fbpx

8/6 2015. Är det verkligen bara fria fåglar som flyger? Du kan titta år norr, du kan titta åt söder. Du kan titta åt väster, du kan titta åt öster. Du kan titta upp, du kan titta ner. Var du än tittar så kommer du ändå inte se det, världens viktigaste nätverk. Inte förrän du tittar i en spegel. Du själv. Livets gåva till mänskligheten, du, just du. Vad gör du med den gåvan? Hur tar du tillvara ditt liv? Är du fri? Gör du det bästa av det du fått? Du, ett vandrande mirakel. Du, en världsmästare på att vara du. Du, en värld av möjligheter. Vårdar, berikar, synliggör du dina gåvor? Hur ofta är du tacksam och glad över din guldskatt? Egentligen spelar det ingen roll. Du är fantastisk precis som du är. Du är värdefull. Med alla fördelar och alla nackdelar. Med all styrkor och svagheter. Med alla sprickor och all stjärnglans. Ett är dock säkert. Du har enorma, nej oändliga, möjligheter till - allt. Om du vill. Om du orkar. Om du hoppar över ett eller annat avsnitt av "Bonde söker fru". Om du för en inre dialog med dig själv. Vill du vara fri?

 

 

Vad är det som gör att en del att lyckas nå och leva sin dröm och andra inte. Är någon född till att vara nummer ett i tennis, piano, måleri eller skådespeleri? Eller i yrkeslivet? Alla framgångsrika entreprenörer, företagsledare och politiker och potentater föddes de sådana? Nej, de har också varit små hjälplösa bebisar. Men vad hände sedan? Arv eller miljö? Kunskap, erfarenhet och kompetens är mer eller mindre förvärvat även om genetiken kan ge vissa förutsättningar. Det finns en myt om den magiska talangen som öppnar alla dörrar. Antingen har man det eller så har man det inte. Men sanningen är, även den som har en så kallad talang har jobbat extremt hårt för att nå sina mål. Alla. De har slitit, tränat, varit fokuserade, varit målinriktade och mycket mycket uthålliga. Alla. Och alla har misslyckats många gånger men rest sig igen. Framgången har tusen ansikten. Det som är framgång för dig är inte detsamma som för mig. Eller Bill Gates. Eller Hilary Clinton. Eller Usain Bolt. Att definiera sina egna mål, behov och gränser kräver en ständigt pågående inre dialog. Vad vill du? Egentligen?

 

Är du tacksam?

Den här gången ska jag se närmare på människan, (du, jag, alla) våra förutsättningar och möjligheter. För vi är inget annat än ett vandrande nätverk, mellan kropp och själ, mellan verklighet och dikt, mellan valda sanningar och fakta. Den moderna människan är så otroligt utsatt av flodvågor av intryck och uttryck. Hur ska vi hitta rätt? Hur ska vi kunna stå emot? Hur ska vi kunna välja väg? Hur ska vi orka? Hur ska vi kunna lyssna av våra egna signaler, behov och drömmar när världen konstant tränger på? En värld som säger gör så här, nej, så här, köp ditten, köp datten, köp dutten. Du ska vara si, nej så, nej si! Vem blir inte förvirrad mellan varven och visst är det inte konstigt att man längtar bort ibland? Det är inte alltid lätt att känna tacksamhet över livets gåva. Men jag tror den känslan är oerhört viktig för att vi ska orka leva i denna stressiga tid. Känslan av tacksamhet är närbesläktad med stolthet och insikten om att vårt eviga människovärde. Vad som än händer. Om jag känner mig värdefull ökar chansen att jag kan se andra som värdefulla och det blir lättare att se möjligheter och tänka nytt tillsammans.

 

