fbpx

2015-08-17. Tillbaka i arbetslivets fors. Ibland känns det som att hamna i ett vattenfall av intryck och utmaningar. Konsten att hålla färdriktningen mot mål och mening samtidigt som man inte blir så fokuserad att man fastnar i sin egen bubbla är verkligen just en konst. Ett hantverk. En varje-dag-utmaning. Sommarens ledighet har tydliggjort vilka metoder jag använt för att få en dynamisk blandning av både dialog med omvärlden för att landa i min inre dialog. Här kommer några metoder som hjälper mig att hålla ihop i livets fors och vattenfall.

 

 

Ingen människa är en isolerad ö. Alla hänger ihop med andra vare sig man vill det eller inte. En eremit skulle inte kunna vara en eremit om det inte fanns någon yttre värld att försöka dra sig undan ifrån. Kort sagt den yttre världen göder den inre världen. Om vi regelbundet reflekterar, diskuterar och funderar så kan vi alltid växa och utvecklas. Det enda säkra tecknet på liv är ju faktiskt någon form av växande. Detta ger mig energi.

Föreläsningar – det finns inget snabbare sätt att lära

När jag startade Stolt Kommunikation år 2008 hände något fantastiskt. I och med att jag valde att arbeta utifrån kommunikationsnätverket K22 så frigjordes plötsligt massa tid. Tid som jag kunde använda för min egen utveckling. Efter att haft anställda i mer än 20 år hade jag inte längre ansvaret att dra in jobb till andra. På K22 har jag mer resurser tillgängliga än då jag hade ett 30-tal anställda men jag behöver inte ansvara för deras löner. På K22 jobbar vi ihop av lust och syr vi ihop arbetsgrupper med rätt kompetens utifrån kundens behov. Uppdragsgivaren betalar bara för det hen behöver. Inte för overheadkostnader, onödig administration eller dyra lokaler på flotta adresser. Att ständigt utvecklas och förkovra mig har blivit en del av mitt liv. Och att lyssna på spännande människor som summerar och levandegör sina viktigaste erfarenheter är oslagbart. Det går inte att läsa sig till och få samma kraft av en bok. Inget slår det mänskliga mötet. Du kan läsa mer om dessa tankar här. Något som även utbildningsföretaget Wimab, med föreläsare som Kay Pollak, Mia Törnblom och Olof Röhlander, uppmärksammade. De bad om att få använda mina argument till varför man ska gå på föreläsningar på sin hemsida vilket de naturligtvis fick. Delningsekonomin lever.


Nätverkande – vi växer och blir till i möten

För den som läst min blogg tidigare är det nog ingen nyhet att jag är en stor fantast av, och ambassadör för, nätverkande i alla dess former. Det var därför jag skrev en stolt nätverksskola i 12 delar hur man gör om man vill nätverka framgångsrikt. Den kan du läsa om här. "Den som säger att hen inte vill nätverka säger att hen inte vill göra affärer" uttryckte sig Ebba Hagander Mir från Diversity Group. Hon var länge en av mina kollegor i affärsnätverket Arndts. Formuleringen sätter fingret på alla nätverks egentliga mål och syfte – att man blir varandras affärspartners och hjälper varandra. Just nu håller jag på att omforma en ny strategi för mitt nätverkande men en sak vet jag. - utan nätverk kan jag aldrig utvecklas så mycket som jag vill. Och utan utveckling är livet meningslöst. Både i vardagen och yrkeslivet. Vilken är din nätverksstrategi?

 

 

Meditation – en nödvändig kraftkälla

Flum och plingplong. Det var min bild av meditation tills för några år sedan. Jag är en handlingsmänniska, jag vill ha action och fart. Gärna diskussion och reflektion men jag blev stressad av bara tanken på att sitta still. Jag har prövat QiGong för några år sedan men jag sprang snabbt ut på tennis- och basketplanen igen. Jag blev tokrastlös. Men fler och fler kollegor och föreläsare i mina nätverk lyfte fram meditation som en hälsobringande källa till kraft och kreativitet. När min kollega och vän Ewa Wigenheim, livscoach och utbildare, höll en föreläsning om meditation blev jag plötsligt intresserad. Hon berättade om de rent vetenskapliga aspekterna av meditation och betonade både enkelhet och nytta. När hon också erbjöd en kurs i ämnet slog jag till. Idag mediterar jag sex minuter varje morgon och samlar kraft inför dagens forsfärder. Det har faktiskt gjort mig både starkare och mindre stressad så jag kommer fortsätta och succesivt öka antalet minuter. Men sex minuter är bättre än inga.

