att träna sin uppmärksamhetsförmåga, motverka ältande tankar, öka sin mentala närvaro i nuet, komma i kontakt med sina känslor, stärka sina inneboende förmågor och komma i kontakt med sina livsmål. Bland mycket annat. Vill du ha gratis meditationshjälp så finns det bl.a. på Ewa Wigenheims hemsida.

 

 

Forskningen har bevisat meditationens goda effekter
Alla sjukdomar kan inte botas med kirurgi eller piller. Människan är en extremt komplicerad varelse som påverkas av många faktorer både inifrån och utifrån. Det finns många spännande forskningsstudier som visar på meditationens goda effekter. Dr Herbert Benson, professor vid Harvard Medical School i USA, ledde för ett antal år sedan en vetenskaplig studie som visade att personer som har en regelbunden, varaktig och stabil meditations- och djupavslappningspraktik som yoga och meditation, hade långt många fler så kallade ”disease fighting genes” som var aktiva i deras kroppar, än de som inte mediterade.

Experimentet visade hur mottagliga dessa gener är för beteende, humör och miljö samt att dessa gener lätt kan kopplas på eller av. Denna forskning har kunnat bevisa hur en människas sinnestillstånd påverkar kroppen på en fysisk, genetisk och biologisk nivå. Något som Patanjali yrkade redan för över 2000 år sedan. Idag kan vi bevisa dessa teorier ifrån Öst.

Många andra vetenskapliga meditationsstudier har visat följande:

- Ökat immunförsvar hos bland annat cancerpatienter.

- Bättre känslomässig balans (genom meditation får många utmanande sinnen bli renade från störande känslominnen och många har även blivit läkta från neuroser och ohälsosamma sinnestillstånd).

- IBS (Irritable Bowel Syndrome) lindring. När patienter lider av uppsvälld mage, kramper, diarré och förstoppning, började meditera 2 gånger om dagen, minskade dessa symptom avsevärt. Forskare vid State University of New York rekommenderar starkt meditation som effektiv behandling.

- Lågt blodtryck. En studie vid Harvard Universitet fann att meditation sänker blodtrycket genom att kroppen blir mindre svarande på stresshormoner på samma sätt som blodtrycksmedicin gör.

- Inflammationshämmande. Stress leder till inflammation. Forskare vid Emory Universitetet hittade att djup avspänning kan motverka och behandla symptom som artrit, hjärtproblem, astma och psoriasis genom att man kopplar ur stressresponsen en stund. 

- Lugn och ro. För ett mediterande sinne så bevittnas den på samma sätt som vilken annan tanke som helst. För en icke mediterande person upplevs alla tankar som något som måste engageras kraft på och en störande tanke kan därför ta över hela sinnet med ändlösa cykler av ånger, förtvivlan och självförebråelse.

 

 

Det är inte krångligt
Jag hade svårt att förlika mig med tanken på att behöva sitta i en obekväm lotusställning i timtal när jag skulle meditera men den farhågan kom snabbt på skam. Det är inte svårt eller krångligt och bland det bästa med att meditera är att det räcker med en kort daglig stund för att uppnå resultat. Meditationen hjälper oss att inse att vi inte är våra tankar och inte våra känslor. Den kan lära oss att se på det som händer i våra liv med lite distans, utan att ta varje liten sak på blodigt allvar. Med lite träning kan vi utveckla ett avspänt tillstånd av fokuserad uppmärksamhet som gör oss mer närvarande i vardagen. Meditation förändrar successivt hur vi uppfattar omvärlden och oss själva på ett positivt sätt.

