fbpx

19/3 2017. Vad är det som hindrar dig att nå dina drömmar? Varför gör du inte det du egentligen vill? Vad är nyckeln till din egen utveckling? Hur man än vänder och vrider på det så ligger svaret och ansvaret alltid hos – dig själv. Oavsett omständigheterna. Oavsett om du har fötts i slummen eller i ett slott. Även om vi är experter på bortförklaringar och förträngningar så sitter lösningen till varje utmaning hos oss själva. Självförståelse och självinsikter om vilka egna hinder som varje individ har är alltid grunden för all utveckling. Om jag inte vet var jag börjar hur ska jag då kunna veta vart jag ska? Så hitta proppen, släpp loss, vinscha upp, börja resan. Då växer både ditt självförtroende och mod. Här är 12 områden där ditt hinder kanske sitter.

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar tyvärr alldeles för lite, för sällan och, tyvärr, ofta för dåligt. Det behöver du ändra på om du vill leva din dröm.

95. Träna på att hitta vad som håller dig tillbaka

Vi har alla olika saker som hindrar oss att utvecklas. Rädslor, oro, brister, dåligt självförtroende, feghet, lathet och allt annat djupt mänskligt. Det är naturligt att tveka inför det nya, att överleva är den starkaste kraften och då är den enklaste strategin att göra som vi alltid gjort. Konservatism är en mänsklig överlevnadsstrategi men när våra rädslor passiviserar oss så är det viktigt att ses upp. Individer och samhällen behöver utvecklas annars så riskerar allt att avvecklas. Har du en dröm? Våga prova den. Det mesta av din eventuella oro är obefogad. Vi lever inte i djungeln längre som våra gener ibland vill få oss att tro. Vad är det som hindrar dig?

 

 

1. Är det rädslan för att inte kunna försörja dig som hindrar?
Kom igen. Vi har turen och lyckan att leva i det lilla men stenrika hörn av jorden som kallas Sverige. Ett av planetens friaste och fredligaste platser.. Sen må Jimmy Åkesson säga vad han vill. En övervägande majoritet av alla invånare har bättre levnadsvillkor än någonsin tidigare. Det finns välfärd, skyddsnät och massor av hjälp och stöd att få om det skulle gå snett av någon anledning. Och du behöver inte gå ”all in”. Börja i liten skala, testa, möt människor, samla kunskap, gå utbildningar, läs om det du vill göra. Men börja för guds skull resan. Det finns inga misslyckanden, det finns bara de som slutar försöka. Livet är kort, möjligheterna många. Valet är ditt.

2. Är det praktiska hinder som stoppar dig?
Måste du flytta för att kunna förverkliga din dröm? Eller kommer du inte ha råd med bilen, huset, båten? Vad är det egentligen som är viktigast? Din dröm, ditt liv eller dina prylar. Vad kommer du tänka när du ligger där på din dödsbädd? ”Jag hade i alla fall huset fullt med prylar” eller vill du tänka ”Jag gjorde i alla fall så gott jag kunde och följde mitt hjärta”? Valet är ditt. Livet är ditt. Drömmen är din. Min pappa sa ofta när jag var barn ”Det är bättre att lyssna till den sträng som brast än aldrig spänna en båge”. Jag tyckte den var intressant de första hundra gångerna men sedan blev det ganska outhärdligt. Nu har pappa varit död i nästan 25 år och plötsligt kommer hans gamla sanningar upp i skallen igen. De var inte så tokiga, faktiskt.

 

 

3. Är det brist på mod som hindrar dig?
Det har jag all förståelse för. Jag betecknar mig i många stycken som en riktig fegis. Men min nyfikenhet, envishet och uthållighet har många gånger besegrat min feghet. Och jag har lärt mig, genom att gå den långa, hårda och ofta plågsamma vägen, att det som såg omöjligt ut när jag började faktiskt var möjligt när jag hållit på. Och hållit på. Och hållit på. Jag har nästan alltid varit en usel nybörjare. Det har gällt i stort sätt allt i mitt liv. Från kärlek till tennis. Från jobb till teckning. Från resor till bilkörning. Men jag är tacksam mot min mamma som var en ”doer” av finaste märke. Dock inte alltid så insiktsfull. Hon brukade nämligen säga ”Nej, envis är jag inte, men jag ger mig aldrig”. Av henne fick jag ”grit” eller som det heter på ren svenska "jävlar anamma".

