fbpx

21/6 2015. Vad vill du? Vad vill du? Vad vill du? Livets fors brusar allt högre och där finns du och jag och försöker styra våra liv. Det blir sällan precis som vi tänkt oss, eller? Vi är genetiskt anpassade för ett liv på och nära savannen där vi ska samla och jaga föda och undvika att bli uppätna av sabeltandade tigrar. Det var ett liv som ofta, trots allt, var ganska lugnt och behagligt. Idag ser ju livet lite annorlunda ut. Världen, intrycken, signalerna, kraven, möjligheterna finns där runtikring oss hela tiden. Forskningen säger att vi har chans att nås av mellan 3-10.000 kommunikationssignaler varje dag. Det var lika mycket som en människa som levde på medeltiden nåddes av under en livstid. Inte undra på att vi moderna människor kan känna oss lite stressade. För att hålla ihop och inte gå i bitar behöver vi definiera oss själva och vad vi vill. Om och om igen. Då behöver vi hitta våra inre lugna öar, stanna upp och lyssna. Både inåt och utåt. Här kommer fler konkreta tips på hur det går att hitta sina egna lugna öar i bruset. Öar där man kan hejda sig och föra en inre dialog.

 

 

Spelar du fotboll utan mål?

Om, säger om, du vill göra åstadkomma någonting behöver du sätta mål för dig själv. Det kan vara litet eller stort men utan mål i livet så är det svårt att åstadkomma någon som helst form av varaktig förändring. Om det nu är det du vill. (Kom ihåg att du alltid duger precis som du är). Tänk dig en fotbollsmatch med världens bästa fotbollsspelare där det inte finns några mål. Alla tappar riktning, mening och anledning att hålla på. Mål och mening heter det ju. Två krafter som samlar din energi och som ger ditt vill en större chans att blomma ut och få livskraft. Vad vill du? Vad är dina mål? Ola Wallström heter en man som driver företaget Mera Mål AB. Han har många kurser, föreläsningar och bra tankar om detta och delar med sig av tips och idéer i sina bloggar och nyhetsbrev. Jag har själv gått på en jättebra kurs med Ola. Om den och annat om konsten att sätta mål kan du läsa mer om här

Skriv ned dina mål

Jag har nämnt det förr men det är så viktigt och avgörande att man skriver ned sina mål att det måste repeteras. Igen, skriv ned dina mål på en lapp som du bär med dig. Skriv ned målen som du sätter upp på lappar i badrummet, på kylskåpsdörren, på datorn eller var som helst där du kan se målen ofta. En lapp bär du alltid med dig och tittar på varje dag. Och du skriver ned, repeterar och tänker på dina mål varje dag. det är en utmärkt start på dagen och ska inte ens ta en minut. Mata hjärnan med intryck så styr den automatiskt mot dina mål. Det kan låta löjligt men det är allt för många specialister på området som menar att det verkligen fungerar för att jag inte ska tro på det. Den som skriver ned sina mål ökar chanserna med 6-8 gånger att man når dem. Minst!

 

En revolutionerande metod för att hitta sina mål

För ett antal år sedan fick jag chansen att lyssna på en av världens mest framgångsrika coacher, säljare, författare och föreläsare i personlig utveckling och försäljning. Det var en amerikan som heter Brian Tracy. Han fyllde nästan hela Globen och såg ut som om han kommit direkt från en inspelning av en dokusåpa à la Dallas. En man i 70-årsåldern, vältränad, storhakad, stilig och verserad. Och ofantligt ödmjuk. Han berättade om att han upp till 25 år var mer än lovligt förvirrad och sökande. Sedan hade han turen att få börja som säljare och fick en strålande chef som hjälpte honom till framgång. Brian menade att om han kunde lyckas så kan alla. När han idag jobbar som coach och träffar personer som inte vet vad de vill använder han följande metod.