 

 

När, var och hur länge?
”Det räcker långt med fem minuter om dagen”. När Ewa gav det svaret på min fråga om hur länge man behöver meditera var jag fast. ”Fem minuter ska väl till och med jag klara av ” tänkte jag och idag mediterar jag hela sex minuter varje morgon. I början är det bra och viktigt att försöka göra meditationen till en vana. Börja med korta pass och sikta på att skapa regelbundenhet, helst samma tid varje dag, t.ex. som det första du gör på morgonen. Anledningen till att det är extra bra att meditera på morgonen är att hjärnan får ytterligare en chans till återhämtning. När vi sover så arbetar faktiskt hjärnan med att sortera intryck och tankar så den är inte overksam. Morgonmeditationen ger hjärnan ytterligare en chans att pusta ut.

 

 

Den enklaste metoden
Det finns som sagt många olika tekniker och skolor inom meditationen men jag fick lära mig den kanske enklaste och mest basala. Den handlar om att fokusera på livets mest grundläggande livsrytm, din andning. Så här enkelt är det:

1. Gå upp några minuter tidigare än vanligt på morgonen så att du är säker på att ha 5-10 minuter för dig själv.

2. Välj en plats som du känner dig trygg och bekväm med. Jag brukar tända ett ljus och sätta mig vid köksbordet.

3. Sätt dig på en vanlig stol, helst inte för mjuk, med bägge fötterna i golvet, stjärten på sitsen och med rak rygg. Du kan luta dig bakåt och vila mot ryggstödet men även sitta fritt. Det viktigaste är en rak rygg så att du kan andas tungt. Vila händerna i knät med öppna handflator, låt vänster hand ligga underst och höger hand ovanpå så att de bildar som en liten skål. Låt vänster och höger tummes toppar mötas.

4. Jag sätter en klocktimer på sex minuter och startar den.

5. Blunda för maximal fokusering. Andas in ett djupt andetag genom näsan och känn hur lungorna fylls. Tänk att du andas in vit god energifylld ånga. Andas sakta ut genom munnen och känn efter hur lungorna sakta töms på svart mörk ånga. Det är dina dåliga och destruktiva tankar och erfarenheter du släpper ut ur ditt system. Låt axlarna sjunka.

6. Upprepa proceduren lugnt och metodiskt. Jag brukar tänka att jag vilar i ett underbart varmt bad. Det är bara min tid. De tankar som kommer låt dem bara passera. Försök fokusera på andningen. Ett knep är att räkna varje andetag upp till tio för att sedan vända nedåt till ett igen.

7. Du hjälper din kropp och din hjärna att få lite lugn och ro innan dagens arbete. Det är du värd. Det mår du bra av. Det hjälper dig till en bättre dag.

8. När klockan ringer kom sakta tillbaka till verkligheten. Massera dit ansikte och sträck på dig innan du öppnar ögonen och möter den nya dagen. Starkare och mer samlad än om du bara kastar dig upp ur sängen, in i duschen och iväg in i arbetslivets torktumlare.

9. När du känner dig mogen så ökar du tiden för hur länge du mediterar. Det viktigaste är att du gör det regelbundet för att nå de positiva effekterna av meditationen

10. Lycka till

 

Fler fördelar med meditation

- Minskar kroppens negativa reaktioner på stress

- Sänker och stabilisera blodtrycket

- Ger avslappning och ett inre lugn

- Ökar koncentrationsförmågan

- Balanserar humöret

- Bidrar till jämnare och bättre sömn

- Ger bättre självkänsla och självförtroende

- Förbättrad självkännedom

- Hjälper dig leva livet fullt ut och släppa taget om motgångar och negativitet!

 

 

Meditation är alltså vare sig något svårt, konstigt, flummigt eller tidskrävande. Det går att meditera i stort sett var som helst. Med lite träning fungerar det både på buss och tunnelbana. Att hitta tillbaka till sin andning är det snabbaste sättet att nå sitt lugn. Om du har en viktig presentation eller ett stressande möte kommer du också ha nytta av att meditera en kort stund. Krafterna finns där. Det gäller bara att släppa fram dem och ge dem plats. Då växer ditt självförtroende och mod.

mvh/u