fbpx

17/4 2016. Hur ska man veta att man väljer rätt väg här i livet? Speciellt när valmöjligheterna står som spön i backen? Hur ska man egentligen kunna prioritera rätt när alla rycker och drar i en hela tiden? Knappt hinner man tänka en egen reflekterad tanke förrän telefonen ringer. Eller mailen plingar till. Eller så kommer det ett SMS. Igen. Och igen. Och igen. Och mailen. Och och och. Att kunna hålla sin linje och följa sitt hjärta har kanske aldrig varit svårare än vad det är just nu. Med alla måsten och intryck som sköljer över en som om man stod mitt i en skog med massor av stigar att välja mellan. Det sägs att en person som levde på medeltiden fick under hela sitt liv till sig någonstans mellan 3-10.000 intryck utifrån. Det är lika mycket som en nutidsmänniska får. Per dag. Och den här siffran hörde jag för rätt många år sedan. Hur är det då idag? Har bruset minskat eller ökat? Att träna sig på att stå emot, fokusera och prioritera rätt bygger självförtroende.

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

62. Träna på att prioritera rätt

Vad är egentligen rätt prioritering? Är det rätt att prioritera den som skriker högst eller det som är mest bråttom eller vad ska man gå på? Jag är övertygad om att man oftare borde följa sitt hjärta och sin egen inre kompass. Det vinner alla på. Resultatet blir ett starkare, mer äkta och hållbarare engagemang. Vilket leder till ett bättre resultat. För både dig och omgivningen.

Den som bara följer omvärldens nycker och krav utan att stå upp för sig själv riskerar att förminska sig själv så till den milda grad att det inte blir något kvar av den genuina och äkta. Det som ger färg, blod och kraft i det egna livet. Läs gärna inledningen av den här serien om självförtroende och mod. Det handlar oerhört mycket om att söka sitt vill, sin plats i världen och det som ger dig mening, utmaningar och möjligheten att själv styra ditt liv. Lyssna gärna på Daniel Pink, han har skrivit boken "Drivkraft och den överraskande sanningen om vad som motiverera oss" och berättar inspirerande på TedTalks.


 

Jag tycker att det finns tre grundfrågor man bör kunna besvara:

1. Är jag på rätt plats?

2. Är jag på rätt väg?

3. Längtar jag någon annanstans?

Den som svarar ja på de två första frågorna och känner att hen kan fortsätta utvecklas just där är förmodligen också nära sitt hjärta och sina drömmar. Men den som svarar ja på den sista frågan behöver nog tänka efter en gång till. Livet är kort, varför inte ha det så bra, roligt och meningsfullt man bara kan under tiden? Sök och hitta din väg. Det är din möjlighet och ditt ansvar. Det kan ingen annan göra åt dig. 


 

En del tycker det är egoistiskt att tänka på sig själv men så länge dina val inte skadar någon annan så är det både rätt och riktigt. Jag brukar tänka på informationsskyltarna i flygplanen. Där står det ungefär: ”Om syrenivån i kabinen sjunker så faller det automatiskt ned syrgasmasker. Ta masken, sätt den över munnen och andas normalt. OBS! Hjälp först dig själv och sedan andra som behöver hjälp.” Alltså, om du inte själv överlever så finns det stor risk att den andre, de menar mest barn, inte gör det.

Det handlar om överlevnad både för dig och andra. Prioritera dig själv och gör det i samklang med andra. Då vinner bägge parter mest.

63. Träna på att vara tacksam

Hur många gånger vaknar vi med ett leende och gratulerar oss själva till att vi lever? Och dessutom i den bästa av världar. Hur många gånger känner vi oss tacksamma över att så mycket fungerar i vår kropp som det gör? Hur ofta är vi tacksamma över att bussen kommer? Att det finns asfalterade gator och att de städas regelbundet? Trygghetssystem, välfärd och hemhjälp. Att maten kommer på bordet och att tidningen dimper ned i brevinkastet varje morgon. Vare sig det är snö, sol eller regn. Varför ser vi oftare problem än möjligheter? Varför ser vi lättare våra egna brister och skavanker än det fördelar och förtjänster? Kan det hänga ihop med att vi ständig matas med nyheter som totalt domineras av problem, krig, katastrofer, mord, våldtäkter, brott och konflikter? Kan det sitta i huvudet på oss? Allt finns samtidigt. Både det som är bra och dåligt.

Hemligheten bakom Samir & Viktors energi?
Nakenbadarna Samir & Viktor väcker blandade känslor. Man får tycka vad man vill om deras framtoning men att de har mängder av energi och livslust kan knappast förnekas. Igår fick jag höra en intressant sak. Varje morgon skriver han, missade vem, ned 10 saker han är tacksam för. Så klokt. Det vi fokuserar på växer. Tacksamhet kan ge livsglädje, kraft och energi. Vi lever faktiskt i den bästa av världar. Trots allt. Läs mer om Samir & Viktor.

 

 

Det vi fokuserar på växer
Vi vet att allt vi fokuserar på växer och tar över tankar, känslor och handlingar. Jag är övertygad om att vi mår bra av att då och då tänka till på hur mycket som är bra här i livet. Jag tror också det är viktigt att manifestera sin tacksamhet genom att uttala och berömma det goda, både hos oss själva och andra. Vår längtan efter bekräftelse är oändlig. Jag är övertygad om att vi alla mår bra om vi ser, hör och bekräftar varandra och det goda. Att uttala tacksamhet och ge beröm smittar. Och det kostar ingenting att dela ut. Men det kan betyda så enormt mycket. För både självförtroende och mod.

mvh/u