Min affärscoach ger mig livsnödvändiga perspektiv

Bland alla goda råd och tips jag fått i yrkeslivet så är nog det rådet att skaffa en egen coach det bästa. Det beslutet har verkligen förändrat mitt yrkesliv och hjälper mig idag att prioritera, delegera, planera, fokusera och hålla rätt riktningen mot mina mål och visioner. Och inte minst hitta mina egna drivkrafter och utvecklingspotential. Mitt i vattenfallet ser jag inte lång framför mig men tack vare att jag en gång i månaden stämmer av med min coach får jag en frisk och vänlig blick på min situation som vill mig väl och hjälper mig att se klart och hitta möjligheter. Tack Anders Berglund på 4U fyra grymma år och tack Lena Gennerud på Hejdadig Grupp & Affärsutveckling för dina ovärderliga insatser. Mitt råd är alltså, skaffa en coach. Ronaldo, världens bästa fotbollsspelare, har åtta coacher. Hur många har du?

 

 

Starta mästarmöten

Ett enkelt, billigt och snabbt sätt att utveckla sig själv är att starta så kallade MästarMöten eller som det också ibland kallas Advisory Boards. Det skulle också beskrivas som en slags kollektiv coaching. Det är ett effektivt komplement till nätverkande och föreläsningar och förenar det bästa av individuell coaching med det stöd och input du kan få av en större grupp individer. Fler hjärnor tänker bättre än en.

Genom att bygga en grupp på mellan 5-10 personer som regelbundet träffas så skapar man en unik plattform för utveckling. Beroende på hur många man är och hur mycket tid man har så fördelas tiden jämnt mellan alla deltagare. Oftast räcker det med max 10 minuter för varje person. Processen är energifylld, rolig och snabb. Vi är ett gäng på K22 som regelbundet praktiserar den. Rekommenderas varmt. Jag har skrivit om detta tidigare. Det kan du läsa om här.

Har du provat att "uffa"?

Nyheter är en skälm. I det vi tror är nyheter döljs ofta de viktiga och riktiga. De större skeendena och det som verkligen betyder något både på kort och lång sikt. För dig, mig, Sverige och världen. I nyhetsflödet, livets fors och vattenfall, händer det så mycket över hela världen som lyfts fram utifrån den inte alltför relevanta medialogiken. Ge folk vad de vill ha, snabbt, stort och sensationellt. Men ser vi verkligen det viktiga bland sensationer, mord och ond bråd död? Sedan ett antal år praktiserar jag "uffandet" som metod för att föröka hitta annat i nyhetsforsen som kan betyda mer för fler. Och för mig personligen. Ond bråd död ger i alla fall mig ingen energi, tvärtom. (Läs gärna om Tillit Glada Nyheter). Att "uffa" innebär alltså att jag läser ikapp veckans händelser i DN. Jag sätter mig ned vid mitt köksbord, vänder mig om och tar fram en "gammal" DN. Den kan vara en vecka gammal, en månad och ibland flera månader. Tidningshögen ska bara avverkas. Då ser jag de stora linjerna, jag hittar intressanta artiklar, reportage, människor som jag aldrig skulle uppmärksamma om jag bara använd Dagens Nyheter för att hitta dagens nyheter. Många tycker jag inte är riktigt klok. Jag vet att jag blir riktigt klok av att "uffa". Testa själv.

 

 

Bland mina tips för att hjälpa mig själv med den inre dialogen har jag inte nämnt mitt bloggande, mitt bokläsande, mitt pianoklinkande och andra saker som berikar mitt liv. Bara att skriva om allt jag faktiskt håller på med för levandegöra mitt eget liv gör mig glad. Och stolt. Och tacksam. Livets fors liksom fryser till och plötsligt ser jag mycket som jag inte tänkt på. Det är nyttigt. Avslutningsvis måste jag lyfta fram de promenader som jag och hustrun regelbundet har tillsammans. Vid havet på västkusten och runt Årstaviken. De samtalen är bland de viktigaste jag har. I rörelsen växer tanken. Tillsammans blir vi starkare. Simma lugnt.

mvh/u