fbpx

1/11 2015. Det finns en armé av psykologer, coacher, motivationsgurus, inspiratörer, utbildare och proffstyckare som alla säger samma sak. Du kan det du vill. Allting går. Tänk positivt. Förändra dina tankar, förändra ditt liv. Är det någon mer än jag som kan bli lite trött på alla dessa hurtiga hejarop? Men tänk om de har rätt? Tänk att om det är så att allt är möjligt och att det är våra tankar som styr våra känslor och handlingar? Tänk om det faktiskt går? Jag tror det, jag vet det och jag har upplevt det. Många gånger. Hos mig själv och hos andra. Men det är absolut ingen quickfix. Det kräver mycket och hårt arbete. Och mycket lust och glädje. Alltid. Det gäller att komma ihåg, självförtroende är som en muskel. Den måste tränas hela tiden för att behålla sin styrka och för att växa. Hur gör man? Börja från grunden och bygg hela tiden vidare. Vill du vara fri, modig och stolt?

 

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

 

Frågan är alltså, hur får jag självförtroende och mod att bygga och leva min dröm och mitt varumärke? Självförtroende är inget man får eller köper i butik. Det tränar man sig till. Det lär man sig. Om du verkligen vill leva din dröm så behöver du definiera, paketera och kommunicera de delar som jag summerat i det jag kallar Stoltmetoden. Ditt hjärta, ditt skepp, din trappa och din gitarr. Och dessutom måste du alltid fylla på med ny energi. Till ditt hjärta, till din hjärna, till din hand. Så här kan det gå till.

 

1. Inse att du är ett vandrande mirakel

Självförtroende, det du gör, är intimt förknippat med självkänsla som kan sammanfattas med det du är. På riktigt. Inse att du, och varje individ på jorden, är en gåva till mänskligheten med oändliga möjligheter att växa och utvecklas. Och att det gör vi bäst tillsammans med andra. Tvivlar du? Känner du dig som en ärta? Läs då direkt en biologibok om människokroppen. Jag har nyligen hjälpt min yngste son inför ett biologiprov och då slog det mig återigen. Vi är fullständigt fantastiska. Att något fungerar över huvud taget är ju helt otroligt om man tänker på hur många miljoner aktiviteter som pågår samtidigt och konstant i kroppen. Cellens processer, blodomloppet, hjärnan, musklernas uppbyggnad, känsel, tal, rörelse, tankar, organen ... Det går att fortsätta hur länge som helst. Tvivlar du fortfarande? Ta då ett papper och skriv ned mints tre sidor med vad du borde vara tacksam över. Inse att du är ett mirakel. Inse att du lever i den bästa av världar. Inse att du har oändliga möjligheter. Var tacksam och börja lev din dröm. Definiera dig själv varje dag. Var stolt över att vara du!

2. Definiera ditt hjärta

Att definiera sitt hjärta handlar om att högt, ärligt och stolt kunna säga: "Ja, jag har ett erbjudande som ger andra nytta, glädje, värde!". Att definiera sitt hjärta handlar också om att ta reda på sitt vill och sitt varför. Det är tyvärr ganska ovanligt vilket resulterar i att många bara kör och hänger med utan att reflektera över varför. Något som ofta resulterar i både dåligt självförtroende och dålig självkänsla. Styr du ditt liv eller är du styrd av andra? Var sätter du gränsen? Det är klart att vi alla måste kompromissa i våra liv men det handlar om hur det ser ut i det längre perspektivet. Är du då på väg åt det håll du vill? Rör du dig mot din dröm? Lever du din dröm? Skriv ned din dröm och dina drömmar. Vad ger dig gåshud och wowkänslor? Det är du värd.

 

3. Var dirigent i din egen orkester

En del i att vara människa är att leva med dubbla känslor. Vi är både och. Hela tiden. Vi både vill och inte vill. Vi är starka samtidigt som vi är svaga. Vi vill lata oss och ta det lugnt samtidigt som vi vill ut och springa. Vi kan älska vår partner samtidigt som vi kan irritera ihjäl oss på hens brister. Så är det. Det finns något som kallas lagen om alltings polaritet. Det innebär att motsatserna är varandras förutsättningar. Utan sorg ingen glädje. Utan kärlek inget hat. Utan ljus inget mörker. Och så vidare. Acceptera din egen komplexitet. Men definiera vem som bestämmer. Är det du eller någon annan?

