fbpx

27/3 2014. Livet pockar på från alla möjliga och omöjliga håll. Dygnet runt. Året runt. Mobiler, iPads, tv-skärmar, datorskärmar, klockskärmar, tv, radio, tidningar. Alla skriker, pockar, lockar. Och för att inte tala om alla mänskliga möten och relationer som måste hanteras. Livspusslet ska läggas snyggt och precis varje dag och leveranserna ska vara förstklassiga. På alla plan. Inte undra på att vi är en och annan som känner oss lite småstressade mellan varven. Alla vill ha vår uppmärksamhet och lockropens förföriska rop är nästintill omöjliga att motstå. Men förrädiska och destruktiva för den som vill få saker och ting gjorda. Hur tar man sig förbi livets tidsätande slukhål? Ett sätt är att använda sig av Pomedoremetoden. Pomodoro, är italienska för tomat, är ett tidsplaneringsverktyg skapat av Francesco Cirillo. Har du kontroll över ditt liv växer ditt självförtroende.

 

 

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

 

58. Träna på Pomedoremetoden

Francesco Cirillo tog namnet från den italienska formen av äggklocka som ofta var formad som en tomat. Pomodoro är inget nytt - Cirillo kom faktiskt på idén under 80-talet. Men det är först nu den börjar få spridning som en agil* metod och den har blivit nominerad för Best Agile Innovation 2011. Så här kan du göra för att komma igång med Pomedoremetoden. Först köper du en äggklocka, den behöver inte vara formad som en tomat, sedan tar du med den till din arbetsplats. Sedan är det bara att börja.

 

 

Åtta steg mot ett mer fokuserat arbete. Gör så här:

1. Skriv ner en kort lista över de uppgifter du vill jobba med idag. Skriv ned hur många tidsenheter (Pomedorer) à 25 minuter du beräknar för uppgifterna. Planera och prioritera.

2. Välj en uppgift, sätta timern på 25 minuter. Sätt igång!

 

 

3. Under arbetspasset (Pomodoren) ska du bara fokusera på den uppgift du jobbar med och inget annat. Läs inte den där mailet. Stäng av mobilen. Logga ut ur Facebook. Ingenting får störa dig!

4. Om det dyker upp nya arbetsuppgifter under tiden – du kommer på något du glömt, någon annan kommer kanske och avbryter och ger dig en idé eller ett uppdrag. Då parkerar du dessa genom att du antecknar dem och tar itu med dem efter att din pomodoro är slut.

5. När timern ringer så ska du sluta jobba omedelbart och sätta en kryss bredvid uppgiften - bra jobbat, du förtjänar en paus!

 

 

6. Ta en liten paus på 3-5 minuter. Lämna ditt skrivbord, ta en liten promenad eller hämta en kopp kaffe. Rensa huvudet lite. Kom ihåg att återhämtningen och pausen är det absolut viktigaste åtgärden för att bryta den negativa skadliga stressen.

7. Var 4:e Pomodoro bör du ta en längre paus mellan 15 och 30 minuter.

 

 

8. Retrospektiv - utvärdera och anpassa. En retrospektiv är ett agilt begrepp som innebär att man då och då stannar upp och analyserar själva metoderna som man använder, för att se hur bra de fungerar. Genom att göra 1 pomodoro-retrospektiv ibland kan du analysera hur bra metoden fungerar för dig. Använd dina anteckningar som underlag. Kanske märker du att många av dina pomodoros blir avbrutna? Fundera på om det går att förbättra eller anpassa mer efter dina behov. Som med alla agila metoder – du behöver inte följa dem exakt. Det är tillåtet att experimentera även med Pomodorometoden!

Som du ser så är det busenkelt att komma igång - och Pomodoro växer med dina behov.

Genom att anteckna alla uppgifter du genomför så bygger du upp ett litet arkiv som du kan analysera då och då, för att se hur väl Pomodoro fungerar för dig. Kanske märker du att för många av dina Pomodoros blir avbrutna?  Genom att köra en personlig Pomodoro-retrospektiv ibland får du insikt på hur bra verktyget fungerar för dig.

 

 

Som med alla agila metoder* - du behöver inte följa den exakt. Se Pomodoro snarare som ett förslag och du kan använda de delar av metoden som passar dina behov. När du känner dig redo att börja resan att bli en Pomodoromästare så är det bara att ladda ner den gratisboken och mallar från Cirillos hemsida.

Här kan du läs mer im Pomedoremetoden: http://pomodorotechnique.com/

 Och här kan du hitta en kostnadsfri hemsida med äggklocka och allt:  http://mytomatoes.com/

*Vad är en agil metod? Agile är engelska och betyder smidig, vig, lättrörlig. Grundtanken med Agila metoder är att i en föränderlig värld krävs utvecklingsmetoder som hanterar förändring som en del av verkligheten, inte sådana som blundar för förändringar eller som försöker reglera bort dem. Fler regler kommer inte ge oss fler lyckade projekt. Vi behöver flexibilitet - inte rigididet. Känslan av kontroll över sin arbetsmetodik och sina uppgifter skapar lugn och trygghet. Vilket är en förutsättning för gott självförtroende. Du vet vad du klarar av för du har en metodik. Mer om agilt tänkande i nästa blogg.

mvh/u