fbpx

25/9 2020. Står du kvar på ett ben? Det händer så ofta. Jag möter fina fantastiska fabulösa människor med stora drömmar och inspirerande mål. Som har fastnat. De drömmer och drömmer och drömmer. Men de går inte framåt. Vad hindrar dem? Är det rädsla? Är det osäkerhet? Är det brist i självförtroende? Är det brist på mod? Är det okunskap? Ibland är svaret ja på alla dessa frågor. Är du en drömmare som står kvar på ett ben? Du är värd det bästa. Dina drömmar är värda att få levas. Varje resa börjar med ett första steg. Och sedan ett till. Och ett till. Vågar du ta första steget?

 

Bilder från pexels.com och unsplash.com 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

 

150. Träna på att ta första steget, det lyfter ditt varumärke

Drömmar behöver inte förverkligas. Drömmar är viktiga och kan ge både tröst och energi. Även om de inte blir verklighet. De kan vara som goda vänner man inte hinner träffa men de får en att må bra bara för att man vet att de finns där. Men vad händer om drömmarna blir som ovänner? Irriterande, bittra, klagande, dömande … Då gäller det att göra något. Då gäller det att ta första steget. Och ha en strategi. Det här är något jag lärt mig genom åren.

 

1. Ta första steget – nu!

Vad väntar du på? Egentligen? Det är bara att börja gå. Att bestämma dig. Har du en dröm? Vill du verkligen nå den? Är du beredd att göra jobbet? Ta första steget, du behöver inte veta vad, hur och när du ska göra saker och ting. Låt poletten trilla ned i ditt hjärta. Och din hjärna. Resan kommer bli skakig men fantastisk, det kan jag garantera. Var inte rädd, allt blir bra och mer därtill.

 

 

2. Ta många och små steg

De flesta som inte kommer igång med att börja resan mot sin dröm gör samma misstag – de vill och hoppas att allt ska ske snabbt och siktar jättejättehögt. Vilket i och för sig inte är fel men det gäller att ha rätt förväntningar och stor uthållighet. Ska du bestiga världens högsta berg som måste du träna, planera, ha rätt utrustning, rätt guidning osv osv. Och du måste bestiga berget i etapper. Nyckeln är alltså att ha stora drömmar men ta många och små steg. Och vara beredd på bakslag och motvind. Men fortsätt bara, vad som än händer, även om det tar tid.

 

3. Ät elefanten i små portioner

Ibland kan drömmen kännas som en hägring och upplevas som fullständigt ouppnåelig. Berget är för högt. Vägen är för lång. Drömmen känns för flummig. Misströsta inte. Du är inte ensam om känslan. Det är snarare så att det är just det de flesta gör. Tvivlar. Misströstar. Ger upp. Det finns forskning som säger att 93% ger upp när de nästan är framme vid målet. Inte bra. Drömmar ska kännas näst intill ouppnåleiga men det gäller att bryta ned drömmen i små delar. Det är som att äta upp en elefant. Du gör det enklast i små portioner. De portionerna är ditt stora mål, din dröm, nedbruten i små delar. Och igen, en del i taget, en bit i taget. Ge inte upp. Det är det enda misslyckandet. Att ge upp.

 

 

4. Ha inte för många mål

Det finns annan forskning som visar att mer än 90% av de mål som sätts och de strategier som tas fram misslyckas. Det är ofta inget fel på vare sig mål eller strategier men många sätter ofta alldeles för många mål och då blir processerna lätt alldeles för komplexa att planera, genomföra, utvärdera och dra lärdom ifrån. Man går lätt vilse i en djungel av mål och strategier och tillslut fungerar ingenting. Vanligt. Mänskligt. Kan undvikas. Om man försöker skära ned antalet mål och verkligen verkligen tokfokusera på dem till 200% ökar chanserna att man når dem. Det är inte lätt. Det kommer gnissla. Det kommer sladda. Men det är lättare att få upp en bil ur diket än 20. Alltså fokusera på färre mål. Tokfokusera.

 

5. Förbered dig på en skakig resa

Har du tänkt på hur lätt det ser ut och hur snabbt det går för alla framgångsrika människor. De bara får applåder, pengar och berömmelse hela dagarna. Inget kunde vara mer fel. Jag har träffat massor av de s.k. lyckade människorna. Entreprenörer, artister, konstnärer, företagare, idrottsmän och kvinnor. Alla, säger alla, har kämpat och krigat i massor av år. De har misslyckats. De har blivit hånade. De har blivit utskrattade. De har gått i konkurs. Men. De har fortsatt. Trots allt. Trots motgångar, snödrev och obefintligt plogade vägar i smällkalla konjunkturvintrar. Men de har alla haft något gemensamt. En dröm, en drivkraft, en vision som gjort att de känt att det varit värt utmaningarna. Trots allt. Hur orkar du hålla din dröm levande?

 

 

6. Du behöver inte vara perfekt

Ett av många drömmares största hinder är att de inte startar resan mot drömmen är att det tror att så mycket måsta vara perfekt och klart när resan börja. Helt fel. I startupbolagens paradis, Silicon Valley, pratar man ofta om att komma igång tidigt. Tidig ”Time to market” är avgörande för möjlig framgång. Testa, prova, slipa, bygg men börja närma dig marknad och målgrupper för att etablera relationer och skapa förväntningar. Drömmar är attraktiva. Visioner är spännande. Din vilja och energi väcker intresse. Om du inte tar steget riskerar du att bli stående på ett ben.

 

7. Träna din uthållighet

Det kan inte sägas tillräckligt ofta. Uthållighet är en bristvara. Många tröttnar för tidigt. Många ser en motgång som ett bevis på att drömmen inte bär. Många tar åt sig av negativa kommentarer och tappar självförtroende. Helt i onödan. Var stolt. Stå upp för din dröm. Fortsätt gå. Vad som än händer. Sisu, stamina, grit, power … Det finns många ord för uthållighet. Vad du än väl. jer så är det en absolut nödvändig egenskap att träna uthålligt om du vill då din dröm. Och ha roligt under resans gång. Det är du värd.

 

 

8. Fira framgångarna

Kör inte bara ned huvudet mellan axlarna och jobba på som en galning. Stanna till, pusta ut, reflektera över dina framgångar. Belöna dig själv med i alla fall det allra enklaste och billigaste som finns. Ge dig själv en klapp på axeln och säg ”Det där var riktigt riktigt bra gjort”. Sedan kan du ju också öka nivån på firandet. Prylar, utbildning, god middag, resor eller vad du känner för och har råd med. Men fira alltid på något sätt. Det ger kraft, glöd och motivation att fortsätta resan mot drömmen.

 

Nu går vi.

mvh/u


PS. Lär dig grunderna i hur du bygger varumärke. Gå min gratiskurs "10 steg till ett starkare varumärke", anmäl dig på www.stoltnu.se