fbpx

11/12 2016. Vem bestämmer egentligen när något är klart? Är det du? Är det någon annan? Är det din uppdragsgivare, chef eller vän? Det beror förstås på vad uppgiften bestod i, om det var ett betalt uppdrag, var det frivilligt eller går det ens att mäta om uppgiften är klar? Det är skillnad på att måla en tavla och flytta ett ton grus från en plats till en annan. Det sistnämnda går att se med blotta ögat när det är klart men om en tavla är klar eller inte syns inte lika tydligt. Det bestämmer faktiskt skaparen. Sedan måste hen ibland försvara sin lösning. Och sitt pris. Att hitta och kunna bedöma när något är klart eller inte är en av problemlösarens tuffaste och viktigaste uppgifter. Vet du var du har dina gränser? Lär du dig att hitta dem och kan försvara lösningen snabbt och ärligt du kan så stärker du ditt självförtroende. Och vågar mer.

 

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

85. Träna på att veta när du är klar

Det finns ett klassiskt uttryck från idrottsvärlden som lyder ”nu kör vi, ända in i kaklet”. Eller bara ”ända in i kaklet” Vad menas egentligen med detta? Det kommer från simsporten och illustrerar vikten av att inte sluta för tidigt vid målgången när det gäller att nudda kaklet först av alla tävlande. Otaliga är de simmare som i praktiken har vunnit loppet men slutat lite lite för tidigt. Och förlorat. Ett ikoniskt exempel är när Gunnar Larsson vann med två tusendelar i München på OS 1972 på 400 meter medley. Gunnar var inte bara i kanonform. Han lämnade dessutom inget åt slumpen. Innan loppet rakade han dessutom bort allt hår han hade på kroppen för att minska vattenmotståndet. Och så lyckades han vinna med minsta möjliga marginal. Nyrakad och med en perfekt målgång. Gunnar visste vad som krävdes. Har du förberett dig tillräckligt för din uppgift?

 

 

Din egen gräns?
Att hitta sina egna gränser handlar mycket om förmågan att välja rätt mellan ambition, dröm, möjlighete i tid, resurser, yttre och inre krav och förväntningar, budget och verklighet. En komplex process helt enkelt. Inte undra på att många känner både ångest och stress inför de uppgifter och möjligheter som ligger framför en. Förmodligen också en av anledningarna till att många av oss skjuter upp starten på processen. Det tar mycket kraft och energi att påbörja ett projekt. Och många börjar inte ens. Vilket är sorgligt. Hur många goda tankar, idéer och drömmar ligger inte gömda i garderober, byrålådor och källare? Steg ett för att hitta sin gräns för när man är klar är alltså – börja leta. Nu. Med en gång.

 

 

The definition of done
Min kära hustru är journalist men har de senaste åren arbetat med analys, research och workshops inom it-världen. Främst inom det växande området digitalisering inom vård och hälsa. I it-branschen används ofta begreppet ”the definition of done”. För att ett it-projekt inte ska växa ut i det oändliga är det viktigt att man i projektet bestämmer, innan det startar, vad som är slutpunkten för insatsen. Alltså, när kan vi säga att projektet är klart. Vad har vi då uppnått? Vilka funktioner ska vara klara? Hur ska lösningen fungera? När detta är bestämt kan projektet starta och drivas mot målet. Och när målet är nått utvärderas insatsen och nya mål kan sättas upp. Under projektets gång behöver man också hela tiden vara vaksam på om vägen är den rätta och ha beredskap för att förändra och utveckla om det behövs. Verkligheten måste alltid vara viktigare än kartan. Vad är din ”definition of done”?

 

 

Drömmen runt hörnet
Bli inte stående på ett ben. Varje resa börjar med det första steget. Ta det inte så allvarligt, börja smaka på tanken om drömmen. Skissa, fundera, gör ett moodboard. Alltså samla ihop bilder, texter och annat som ger dig wow-känslor och sätt upp allt på ett pappersark. Gör anteckningar om hur det kommer kännas när du har nått ditt mål. Det är fantastiskt vad mycket mer som händer när man går från ord till handling. Och även små steg är steg på väg mot utveckling. För att hitta sina gränser måste man utforska och nyfiket undersöka möjligheter och omöjligheter. I realtid.

Bestiger du berget?
Tänk dig att du ska bestiga ett berg som är högt och brant men lockande. Du står nedanför bergets fot men har inte en
aning om hur det ser ut längre upp. För att ta reda på det måste du börja gå uppåt. Den stig du väljer tar dig uppåt och plötsligt får du både nya insikter och utsikter. Du ser att det finns fler olka nya stigar att gå men du är inte säker på vilken som är bäst. Du måste prova. Blir det fel kan du alltid vända tillbaka. Blir det rätt så är det bara att fortsätta. Livets väg. Drömmarnas väg. Din väg?