Alla starka varumärken byggs av individer

Varumärken är detsamma som personlighet och summan av allt man säger och gör och vad andra säger och tänker om oss. Och den starkaste bäraren av ett varumärke är individen. Det är därför som alla varumärken behöver medarbetare som är definierade och engagerade. Tillväxten kommer nämligen inifrån. Vad hen säger, tycker och gör i mötet med kunden avgör om upplevelsen av varumärket blir positiv eller negativ. Som SAS-Janne Carlzon sa "Det är mötet med kunden som är affären". Det är inte någon ledningsgrupp kan bestämma vad medarbetarna ska säga, tänka och göra. Ledningen kan sätta ramarna men det är medarbetarna som gör jobbet. Alltså lever varumärket. Organisationer utan en förankrad och levande värdegrund riskerar att skapa en kultur som gör medarbetare till motarbetare. Ledarskap kräver medarbetarskap och med äkta engagemang från bägge parter. Vi sitter faktiskt i samma båt. Ledningen ska ta ansvar för varumärkesskeppets riktning, strategi och ekonomi och sedan ge medarbetarna förutsättningar för att göra ett bra jobb. Tydlighet, feedback, klara relevanta mål, stöd, uppmuntran och utvecklingsmöjligheter. Finns det på plats i organisationen så är grunden för att medarbetarna ska göra ett bra jobb mycket goda. Där finns ett kollektivt ansvar men också ett individuellt ansvar. Varje individ behöver också ha koll på vad hen har för nuläge och behov för att kunna göra en bra insats. En realistisk självbild fyllt av nyfikenhet och en lust att alltid göra sitt bästa kombinerat med en levande dialog med kollegor och ledare ger en dynamisk plattform för utveckling.

Den viktiga inre dialogen

Det är därför jag menar det så viktigt att varje individ tar sitt ansvar för sitt eget beteende och sina attityder samtidigt som det finns en miljö där man får höra, känna och se att hen är ett vandrande mirakel och att hen är värdefull. Det handlar den yttre dialogen om. Men allt kan inte komma utifrån. Vi behöver också hejda oss mer och föra en inre dialog med oss själva. Det är inom oss allting börjar och det är där varje människa har ett ansvar och en möjlighet att faktiskt fundera vad man själv vill, kan och önskar. I samklang med andra men med förståelsen om att man själv också behöver sätta sina ramar och gränser. Annars gör någon annan det åt en och då riskerar man tappa sin frihet och sin förmåga till självstyre. Och att ha känslan och möjlighet till självstyre i sitt liv är en av de starkaste drivkrafterna till motivation som finns. Vem är du, vad vill du, vart ska du?

 

Filmen om mig själv

Att lyssna inåt, på kroppens egna signaler, på drömmarnas rop, på magkänslans ärliga röst är viktigare än någonsin. Ingen annan är jag själv kan leva mitt liv, ha mina tankar, känna mina känslor och gå mina vägar. Men när jag går på livets stig så möter jag andra som också behöver ha hjälp, stöd och kärlek. Ensam är inte stark, bara ensam. Men vad bidrar jag med och vad får jag av livet? Livet är en ständigt pågående process som hela tiden förändras och utvecklas. I grunden handlar om att vara en social varelse, en som ger och får. Livet är en serie möten mellan individer. Jaget behöver laget och laget behöver jaget. I det spelet kan jag vara mer eller mindre aktiv men vad jag än gör så måste jag inse att det är jag som är regissören i mitt livs film. Dess story, medspelare, miljöer och händelser kan jag faktiskt vara med att påverka. Det är mycket som avgör hur det blir och allt går inte att styra. Men. Jag är inte bara regissör, jag har också huvudrollen i filmen "Mitt Liv". En film som inte kommer gå i repris. Hur ska din film se ut? Och hur låter ditt livs filmmusik?

 

Ärlighetens pris och paradis

Kroppen vill oss väl, själen vill vårt bästa, hjärtats röst leder oss rätt. Det är min fulla och fasta övertygelse. När vi lever i samklang med vårt vill och våra värderingar så blir vi mer levande, energifyllda och nyfikna. Vi lever och inte utan bara överlever. Vi blir kreativa, vi lockande utmaningar och vi känner meningsfullhet. Det finns många undersökningar som pekar på vikten av att leva nära intill sin egen vilja, sina drömmar, sitt eget hjärta och sina egna värderingar. Att leva utanför detta, speciellt om det blir under för lång tid, gör att man riskerar att förlora fotfästet. Man tappar kontakten med sina egna rötter. Då är det lätt att bygga upp en egen bitterhet och besvikelse. Stannar man för länge i sin egen trygghetszon trots att man egentligen vill något annat är risken att man blir som en tryckkokare av negativa känslor. Och blir ogenerös, elak, destruktiv och en inte speciellt kul typ. Och det gör ingen glad. Allt har ett pris, trygghet och säkerhet har ett. Och nyfikenhet och kreativitet ett annat. Men, i ärlighetens namn, vad har vi att förlora på att våga lite mer än vad vi gör? Och vad har vi att vinna? Den inre dialogen kan ge svaret.

 Nästa gång ska jag se närmare på konkreta metoder om man vill ha hjälp att följa sin inre röst och gå från dröm till verklighet.

Våga, vårda, vinn.

mvh/u