fbpx

8/11 2015. Ibland får jag höra: "Åhh, det är lätt för dig att säga lev din dröm bygg ditt varumärke, du som redan har så bra självförtroende". Inget kunde vara mer felaktigt. Även jag får dagligen och stundligen kämpa med mitt självförtroende. Även jag kan känslomässigt falla ihop i en liten hög då saker går snett. Även jag kan känna mig som en liten ärta mellan varven. Men. Jag har tränat mig att snabbt ta mig tillbaka till verkligheten. Och jag vet vad jag vill. Tack vare att jag har definierat mig själv och min dröm. Mitt mål, min vision och min mission sitter, bokstavligt talat, inom glas och ram och jag kan se dem varje dag. Jag är omgiven av människor som vill mig väl och ger mig energi och perspektiv på tillvaron och som jag har en bra dialog med. Jag har en egen affärscoach, ett stort och växande nätverk, jag älskar mitt jobb och jag erbjuder något meningsfullt som bidrar positivt till samhället. Jag ser mig som lyckligt lottad och är glad, stolt och tacksam men aldrig nöjd. Att bygga företag och varumärke går för mig hand i hand med att bygga självförtroende. Och självkänsla. Jag tränar och kämpar. Varje dag. Det handlar om att konkretisera och definiera sig själv. Varje dag.

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

 

Att bygga självförtroende och mod är, som så mycket annat här i livet, ingen quickfix. Det är fascinerande att få undersöka begreppens olika beståndsdelar och se hur mycket det är som påverkar vårt självförtroende. Hur sammansatt och hur komplex den känslan är. Nyfikenhet och viljan att växa är drivkrafter som jag ser som motorer i en människas utveckling. Det enda säkra tecknet på liv är ju faktiskt att någonting växer. Jag tror att det, tillsammans med vår förmåga att samarbeta, är en av de största anledningarna till människans utveckling i världen. Det här är vad jag undersökte och reflekterade över vid förra inlägget.
1. Inse att du är ett vandrande mirakel.
2. Definiera ditt hjärta
3. Var dirigent i din egen orkester
4. Hitta eller skapa positiva sammanhang
5. Hitta och bygg positiva relationer

Här kommer några fler reflektioner:

 


6. Lev som ett barn

Vår enorma nyfikenhet och vår vilja att växa till varje pris verkar vara en mänsklig urkraft. Tänk bara på det lilla barnets första år. Varenda sak ska undersökas. Varenda ljud ska uttalas. Varenda känsla kännas. Barnet vill framåt och uppåt till varje pris. Krypande, ålande, rullande. Vad finns runt hörnet? Och sedan är det dags att börja gå.

Barnet svajar, ramlar, snubblar och slår sig. Men ska upp igen. Vad som än händer. Men sedan händer ofta något märkligt. Vi föds som original och dör som kopior säger en del. Jag tror inte att det är sant. Däremot tror jag att många har fullt sjå med att bara överleva så därför stannar de i växten. Att tänka utanför boxen finns inte på kartan. Många förvandlas från att vara den kreativa, strålande, nyfikna och livsbejakande varelse som varje människa i grunden är till att bli överlevnadsmaskiner. Jag dömer ingen. Jag anklagar ingen. Jag förstår hur svårt det kan vara. Men.

Det finns vägar till utveckling. För alla. Alltid. Och jag är övertygad om att en av anledningarna till den ökande psykiska ohälsan är att många människor inte lever i samklang med sina hjärtan, drömmar och det liv de för tillfället lever. När det gnisslar och skaver i själen för länge säger individens sanna jag ifrån. Att i det långa loppet leva tvärtemot sina drömmar bäddar för dåligt självförtroende och usel självkänsla.

Fortsätt vara nyfiken. Precis som ett barn. Världen är fantastisk och fylld av möjligheter. Och kom ihåg, det är aldrig för sent för en lycklig barndom. Det handlar om hur du ser på den. Och nyfikenhet handlar inte om ålder. Min mamma dog 91 år gammal. Nyfiken in i det sista. Och min kära svärmor fyller 93 nästa år. Nyfiken och sugen på livet. Speciellt att återigen få följa ett OS. Rio 2016 längtar hon till. Vad längtar du och jag till?

