fbpx

19/6 2016. Den här våren har varit fantastisk. Jag har nog aldrig haft så många spännande kontakter, varit på så många föreläsningar och fått så mycket inspiration som denna vår. Har träffat innovatörer, entreprenörer och företagare som haft idéer och visioner som jag aldrig ens drömt om. Inte ens i min vildaste fantasi. Alla dessa möten har bevisat att världen är en enda bubblande gryta av möjligheter. Full av människor och möjligheter. Känner mig sprängfylld av tankar och idéer och en del av mig bara längtar efter att få förverkliga drömmarna. Men den andra delen säger, nu får du allt ta det lite lugnt. Reflektera, sortera och landa. Det ska jag göra nu. Semester och återhämtning. Dags att ladda batterierna och fylla på i självförtroendeförrådet. Det går inte att spurta hela livet. Man måste samla kraft också.

 

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

76. Träna på att bara vara

Min vän, kollega, uppdragsgivare och inspiratör från K22, Ewa Wigenheim, har en föreläsning och en kurs som hon kallar ”The Power of en Paus”. Den handlar om vikten av att bryta inflödet av tankar och intryck för att samla kraft och lugna både kropp och själ. Om inte hjärnan och kroppen får vila så säger den till slut ifrån. Och stänger av. Det är bl.a. därför den psykiska ohälsan ökar oroväckande snabbt. Livstempot ökar, kraven, förväntningarna, stressen, pressen ja, egentligen allt. Och dessutom är vi alltid nåbara, påpassade och utsatta för inflöden från tusentals skärm-megafoner varje dag. Året runt. Dygnet runt. Det är inte konstigt att många mår dåligt. Vi kan alltid jämföra oss med någon annan, någon annan som vi är lyckligare, bättre och mer framgångsrik. Tror vi. Så är det inte. Alla kämpar sin kamp. Alla har sina problem. Alla behöver bara vara. Och återhämta sig.

 

 

Meditation är fantastiskt
Ewa, som har många strängar på sin lyra, föreläsare, livscoach, författare och mycket mer, har mer och mer hamnat inom området återhämtning. Att hjälpa andra att hitta strukturer och metoder för att hitta sitt sätt att finna ny kraft. Jag gick själv en kurs i meditation för Ewa som har varit en ovärderlig hjälp i mitt ofta stressiga liv.

Varje arbetsdag börjar jag med att meditera 6 minuter. Det kan låta larvigt kort men det gör stor skillnad för mig. Jag sitter bara på en köksstol och fokuserar på min andning samtidigt som jag försöker hålla tankarna fria från dagen som ligger framöver. Detta har gjort mig mer samlad och förberedd på dagens tempo. Inga konstigheter. Inga redskap. Ingen musik. Bara sitta still. Och bara vara. Det är som att sjunka ned i ett varmt mentalt bad. Rogivande och kraftsamlande. Titta gärna på Ewas kurs här.

 

 

Vad är din metod?
Men det finns många sätt att bara vara. Det gäller att hitta sin metod, sina egna lugna stunder, sina oaser. Och verkligen landa där. Regelbundet. Släpp, stäng av, lägg ifrån dig skärmar och mackapärerna. Stanna. Andas. Lyssna. Sitt och dumstirra. Gå en ny promenadväg. Sätt dig på en parkbänk i 10 minuter och bara ta in. Möt dig själv och din inre röst. Där finns ofta lösningen, friden och framtiden. Hör ditt hjärtas slag och följ ditt hjärtas röst. Det ger dig mod och självförtroende.

 

77. Träna på att låta vattnet rinna igenom kaffefiltret

En annan vän, kollega, uppdragsgivare och numera, sedan några år tillbaka, även min affärscoach heter Lena Gennerud och sitter även hon i kommunikationsnätverket K22. Hon driver ett företag som har ett underbart namn, Hejdadig Grupp & Affärsutveckling. Ibland kallar hon sig t.o.m. för Hejdadig-Lena. Bakgrunden till namnet var Lenas själv dyrköpta erfarenheter från sin tid som reklam- och marknadschef på ett av Sveriges större förlag. Efter en längre period av utmanande, roliga men stressande arbetsuppgifter så var hon tvungen att just - hejda sig. Det hade blivit för mycket på alla fronter. Lena stannade upp, fann ny kraft och dessutom en ny affärsidé. Och en ny valuta baserad på Kraftekonomins principer. Ta bort det som tar energi, utveckla det som ger energi och kraft.

Låt vattnet rinna genom kaffefiltret
Sedan knappt två år tillbaka är Lena också min affärscoach. Vi ses ungefär en gång i månaden och diskuterar nuläge, mål, drömmar och praktiska aktiviteter. Lena är ett enormt värdefullt stöd för mig i min verksamhet. Där jag försöker hålla mig på rätt köl i min forsande arbetsflod blir de månatliga stunderna med Lena som ett slags lugna oaser då jag bara kan vara och vi resonerar kring utveckling i stort och smått. Våra träffar blir som öar i livets brusande fors. Ovärderligt.

 

 

Det var vid ett av dessa coachingtillfällen som Lena reflekterade över min vårtermin och min situation. ”Du har gjort enormt mycket men jag tror att det är viktigt att du nu låter alla dina kontakter, kunskaper och intryck sjunka in och mogna. Tänk dig att du slår på hett vatten genom ett filter fyllt med kaffe. Du kan inte slå på för mycket vatten för snabbt, då rinner det över. Du måste låta det heta vattnet sjunka in genom kaffet och filtret för att det ska landa och bli just det goda och välsmakande kaffe du vill ha. Häller du på för mycket av kunskap och intryck och kontakter så rinner det över. Låt det sjunka in.”

 

Det är en underbar bild som jag tagit till mig och som jag nu ska praktisera. Semestern hägrar runt hörnet. Nu ska jag bara vara. Nu ska jag låta alla intryck sjunka in. Nu ska jag samla kraft. Nu ska jag ”uffa”*. Så därför blir detta vårens sista blogg. Jag kommer tillbaka i augusti. Mer laddad än någonsin. Ha en underbart skön och stärkande sommar. Tillåt dig att bara vara. Mycket, ofta och innerligt.

mvh/u

PS. * ”Uffa” är lika med att läsa ikapp de exemplar av Dagens Nyheter jag inte hunnit med att läsa under året. Just nu har jag kvar att läsa ikapp från och med februari. Det ska bli ett sant nöje. De så kallade nyheternas diktatur försvinner och jag får en chans att se de stora linjerna och de små händelserna som påverkar på djupet och i längden. Testa.