fbpx

28/2 2016. Allting har två sidor. Minst. I min förra blogg tittade jag närmare på vikten av att hitta sin rytm och sina ritualer för att kunna fokusera på sina mål och drömmar. Det är den ena sidan av myntet. Fokusering, repetition och träning. Upprepning som framgångsfaktor. Men det finns en risk att man borrar sig för djupt ner i sina egna spår och fastnar. Man sitter som i en bubbla. Där allt bara går runt runt runt. Det är viktigt att också vädra och släppa in ny frisk luft. Hur kan man hitta balansen mellan uthållighet och dynamik? Var går gränsen mellan att vara envis som en åsna och att vara passionerat fokuserad? Skillnaden kan vara hårfin. Den gränsen måste man själv hitta men det är klokt att stödpersoner och kanaler som ger nya intryck och tankar. För samtidigt som man fokuserar mot sina drömmar är det också viktigt att komma ihåg. Det finns alltid 1000-tals sätt att lösa utmaningar och problem på men man kan bara gå en väg åt gången. Förmågan att kunna bära med sig den insikten att det alltid finns massor av lösningar kan ge dig hopp och styrka. Vilket ger lugn och självförtroende. Här är några tips.


 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

47. Träna på att göra saker på nya sätt

Jag minns när jag själv gick på Berghs School of Communication för 1000 år sedan. Som Stockholmskille gick jag hem och gjorde ungefär samma sak varje helg efter intensiva skoldagar. Lite pust, lite puss och lite myspys. Tillbaka i skolan på måndagen slog det aldrig fel. De som kom från andra delar av landet hade gjort utflykter, stadsvandringar, gått på klubbar, barer, utställningar som jag inte hade en susning om att de existerade.

Tack vare deras friska ögon återupptäckte jag staden flera gånger om och lärde mig massor om vikten av att bryta mönster och göra saker på nytt sätt. Att det i sig kan vara ett självändamål för att inte stagnera. Och det behöver inte vara så krångligt. Eller för evigt. Byt stol, byt arbetsplats, gå en annan väg till jobbet. Titta upp på stadens fasader och byggnader. Vänd och vrid på perspektiven. Be om kommentarer på idéer från vilt främmande personer. Skriv inte mailet, skicka ett brev istället. Och. Så Vidare. Att göra saker på nya och annorlunda sätt kan släppa in frisk luft i systemet. Testa.

 

48. Träna på att reflektera

Vad var det egentligen som hände idag? Hann du med det du skulle eller kom det annat emellan? Att stanna till ett par minuter när arbetsdagen är slut och reflektera över vad som var bra och vad som kunde göras bättre gör mycket för både självkänsla och självförtroende. Om något gick extra bra så passa på att ge dig själv någon form av belöning. Hjärnan älskar belöningar och uppmuntran. Det behöver inte vara något stort, dyrt eller märkvärdigt. Att bara tänka för sig själv ”Det där gjorde du riktigt riktigt bra” räcker långt. Om du jobbar i ett team kan ni göra som många lag inom idrotten. Man går laget runt och summerar det som hänt med fokus på det goda som man ska ta med sig till nästa dag. Det svetsar ihop gänget och gör varje individ tydligare både inför sig själv, laget och ledaren.

Reflektion bygger erfarenheter som gör att man kan fatta klokare beslut vid nästa utmaning. Reflekterar man tillsammans så lär man dessutom av och med varandra. En del kallar det för att bygga gemensamma muskler. Andra kallar det för kollektivt självförtroende. Och ett skönt avslutande tips jag fick en gång, när du lägger dig för att somna. Fundera vad som var bra idag, tänk på det, smaka på händelsen eller känslan. Bär den med dig in i sömnen. Även om det har varit en överdjävlig dag kan du alltid tänka, jag lever. Det är alltför många som inte har den möjligheten. Det finns alltid ljuspunkter!

 

49. Träna på att hejda dig

Min affärscoach Lena Gennerud har till och med byggt hela sin affärsidé på det begreppet. Hejdadig Grupp & Affärsutveckling. Att bara försöka vara supereffektiv hela tiden är omöjligt och t.o.m. kontraproduktivt. En hundrameterslöpare kan inte bara träna på att springa 100-meterslopp hela tiden. Hen måste vila, äta rätt, variera träningen och vara lyhörd för sin kropps signaler. Hen måste få chansen att ladda batterierna igen. Hen måste få känna lust och glädje. Hen måste variera träningen för att överraska sig själv och sin kropp. Hen måste reflektera och prata med sin tränare och lagkamrater. Vad är bra, dåligt, vad göra bättre?




Återhämtning och reflektion är ofta lika viktigt som den fysiska träningen. Jag tror det till lika stor grad gäller alla typer av insatser. Därför tycker jag att det är dags att återinföra fikarasterna och de gemensamma lunchätandet. Något som många menar är bortrationaliserade idag på Sveriges arbetsplatser. Hur många tar inte en snabb lunch vid datorn för att hinna med. Men är det effektivt? De reflekterande stunderna är lika viktiga för att skapa ett gott arbetsklimat som att jobba effektivt. De ger medarbetarna en chans för att växa och släppa tankarna på prestation i varje ögonblick. Vi får en chans att prata, slappna av och öppna oss mot varandra.

 

Pausen är livsnödvändig. Stunderna när man bara får vara och släpp in frisk luft och nya tankar från andra behövs mer än någonsin. Vi är inga maskiner. Den schemalagda pausen ger ny energi och minskar pressen. Vilket bygger självförtroende och ger kraft i arm och mod i barm. Heja fikapausen.

mvh/u