Och under resans gång upptäcker du nya och saker som du inte hade en aning om när du stod vid bergets fot. Det är saker som är både inom dig och som finns runt stigen. Du lär dig något om dig själv och dina förmågor att möta utmaningar och du har gett dig själv nya perspektiv. Den här gången kanske du inte tar dig till bergets topp utan du vänder tillbaka. Men du vet nu hur det ser ut på vägen uppåt. Du känner dig lite säkrare och tryggare och nästa gång kanske du kommer hela vägen. Vad har hänt? Du har hittat några av dina gränser genom att våga vara nyfiken och prova. Livet är en ständigt pågående process. Du bestämmer själv var dina gränser går.

 

 

Officerens lärdom
Jag samarbetade en tid med bilföretaget SEAT. En gång i tiden ett spanskt bilmärke men numera en del av den väldiga Volkswagenkoncernen. Jag fick hålla en del föredrag om konsten att bygga och leva sitt varumärke för ett antal medarbetare från olika återförsäljare. Bilbranschen är ett spännande och starkt symbol- och statusmättad bransch. Det mest laddade och dyraste som en familj köper efter bostaden är ju ofta just bilen. Du är vad du kör är inte bara en reklamslogan, det ligger också nära verkligheten för många människor.

VD för den svenska delen av SEAT vid den tiden var en före detta militär. Han hade inte speciellt lång erfarenhet av den extremt konkurrensutsatta bilbranschen men han hade mycket lång erfarenhet av att ledarskap från det militära. Förmågan att leda och fatta beslut tog han med sig på ett framgångsrikt sätt in i sin nya bransch. Vi pratade en del om detta och jag frågade om hur han hade lyckats. Hans svar tycker jag är intressant och kan hjälpa oss som tycker det är svårt att veta när vi ska ta besluten och välja väg.

Han menade ”Jag fattar ett beslut ofta då jag vet att det är grundat på övertygelsen om att det är 80% chans att det blir rätt. I det militära så kan det var vara skillnaden mellan liv eller död. Om vi inte tar ett beslut och står kvar på samma plats kan det innebära att soldaterna får en bomb i huvudet”. Att skjuta upp saker alltför länge kan alltså leda till katastrofala följder. Ta ett beslut, dra erfarenheter och ändra det om det behövs är lärdomen.

 

 

Oscar Linnros ackord
Rapduon Snook var under en tid mycket framgångsrika och spåddes en lysande framtid. Gruppens kärna var två unga talanger vid namn Daniel Adams-Ray och Oscar Linnros som stöttade och kompletterade varandra. När allt såg ut att skjuta iväg mot den riktigt magiska raphimlen så tröttnade de och gick skilda vägar. Och släpper varsitt album som bägge visar på en stor mognad och kunskap om popens, bluesens, soulens och rockens historia. Enormt spännande. Och förvånande. Som siamesiska tvillingar som opereras isär och visar sig stå stadigt på egna ben. Fascinerande.

Jag såg en intervju med Oscar Linnros när han satt i sin studio och trevade, lekte, sökte efter nya ackord och harmonier till sina låtar. Då sa han något som bet sig fast hos mig. Han uttryckte sig ungefär så här. ”När jag sitter här och provar ackord så hittar jag ofta harmonier med nyanser som för andra är knappt hörbara. MEN för mig betyder de enormt mycket. Enormt. Det är det som gör skillnaden. Det är de ackorden som är jag. Det betyder kanske inget för något för andra men är viktigt för - mig”. Oscar sökte både sin gräns och sin identitet. Och den enda som visste var den gränsen gick var han själv.

 

 

Inre eller yttre drivkraft?
Var sitter din gräns? Gör du det som är viktigt för dig även om inte någon annan ser det? Gör du det du gör för att du älskar det och helt enkelt inte kan låta bli. Då lever du förmodligen ett liv nära din egen dröm och ditt eget hjärta. Där finns det en outsinlig källa till kraft, glädje och energi. Där finns du. Och din livsglädje. Det är den starkaste och mest hållbara drivkraften. Den som kommer inifrån.

Eller drivs du av yttre drivkrafter? Alltså, strävar du efter att tjäna pengar, nå status, berömmelse, makt? De yttre drivkrafterna är farliga att lyssna på om man inte samtidigt lyckas hålla kontakten med sin inre levande kärna. Historien är fylld av mäktiga på ytan starka män som under ytan egentligen bara är små pojkar som längtar efter att bli sedda, hörda och bekräftade. Återigen vill jag rekommendera Daniel Pinks bok ”Drivkrafter eller den överraskande sanningen om vad som motiverar oss”. En riktig tankevändare. Eller titta på den här filmen. Snabb och intressant introduktion. http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation

Valet är ditt och du har alla möjligheter. Var nyfiken, våga prova, våga misslyckas. Det går alltid nya tåg.

mvh/u