En kollega från mitt affärsnätverk Arndts heter Kerstin Nyström och är samtalsterapeut på Balsam Konsult. Kerstin och jag höll nyligen en föreläsning på temat "Varumärket & Det Goda Samtalet". Då bjöd Kerstin på en fin bild som sammanfattar varje individs möjlighet att hantera sina olika karaktärsdrag. Se dig själv som dirigenten i en stor symfoniorkester där alla medlemmar i orkestern representerar ett av dina karaktärsdrag. Du är och behöver alla dessa medlemmar men du är också dirigenten som kan tillåta den ena eller andre att komma fram och göra sig hörd. Hur har du definierat din symfoniorkester? Vilka instrument ska få komma fram och dominera? Hur du definierat hur du vill låta och upplevas? Tränar du på dina verk så att det känns och låter bra? Du bestämmer. Faktiskt.

 

 

4. Hitta eller skapa positiva sammanhang

Undvik destruktiva och negativa miljöer som pesten. Var själv en generös och givande individ så kommer du få samma sak tillbaka. Människan är av naturen ett flockdjur och vi klarar oss inte utan varandra. Men det kan vara lätt att hamna i miljöer där man plötsligt sitter fast och man vågar inte bryta de destruktiva mönster som växer fram. Se på kriminella nätverk, skinheads eller religiösa sekter. De är ytterligheter men det finns många andra exempel på grupper och organisationer som inte är uppbyggliga och där människan inte mår bra. Att försöka förändra eller lämna borde vara alternativen.

Ändå så smyger sig destruktiva beteenden sig in i relationer som gift. Ett gift som sakta men säkert förtär och förstör. Vi skyr ensamheten så mycket att vi kan vara beredda att göra vilka galenskaper som helst bara för att få fortsätta höra till gruppen. Hitta, skapa eller sök efter grupper och sammanhang där du får god energi. Där du växer. Definiera vad en sådan grupp skulle stå för. Vad vill du ha och vad behöver du? Sök nätverk, utbildningar, föreningar, företag och organisationer där du mår bra och känner dig att du blir uppskattad och får energi. Tillplattade människor bygger inga platta organisationer. Du är värd positiva ärliga relationer. Våga säg nej och gå vidare om du inte trivs eller utvecklas. Det är mod.

 

5. Hitta och bygg positiva relationer

Omge dig med människor som ger dig energi och vill dig väl. Du kanske vantrivs på din arbetsplats men inte tillräckligt mycket för att du ska våga säga upp dig och söka nytt. Eller starta eget. Då är det viktigt att du har sett till att omge dig med vänner och stödpersoner som förstår dig och vill dig väl. Axlar att gråta ut mot behöver vi alla ibland. Och även personer som hjälper oss torka tårarna och ger oss mod att möta verkligheten igen. När det är dags. Ett konkret tips är att bygga ett så kallat "powerteam" runt dig. Ett gäng individer som träffas regelbundet och stöttar och hjälper varandra med tankar och idéer som kan ge lösningar och energi att arbeta vidare med. "Powerteam"-formen brukar också kallas Mästarmöten. Det viktigaste är att man ses regelbundet och länge. Då blir effekten störst och mest hållbar. Vilka vill du ha i ditt "powerteam"?


Som sagt. Självförtroende och självkänsla
är i många stycken färskvaror. Speciellt självförtroende. Det syns inte minst tydligt inom olika idrotter. Den ena matchen var stjärnan fullständigt lysande för att vid nästa match vara helt under isen och bli utbytt innan halvlek. Ta inget för givet. Fortsätt bygga vad som än händer. Kom ihåg det Ingmar Stenmark sa: "Folk brukar säga att jag ofta haft tur i min karriär men i så fall är en sak rätt underlig. Ju mer tur jag haft ju mer har jag tränat". Nästa gång kommer fler tips och tankar på vad som bygger självförtroende och mod.


Håll i, håll om, håll ut.
mvh/u