fbpx

4/12 2016. Det var en man som fick en fantastisk chans i livet. Plötsligt öppnade sig alla de dörrar som han hade drömt om. Han tänkte – ”wow, det är nu eller aldrig”. Och så valde han … aldrig. Hur gör du? Hur modig är du när du få chansen? Tänker du ”man vet vad man har men inte vad man får”? Eller tänker du ”yes, nu kör vi, ända in i kaklet”? De flesta av oss väljer faktiskt att ta det säkra för det osäkra. Man vet vad man har men inte vad man får. En del kallar det fegt andra kallar det ”hjärnsmart”. Gör inte ned dig själv för att du stannar kvar i din så kallade komfortzon. Det är faktiskt helt naturligt. Var snäll mot dig själv, visa självmedkänsla, du är nämligen byggd för att inte ta risker. Men kom ihåg, mod är som en muskel. Mod går att träna. Med rätt teknik och träningsinsats kan du träna modet. Och med mod kommer också självförtroende. Hur tränar du?

 

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig. 

84. Träna ditt mod

Du och din hjärna är byggd för att överleva. Till varje pris. I alla lägen. Det är så vi av släktet homo sapiens har lyckats överleva genom årtusenden. Trots att vi i grunden är mycket mycket försiktiga på att pröva nytt. Hur har det gått till? Jo, några modiga (dumdristiga/övernyfikna?) individer får testa och se om det nya är bra och kan hjälpa för flocken att utvecklas. Men ledorden har alltid varit. då som nu. Ta det lugnt. Ta inga risker. Säg hellre nej än ja. Kommer det en främling? Var misstänksam, det kan vara en fiende. Får du chans att pröva en ny maträtt? Var försiktig, den kan vara giftig. Så har det sett ut genom årtusenden, det är en av anledningarna till att människan erövrat jorden. Några djärva i flocken har fått pröva det nya och när de gillat, prövat och godkänt det nya då kommer resten av flocken efter. Därefter har resten av flocken lärt sig det nya och samarbetat för att utveckla det och föra kunskaper vidare till nya generationer.

Du är inte feg, du är hjärnsmart
Här har vi en av de viktigaste nycklarna till att människan nu dominerar jorden. På gott och ont. Det som en del kallar feghet kallar andra för att vara hjärnsmart. De modiga kallas i modernt språkbruk för ”early adaptors”. Det är de i flocken som vågar prova det nya, de mest nyfikna, de som prövar nya vägar. Det är oftast de som har utmanat sig själva oftare än andra och genom erfarenheterna byggt upp mod och självförtroende. men idag lever vi inte i en värld fylld av sabeltandade tigrar och blandade livsfarliga hot. Våra moderna trygghetssystem ger oss helt nya möjligheter att våga prova nytt.

 

 

Lev din dröm – trots allt
Välfärdssystemet och våra sociala nätverk ger oss nya möjligheter att våga visa mod. Vad som än händer kommer du att överleva. Så, kör., börja, testa, visa mod. Även om det finns risker. Men riskerna är mer av social natur. Inte ren överlevnad. Ska du prova att göra något nytt? Var beredd. Stå på dig. Stå fast vid din dröm. Människor kommer skratta åt dig, folk kommer säga att det där går inte, andra säga att det där kommer aldrig gå. Har du modet att stå emot? Och sedan kommer självtvivlet. Kan jag verkligen, vem är väl jag att försöka, jag är för feg … och andra uppmuntrande ord. Be både de yttre OCH de inre rösterna vänligt men bestämt att hålla tyst. Du har rätt till din dröm. Du har rätt att försöka. Du har rätt att misslyckas.

Vad är det värsta som kan hända?
Vad är du rädd för? Vad är det värsta som kan hända? Att du misslyckas? Att du förlorar pengar? Att du blir utskrattad? Hur farligt är det? Men modiga människor gör det ändå. De följer sin dröm, ramlar, slår sig men reser sig igen. Och försöker igen. Det är det som menas med att träna sitt mod som en muskel. Precis som det är de sista repetitionerna på gymmet som gör att dina muskler växer snabbt så är det de obekväma besluten som får dig att växa snabbt både personligt och professionellt.

 

 

 

Gå din egen väg
Att vara sig själv, gå sin egen väg och stå upp för sig själv är, och kommer alltid vara, modigt. Alldeles för många följer strömmen av rädsla för att hamna utanför gruppens gemenskap. Vad är egentligen modigt och vad är det som ger ordet dess innebörd?  Är det våra åsikter som gör oss modiga?  Är det våra tankar?  Är det våra handlingar och val som gör oss modiga eller vad är det som gör oss modiga och vad är det som gör oss fega?  Gör våra rädslor fega?  Är det våra beslut om att dra oss tillbaka som gör oss fega?  Vad är det som gör oss till modiga och fega människor?

Vad är mod, vad är feghet?
Alla människor har mod, det kan handla om att ha modet att stå upp för sig själv, att våga vara sig själv, att våga ingripa i en farlig situation, att gå emot strömmen eller är mod att möta sina rädsla och kämpa vidare mot alla odds m.m. Om allt detta är modigt vad är då fegt? Är det fegt att kompromissa?  Är det fegt att dra sig undan för att rädda mer än vad man tror? Är det fegt att anpassa sig efter situationer?  Vad är egentligen modigt och vad är egentligen fegt? Finns det olika sorters mod och olika sorters feghet.

 

 

Utmana din komfortzon
Trygghet har ett pris. Mod har ett pris. Utveckling har ett pris. Valet är fritt men den som vill växa måste vara beredd på både smärta, motstånd och misslyckanden. Ingen är perfekt från början. Ingen kan allt. Vi kan alltid växa och utvecklas. Om vi vill. Det gäller att ha rätt inställning. Tänk på som jonglören som sa ”Varje tappad boll är ett tecken på utveckling. Grundfrågan är alltså, vad vill du göra? Vad drömmer du om? Vad behöver du göra för att nå ditt mål? Kom ihåg, det finns alltid tusen sinom tusen möjligheter i varje utmaning. Ge inte upp. Och det finns massor av hjälp att få på vägen. Vänner, familj, kollegor och andra i dina nätverk vill gärna hjälpa dig om de kan. Ta hjälp, samarbeta, väx tillsammans. Då blir allt mycket mycket roligare.

 

 

Entreprenörernas skakiga resor
De senaste fem åren har jag träffat massor av entreprenörer, innovatörer och företagare. Det har varit fantastiskt att få lära känna dem och förstå hur mycket arbete som det ligger bakom alla så kallade framgångsrika individer. Från sidan kan man lätt förledas tro att deras utvecklingsresa har varit spikrak men när man kommer dem närmare så vittnar alla om en lång och envis kamp. Fylld av bakslag, motgångar, sömnlösa nätter och understundom övermäktiga problem. Men de har fortsatt. Trots allt. Rest sig, dammat av sig och tagit nya tag. Deras dröm och passion har drivit dem framåt. Om och om igen. Den inre motorn har varit starkare än de yttre problemen. Det tycker jag är stort. Det är beundransvärt. Och på vägen har de tränat upp sitt självförtroende och mod. Men ingen har varit någon övermänniska. Kan de, så kan du, så kan jag. Let´s do it.

Håll i, håll om, håll ut.

mvh/u