 

 

4. Är proppen ett rent mentalt hinder?
Det där passar inte mig, jag är ju si eller jag är ju så. Och jag kommer aldrig att kunna förändra mig. Känner du igen tongångarna? Vi människor är fyllda av valda sanningar som gör att vi sjunker djupare och djupare ned i våra gamla hjulspår. En del trivs där, vill ha det lugnt och tryggt. Det respekterar jag. Andra vill mer i livet och pratar om att de verkligen skulle vilja göra ditten eller datten. de pratar om drömmar men väljer att inte göra något. Alla har rätt till att drömma och ingen har rätt att kräva att de ska bli verklighet. Men när någon år efter år tjatar om allt hen vill göra då blir jag faktiskt arg. Eller egentligen mer ledsen.

Hur många liv har vi egentligen? Hur många liv har du? Det är aldrig försent för en lycklig barndom. Det går alltid att växa hur gammal man än är. Om man vill. Din tanke kan påverka dina känslor som kan påverka dina handlingar som leder till ett resultat. Om det är något som alla arméer av coacher, motivatörer och tankevändare som jag mött har gemensamt så är det just det att de vet hur kraftfulla styrinstrument våra tankar är. De vi vill tenderar att uppfyllas. Det vi fokuserar på växer. Det vi drömmer om kan bli verklighet. Vad drömmer du om? Ta första steget. Nu.

 

 

5. Är det fysiska hinder som stoppar dig?
Är du för tjock, smal, lång eller för liten? Är du för ung eller för gammal? Har du fel kön eller fel sexuell läggning? Bor du på fel plats eller är konkurrensen för stor? Bor du i en för stor stad eller kanske en för liten stad? Har just det du vill göra gjorts av andra förut? Eller har just det du vill göra inte gjorts av andra förut så då kan väl inte din idé vara något bra? Är du för snygg eller är du för ful? Är du infödd eller du kanske är infödd fast på fel ställe? Det är viktigt att komma ihåg ­– det finns alltid tusen sinom tusen lösningar på varje utmaning och varje problem. Det finns alltid en plats för den som vill, har passion, mod och uthållighet. Det finns alltid en plats för dig och din dröm. Jag säger inte att det är lätt eller att det går snabbt. Jag säger bara att det finns. Det finns. Det gäller bara att börja söka.

 

 

6. Är det andra rädslor som hindrar dig?
Vad ska andra säga om jag börjar bryta mot mönstren och följer min dröm? Kommer jag ha kvar mina vänner? Kommer jag fortsätta vara accepterad som jag är? Kommer jag vara omtyckt? Vi människor är flockdjur och det sitter i våra gener att sträva efter att höra till flocken. Delaktighet och acceptans av flocken var en garanti för överlevnad men det ena behöver inte utesluta det andra. Och den som vågar gå sin egen väg möts nästan alltid med beundran och respekt. Till slut. För flocken behöver också de där som vågar, de som är nyfikna, de som flyttar gränser. Hade inte dessa individer funnits skulle vi, Homo Sapiens, förmodligen aldrig ha lämnat Afrika för ungefär 50.000 år sedan. Den bakgrunden är en numera ganska enhällig forskarkår överens om. Att vi alla är afrikaner. Skulle vi fortfarande vara jägare och samlare om vi stannat? Ingen vet, det vi vet är att världen behöver nyfikna drömmare som vågar pröva sina idéer och som är beredda att kämpa hårt för att se dem förverkligade. Och innovatören måste vilja dela med sig av sina erfarenheter. Då växer världen.