 

7. Styr du ditt liv?

Har du bestämt dig för att det är du som ska styra ditt liv? Att det är du som ska ta kommandot över din riktning i livet? Självklart måste vi alla kompromissa, samarbeta och lyssna på andra. Men hur mycket, hur länge och till vilket pris? Om det är till priset av vår dröm och vår inre längtan är det viktigt att tänka efter innan priset blir för högt. Vi är alla på djupet beroende av varandra. Men var sätter vi våra egna gränser? Vad är rätt och fel i ditt liv? Vilka sammanhang mår du bra av och med vilka människor vill du växa och utvecklas? Den som inte tar sig en rejäl funderare över detta eller undersöker sina egna gränser är dömd att åka med i livets bergochdalbana. Trots att det faktiskt är karusellen som lockar mest. Undersökningar visar att vi kan tåla mycket stress och elände så länge vi känner att vi har en möjlighet att förändra vår situation och styra våra liv. Vad vill du? Styr du ditt liv?

 

 

8. Vilka är dina wow-mål?

Att inte ha mål i livet gör det mycket mycket svårare att utvecklas och växa. Om det är det du vill. Det blir som att spela fotboll utan mål, tennis utan linjer, segla utan riktning eller måla utan färger. Målen ger riktning och energi i livet. Försök måla upp tydliga målbilder som ger dig den där pirrande känslan av längtan och lust i hela kroppen. Hur känns det, hur luktar det, hur ser det ut, vilka har du runt dig? Vad ger dig wow-känslor? Ju tydligare och mer levande du kan måla upp målet i ditt inre ju kraftfullare påverkar du dig själv, din kropp och hjärna att nå målet. En som kan enormt mycket om detta är Ola Wallström på MeraMål. Du kan läsa mer om honom och konsten att sätta mål här. Och kom ihåg, skriv ned dina mål på en lapp och titta på dem varje dag. Det är extremt kraftfullt och effektivt. Jag lovar.

 

9. Definiera din vision

Skillnaden mellan mål och en vision är att målen är mätbara och går att uppnå medan en vision mer är som en lockande dröm. Den drömmen som får gärna vara så formulerad att den är näst intill ouppnåelig. Siktar du mot stjärnorna når du trädtopparna. Om målen mer hjälper oss att göra rätt i vardagen så ger en bra formulerad vision oss kraft att fokusera och hålla rätt riktning. En definition på en vision som hjälpt mig många gånger är denna. "En vision är en levande inre bild av ett önskvärt framtida tillstånd som manar till handling". Speciellt det sistnämnda, "manar till handling", är viktig och särskiljer definitionen från att bara ha en dröm.

Att ha drömmar är absolut inte fel, vi borde drömma mycket mer, men nu handlar denna betraktelse om hur man kan bygga upp sitt och bli konkret. Drömmar utan handling kan tvärtom undergräva självförtroende och självkänsla. "Hen bara snackar" har vi säkert alla yttrat om någon välformulerad typ som aldrig fick tummen ur. Det bygger inte självförtroende. Tvärtom. Det bygger självförakt. Om du inte kan vara sann mot dig själv kan du då vara sann mot någon annan? Om du inte kan lita på dig själv kan du då kunna lita på någon annan?

 

10. Din mission gör dig osårbar

Bland människans absolut starkaste drivkrafter är att få ingå i meningsfulla sammanhang. Vi är flockdjur som vill bidra till vår flocks överlevnad och utveckling. Alltså, vi är inte bara egoistiska varelser som tänker på oss själva i första hand. Visst, vi vill själva överleva och föra våra gener vidare. Det är den primära drivkraften för varje levande varelse men speciellt i det långa loppet är vi mer beroende av flocken för vår överlevnad än att vi själva blir tillfredsställda. Vi är i grunden extremt beroende av varandra. Så fort människor kommer samman bildar vi olika typer av grupper, föreningar, organisationer där vi kan bli starkare tillsammans. Laget slår alltid jaget. Att hitta och definiera sin mission och sitt syfte här i världen är alltså mycket viktigt. Att söka, diskutera och formulera sin mission är en hörnpelare för den som vill öka sitt självförtroende och stärka sin självkänsla. Varför finns du till? På vilket sätt bidrar du till världen? Vad får dig att gå till jobbet även om du inte skulle tjäna en krona? Ta reda på det och skriv ned det. Men var inte rädd för att pröva och ändra ända tills det känns bra. Lev livet glatt och hitta din plats där du får vara den du är. Fullt ut.

 

 

Två herrar som funderat, studerat och formulerat tankar kring drivkrafter och syfte är Dan Pink och Simon Sinek. De är eftertraktade föreläsare, har bägge skrivit spännande böcker och finns med på Ted Talks på You Tube. De är väl värda att titta närmare på. Nästa gång kommer jag undersöka en del andra saker som påverkar oss som t.ex. skuld och skam, vikten av att leva i process, om konsten att gräva där man står och annat som stärker ditt självförtroende och din självkänsla. Och kom ihåg, du är världsmästare på att vara du. Det finns ingen annan som gör det bättre. Var stolt.

mvh/u