fbpx

20/12 2015. Du kan lura andra men du kan aldrig lura dig själv. I längden. Följer du inte ditt hjärta som kommer du göra dig själv illa. Hemskt illa. Det har jag sett alltför många gånger. Underbara fantastiska människor som inte vågat pröva, inte vågat dansa i månskenet och vågat göra det där de verkligen ville. De som valde trygghet och stabilitet framför nyfikenhet och drömmar. De som visste att de hade en längtan och en idé som skulle kunnat ta dem längre än den grå vardagen. De som tänkte ”det är nu eller aldrig” men valde aldrig. Men jag dömer ingen. Livet är inte lätt. Behovet av stabilitet och trygghet är starkt och har fått människan att överleva i många tusentals år. Att välja osäkerhetens väg kräver både självförtroende och mod. Och kanske en gnutta galenskap. Men livet är också fruktansvärt kort. Vi blinkar till och sedan är det över. Vad är det egentligen som händer i ditt liv. Hejda dig då och då och tänk till. Gör du det du vill? I den välmående och extremt skyddade av världen vi har förmånen att leva i finns det trygghetssystem i överflöd. Vi borde våga mycket mer. Det finns skyddsnät och stöd att få om det skulle gå åt skogen. Hur nära är du att leva din dröm? Överlever du eller lever du? Att växa är att leva, att leva är att växa. Att fortsätta vilja växa är att respektera sig själv och andra. Att växa är att ta ansvar för sina handlingar. Då bygger man självförtroende och mod. Är du ärlig mot dig själv? Vågar du?

 

StoraTittutWEB

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

31. Träna på att utvärdera

Ibland kan jag uppleva att livet bara är en lång rad av problem som ska klaras av. Och det tar aldrig slut. Eller? För att vara säker på att du följer din strategi och är på väg mot dina mål så måste du stanna upp och reflektera med jämna mellanrum. Och inte bara då och då utan regelbundet och utifrån en förutbestämd plan och med inprickade feedbackstunder. Det kan vara kort, det kan ta längre tid, du kan göra det själv eller du kan ta hjälp. Det viktiga är att du verkligen gör det. Hejdar dig och utvärderar dig själv och din verksamhet.

Själv har jag sedan fem år tillbaka en affärscoach som jag regelbundet stämmer av emot. Hur har det gått, hur fungerar planen, hur känns det och andra frågor rätas ut. Hade jag inte haft dessa avstämningsmöten som jag har regelbundet så vet jag inte var jag hade befunnit mig idag. Jag hade definitivt inte haft samma positiva känsla för, och kraft i, min utvecklingsresa. Det har hänt massor i mitt liv tack vare dessa utvärderingstillfällen och det ska hända mer. Är vägen spikrak? Nej. Gör jag alltid det jag sagt att jag skulle göra till nästa gång? Nej. Finns det något bättre sätt att driva på sin utveckling än med någon typ av regelbunden coaching? Nej.

 

HopptornWEB

32. Träna på att föra dialog

Det finns en fantastisk bok som heter ”Dialog – och konsten att tänka tillsammans” skriven av William Isaacs. Bara rubriken sammanfattar hela värdet av att föra en dialog. Genom att respektera och tro på både sig själv och den andre kan en bra dialog öka värdet av tankar och idéer mångdubbelt. Dialogen blir ett sätt att i realtid ta ansvar för både tanke och handling och söka en gemensam plattform där bägge parter expanderar sina erfarenheter och visioner. I grunden handlar det om att visa en positiv människosyn och att synliggöra att varje individ är en oändlig möjlighet.

Människotro och positiv självbild är fundament för både självförtroende och mod. Nyfikenhet, aktivt lyssnande, tydlig rollfördelning, respekt och empati är några viktiga ingredienser för att kunna föra en utvecklande dialog. Igen, tryck tillbaka den storkäftade krokodilen i dig. Den med den stora babblande munnen och inga öron. Lyssna, fråga, tänk tillsammans. Det bygger relation och det får bägge parter att växa. Dialogen bygger gemensamt självförtroende.

 

BollHoppWEB

33. Träna på din kreativitet

Jag inbillade under många år att jag och mina kollegor i reklambranschen var begåvade med en speciell talang som inte alla hade – kreativitet. Idag skäms jag för den inställningen. Idag vet jag att kreativitet som så mycket annat är en träningsfråga. Idag vet jag att alla har talangen. Varje människa har alla förutsättningar för att utveckla sin kreativitet om man har rätt inställning. Och den inställning är – inse att det finns tusen sinom tusen lösningar på varje problem och utmaning. Våga pröva många vägar. Samla intryck och kunskap innan eller samtidigt som du söker lösningar.

Bred och djup kunskap ger fler möjligheter till lösningar. Samla människor som kan hjälpa dig, använd storhjärnan, fler tänker bättre än en. Sätt en äggklocka på 30 minuter och försök komma på så många idéer som möjligt. Fråga och intervjua 100 möjliga kontakter i den tänkta målgruppen. Skapa rum och utrymme där du mår bra och trivs. O.s.v. Det finns massor av metoder för ge sin kreativitet bästa grogrund för att utvecklas. Sök dina egna vägar. Och framförallt, kreativitet är ingen talang, det är en inställning och en träningsfråga.

 

TianHoppWEB

34. Träna på ditt ledarskap

”Jag är ingen chef ” brukar en del säga och åker bara med på bussen. Det stämmer inte. Alla är, eller kan vara, chefer i sitt eget liv. Vill du styra ditt liv eller vill du bli styrd? Det är grundfrågan. Tar du ansvar för dina tankar, känslor och handlingar så ser du till att det faktiskt är du som bestämmer. Är du anställd eller medarbetare i någon typ av projekt så har du faktiskt också ansvar för din insats. Är du en medarbetare eller en motarbetare? Bjuder du till och gör ditt bästa utifrån de givna ramar som finns? Gör du det bästa av situationen eller går du och lider i tysthet och bitterhet?

Det är bara du själv som väljer att göra dig till ett offer för omständigheterna. Visst, det händer jobbiga, tråkiga och svåra saker som du kanske inte gillar fullt ut varje gång. Men om situationen inte blir bättre, trots att du på ett konstruktivt och schysst sätt försökt utveckla det som inte fungerar, trots att du sökt och fört en bra dialog, då är det dags att gå vidare. Då är det dags att ta tag i ratten och söka och styra mot nya mål där du mår bra och uppskattas. Du är alltid kapten på du eget skepp. Att stå upp för sina känslor och åsikter och ta konsekvenserna av det är både modigt och bygger självförtroende.

 

DykAdriaticWEB

 

Det finns ett område där de flestas självförtroende börjar vackla ganska rejält. Det är när det är dags för att sälja sig själv. Speciellt när man ska ringa kalla samtal. Då är det vanligt att även den person som i trygga sammanhang är den mest kompetente, erfarne och inspirerande person du kan tänka dig, plötsligt förvandlas till en skugga av sitt verkliga jag. Helt i onödan. Nästa gång tittar jag mer på hur det går att bygga upp sitt självförtroende och mod även i mer utsatta situationer. Nu tar jag en liten paus. Happy helg och ha kul. I jul. Och nyår. 2016 ska bli magisk. Rom byggdes inte på en dag. Det gör ingens självförtroende heller. Häng i. Läs gärna del två i denna serie om självförtroende. Du är fantastisk.

Du duger. Ingen är som du. Var stolt.

mvh/u

 

PojkHoppWEB