 

 

7. Tror du att du inte har tillräckligt med kunskap?
Sorry det argumentet håller inte. Du kan utgå från att den kunskap du behöver för att kunna nå och leva din dröm finns tillgänglig. Nu. Här. På nätet. Världens samlade erfarenheter och kunskaper är i princip tillgänglig för vem som helst och när som helst om du söker. Och det kommer varje dag ständigt till ny och spännande kunskap som individer, forskare och många av världens mest ansedda universitet och lärosäten lägger ut. Och mycket är gratis. Det är en fantastisk rikedom och möjlighet för alla som vill växa. Dessutom finns det massor av människor som med glädje delar med sig av sin kunskap om de bara får frågan. Ta tillvara dina, nära och kära, vänner och bekanta. Du kommer bli förvånad över hur mycket bra och användbara råd, dåd och kunskap du kommer att få. Våga fråga.

8. Är det i kompetensen som hindret sitter?
Vad är egentligen kompetens? Enligt Wikipedia är det en individs skicklighet att lösa en uppgift genom tillämpning av alla samlade kunskaper och förmågor. Men jag tycker det är så mycket mycket mer. För mig innehåller kompetens även varje individs samlade erfarenheter, nätverk, tankar, idéer, drömmar, förebilder och visioner som sammantaget ger en alldeles egen mix av möjligheter som ofta tar sig ett personligt uttryck. Eller varumärke. Att lösa saker och ting på sitt alldeles egna sätt är en styrka man behöver träna och finslipa.

Ulf Lundell brukar referera till begreppet ”fake it till you make it” när han beskriver sitt eget konstnärskap. Ord, musik och måleri fick han inte med modersmjölken. Så han fick hålla på, träna, träna och kasta sig ut i det okända. Till slut bar hans vingar till ett alldeles eget och unikt konstnärskap som än idag fortsätter att utvecklas.

Av min mentor och huvudlärare på Berghs, tyvärr numera bortgångne Sune Selander, fick jag en gång frågan som nybliven elev om hur lång tid det att bli en bra art director? Det som var min dröm och jag tvekade men mumlade något om 10-15 år. Då sa Sune, ”Du är det när du bestämmer dig för det. Och tar ansvaret. Man kan vara en orutinerad art director men man är forfarande en art director. Men glöm aldrig att du alltid kan utvecklas” la han till. Det har jag inte glömt.

 

 

9. Tror du att det är bristen på utbildning som saknas?
Jag är en stor förespråkare av utbildning, kunskap och bildning. Tro inget annat. MEN. Jag tror också på det livslånga lärandet och på att mycket kunskap har ett bäst-för-datum. Vi lever i en sådan höghastighetstid så att högskolor och lärosäten inte hinner med att skapa kurser som möter de behov som finns idag. Ny kunskap och kompetens måste uppstå i sökandet efter lösningar på befintliga eller framtida behov.

Ett exempel är appar. För fem-sex år sedan visste ingen vad en app var. Idag jobbar bara i Nordamerika mer än 360.000 personer med att ta fram appar. Detta berättade en professor i pedagogik vid Londons Universitet. Han menade dessutom att skolans viktigaste uppgift var att lära eleverna lusten att lära och metodiken för att kunna tillgodogöra sig ny kunskap. ALLTSÅ. Utbildning är viktigt men det är lika viktigt att följa med sin tid och helst ligga i framkant av utvecklingen.

Då kanske det är i andra sammanhang som den nya kunskapen och förståelsen uppstår. I närverk, i olika kraftcentra som Silicon Valley, i grupper där man lyssnar av varandra och delar kunskaper och erfarenheter. Om och om igen.

Begreppet TTM växer sig allt starkare. Det betyder Time To Market. Att sitta och slipa på en produkt och tjänst för länge kan vara lika med döden. En tes som många jobbar efter, speciellt i tech- och IT-branschen, är att man måste snabbt gå från hypotes, till prototyp till test med verkliga möjliga användare för att se om man har ett attraktivt erbjudande. Fungerar det inte börjar man om tills det blir bra. Alltså, kunskaper och akademiska poäng är viktigt men inte helt avgörande. Passion, mod och uthållighet parat med sunt bondförnuft kan räcka lika långt. Eller längre.

10. Är det en svag ekonomi som stoppar dig?
Smör och bröd. Ordning och reda pengar på fredag. Rädslan att inte kunna tjäna tillräckligt med pengar har hindrat många fantastiska personer att inte förverkliga sina drömmar. Mitt eget förhållningssätt till pengar har präglats av min uppväxt med en pappa som var civilingenjör och en mamma som var lärare. Pengar var ett nödvändigt ont, de skulle tjänas och användas till hus och hem men det viktigaste var alltid kunskap, umgänge och dialog. Pengar var alltså lite fult och något man inte pratade om.