De får ett vitt papper och uppmanas att snabbt skriva ner minst 10 saker de verkligen skulle vilja göra eller uppnå. Därefter får de ringa in de tre mest attraktiva förslagen, fundera en stund, och därefter välja det mest lockande. Det förslaget skriver de på baksidan av papperet och därunder får de notera 20 saker de behöver göra för att nå målet. Därefter – AGERA! Denna process blir grunden för fortsatt målstyrning. Brian menar att den här metoden verkligen fungerar och har gjort det i alla hans år som coach. Det intressanta är att när man nått målet visar sig att många av de andra målen man skrev på första sidan också uppnåtts. Av bara farten. Men vad gör man när man nått sina mål? Gör om processen igen, menar Brian Tracy. Och igen. Och igen. Den fungerar.

 

Kom ihåg, du har allt som behövs

Tro inte bakåtsträvarna och gnällspikarna. Tro inte på de negativa fegisarna och osäkra trygghetsnarkomanerna. De som ofta säger: det där går inte, du klarar det aldrig, det har gjorts förr, det där var väl inget bra, du är för ung, du är för gammal, du har inte rätt utbildning o.s.v. Om du verkligen verkligen verkligen vill något så har du allt som behövs för att klara det. Kom ihåg det. Allt! Det finns alltid tusen sinom tusen vägar mot målet. Jag har träffat, hört och sett så många fantastiska entreprenörer, idrottsmän, musiker, konstnärer, författare och alla typer av så kallade framgångsrika individer. Alla har kämpat. Alla har misslyckats. Alla har rest sig igen och fortsatt. Det går! Det är det enda du behöver komma ihåg. "Det enda misslyckandet som finns är att sluta försöka" menade en av världens genom tiderna bästa friidrottare, Carl Lewis. Läs, träna, gå på föreläsningar, häng med de som lyckats, ta hjälp, skaffa en coach, sätt mål, delmål, nya mål. Se hur andra gjort, bygg ut ditt nätverk och framförallt, var uthållig. De allra allra flesta slutar alldeles för tidigt. En del forskning visar att så många som 93% lägger av att försöka trots att de bara var några steg från målet. Håll i, håll om, håll ut.

 

Struktur, planering och handlingsplaner är avgörande

Det räcker inte med att bara vilja och sätta mål. När något ska göras ordentligt och kräver mycket energi behövs det struktur, planering och handlingsplaner om man vill lyckas. Och diciplin att genomföra det man föresatt sig. Ett av de mest fascinerande exempel på en som genomfört detta i verkligheten är ekoäventyraren Sören Kjellqvist. Han lever sin dröm och får göra det han älskar mesta av allt – vara i naturen och bidra till en bättre värld. Och han tjänar pengar på det. Sören genomför ungefär en gång om året ett äventyr av utmanande karaktär som lyfter fram en viktig miljöfråga, väcker publicitet och lockar sponsorer.

När han berättade om vad han hade gjort lät det fullständigt omöjligt att genomföra men Sören attackerade utmaningen ungefär med samma strategi man måste ha om man ska äta en elefant. Man äter många små portioner under en lång tid. Sören skulle paddla utmed hela Norges kust från söder till norr i kajak. Utan mat. Utan pengar. Utan sällskap. Det var ingen lek men han klarade och lyckades på köpet få mycket uppmärksamhet och debatt om den extremt svåra situationen för Östersjöns förorenade vatten och miljö. Hade han inte brutit ned varje moment av projektet i mindre delmål och med handlingsplaner skulle det aldrig gått. Jag kommer i framtiden berätta mer om Sören i en annan blogg men för mig framstod det mycket tydligt vad avgörande det är att ha en hållbar fungerande struktur, plan och handlingsplan om man vill nå sina mål.

 

 

Livet behöver upptäckas och återupptäckas varje dag för att kännas levande. Det är min fulla och fasta övertygelse. Annars riskerar livet att bli en ändlös rad av dagar som bara rusar förbi. Den inre och yttre dialogen hjälper oss se det väsentliga och göra det levande. Nästa gång fortsätter jag min egen återupptäcksresa av öar och tankar som hjälper mig att bli mer levande.

Happy Happy.
mvh/u