Efter mer än 30 år i reklambranschen har jag fått en annan syn och en helt annan förståelse för vilka stora möjligheter det finns att bygga en ekonomi och lönsamhet som kan hjälpa en att nå sina drömmar. Det finns tusentals sätt att tjäna pengar på och lika många sätt att få finansiering på. Vikten av en hållbar affärsmodell är grundläggande men den måste leva, struktureras och anpassas till sin tid.

Jämför SAS och Ryanair. SAS har resenären och reseupplevelsen i fokus. Ryanair ser resenären som ett medel. De tjänar de riktigt stora pengarna på kick-backavtal med flygplatser, transportörer, hotell och researrangörer. Samma erbjudande, olika affärsmodeller. Och det är Ryanair som är lönsamt. Sparsamhet och smarthet hjälper långt. Det är på de små utgifterna och inte de stora intäkterna man blir rik. Och så var vi där igen, vad krävs för att bygga en stark ekonomi? Passion, mod och uthållighet parat med en bra affärsidé och en bra affärsmodell. Allt går bara DU vill för att citera Peppe Ekmark.

 

 

11. Är det bristen på idéer som hejdar dig?
Var lugn, det finns massor av idéer och affärsmöjligheter som ligger och väntar på dig. Som du kan ta och omvandla till dina. För om det ska bli riktigt bra så måste du äga din idé med både kropp och själ och framförallt med hjärtat. Annars kommer det aldrig hålla. Men den behöver inte vara unik. Din vilja och ditt brinn kommer hjälpa dig hitta rätt. Träffa entreprenörer, bilda brainstorminggrupper, skaffa en mentor, skapa en advisory board, gå på föreläsningar. Den som söker finner heter det ju. Intryck skapar uttryck. Och om du vill ha konkreta förslag så har du här en länk till en sida hos tidningen Starta Eget. Där finns 29 superheta affärsidéer att haka på just nu. Och det finns många många fler. Kolla också in Nyföretagarcentrum och andra. Låt dig inspireras men omvandla idé så att du äger den.

 

 

12. Tror du att du inte har tillräckligt stort nätverk?
Inget kan vara mer fel. Även den som påstår sig att inte ha några kontakter alls har minst 250 kontakter . Där alla har minst 250 kontakter. Där varje person har minst 250 kontakter och så vidare. Sedan handlar det om hur du vårdar och utvecklar ditt nätverk. Om du vill skapa ett levande och dynamiskt nätverk behöver du vara en bra nätverkare själv. Och nyckeln är – den som ger får. Var bjussig, uppmuntrande och inspirerande. Och varmhjärtad.

Bygg först relation och lär känna varandra. Var dig själv. Var personlig. Se varje person som en möjlighet där frågan är – hur kan ni hjälpa varandra? Det är en undersökande verksamhet som tar tid. Det är de uthålliga som vinner i längden. Tillsammans. Var aldrig en jobbig krängare genom att försöka sälja på dina nätverkskollegor. Då gör du dig snabbt omöjlig. Lägg fokus på hur ni kan hjälpa varandra och framförallt – hur kan ni bli en positiv kraft i varandras nätverk? Vill du gå snabbt – gå ensam, vill du gå långt – gå tillsammans.

Och apropå nätverk, jag läste en artikel om att man i Silicon Valley lika mycket tittade på personens nätverk som hens kvalitéer. Det var mycket sällan som någon anställdes som inte hade minst 500 personer i sitt nätverk. Läs gärna min nätverksskola för mer råd och tips.

 

Det finns många fler hinder som vi människor sätter upp för oss själva. Det här var bara några exempel. Det viktigaste är att du verkligen vågar vara klarsynt och undersöka dina egna hinder. Förstå dig själv och ta konsekvenserna av detta. För att din potential är oändlig. Om du vågar. Om du har mod. Om du verkligen vill leva din dröm. Tränar du på att hitta och bryta ned dina hinder finner du ditt självförtroende och mod. Och kraften i ditt varumärke.

mvh/u