fbpx

Med denna blogg vill jag spegla och ge tillbaka sånt som har berört mig starkt och positivt. Det kan vara en spaning, en företeelse, en insikt, en reflektion eller bara en tanke om världens tillstånd eller möjligheter. Jag vill ge positiva tankar men utan att vara klämkäck. Jag vill peka på de goda krafterna och de goda människorna utan att glömma det mörker som finns både inom oss och runt oss. Jag vill se hjältarna som orkar, vardagsmänniskan som fortfarande vill och de passionerade människorna som vågar göra skillnad. I det lilla. Och i det stora. För någon annan. För en bättre värld. 

Hoppas du kan få med dig något tänkvärt. Återkoppla gärna via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Jag kommer, i alla fall inte i början, ha någon kommentarsmöjlighet till bloggen men jag lovar att svara på mail och även dela med mig av dina tankar. Om du vill.

 

SEPTEMBER/OKTOBER 2021. Konkurrensen hårdnar. Stressen breder ut sig. Kraven på leverans ökar. Det är lätt att tappa fotfästet i dessa tider. Men det finns lösningar. Du och ditt varumärke behöver vila och känna sig tryggt i sitt sammanhang. I samhället. I världen. I ditt hjärta. Det pratas mycket siffror, lönsamhet och mål men många missar ofta att hitta, bevara och utveckla sin meningsfullhet. Sitt varför. Sitt syfte. Det gäller både individ och organisation. Varför finns vi till? Varför ska vi gå till jobbet även fast vi inte tjänar en krona? På vilket sätt gör vi världen lite bättre? På vilket sätt gör du världen lite bättre? Det finns ett begrepp som sammanfattar detta. Det kallas Kasam. Har du koll? Här får du fem tips och checkpunkter som du kan använda för att synliggöra din egen meningsfullhet, bygga styrka och motverka stress.

Juli/augusti 2021. Vill du kontrollera och utveckla ett starkt varumärke? En del tror att det är jättekrångligt men det är faktiskt ganska enkelt. Men du behöver veta vad du gör. Här är tre områden du behöver ha full koll på. Jag kallar dem för pelare i allt varumärkesbyggande. Pelare som ger dig stadga och stöd för all verksamhet. De är mer än bara ord, de är guldgruvor som du kan gräva i, använda som drivkrafter, riktmärken och checklistor. Är du tillräckligt aktiv inom varje område? Utvecklar du dem ständigt? De flesta är det inte. Tyvärr. Idag kräver verklighetens hastighet och brus mer av oss. Mycket mer. Varje dag. Vårda och utveckla dina tre pelare. Det gör dig stark och bygger ditt varumärke.

30/6 2021. Surt surt surt. Ont ont ont. Deppigt deppigt deppigt. I efterdyningarna av fotbolls-EM så fick vi svenskar återigen lära oss att bita i det sura äpplet och se hur nederlaget grinar oss i ansiktet. Surt, ont, deppigt. Så känns det att förlora och så måste det få kännas. Ett tag. För efter det så kallade misslyckandet finns det lärdomar att vinna, erfarenheter att dra och kraft att hämta. För dig som brinner och tror. Det enda egentliga misslyckandet är om man slutar och ger upp. Det gäller fotbollsspelare och det gäller företagare som bygger varumärke. Men du som fortsätter och drar lärdomar av dina så kallade misslyckanden kommer att gå långt. Vänd dina förluster till segrar. Vänd surt till sött. Här har du sex tips på hur du kan tänka.

30/4 2021. Gör inte samma stora misstag som många småföretagare. De splittrar sig och vill både berätta och sälja för mycket. Här kommer 4 tips på hur du kan använda dig av varumärkestänkandet för att både ha kakan kvar och äta den. Att bygga varumärke är ingen lek. Samtidigt som det gärna får vara en lek. Lust, glädje och drömmar är viktiga drivkrafter som många tappar bort i den allmänna stressen. Tyvärr gör många duktiga entreprenörer samma stora misstag. Ett misstag som gör att de ofta tappar kraft och lönsamhet. De splittrar sig. De vill göra för mycket. De vill berätta för mycket. De har för många grytor kokande samtidigt vilket ofta gör att glöden svalnar. Men så gör väl inte du? Eller? Att ”bara” driva ett företag är tillräckligt komplicerat och utmanande. Håll ihop. Fokusera. Splittra dig inte. Men det finns en lösning. Här har du de fyra tipsen som lär dig att fokusera och hur du kan använda dig av varumärkestänkandet för att både ha kakan kvar och äta den. Nyckeln är ett varumärke med fler erbjudanden.

22/3 2021. Du måste vara klarsynt och positiv för att kunna se både din och samhällets styrka och enorma potential.Tror du att Sverige håller på att gå i bitar som somliga påstår? Var inte rädd. Tro dem inte. De är antingen blinda, negativa eller rädda. Eller allt på en gång. Men rädsla är ingen bra byggsten att bygga vare sig ett samhälle eller sitt varumärke på. Vi människor är specialister på att se hot och faror överallt. Det har varit vår överlevnadsstrategi genom årtusenden och hjälpt oss att klara både stora och små hot. Men det är skillnad på oro och oro. Det finns hjälpsam oro som får oss att se problem som utmaningar och möjligheter till utveckling. Och så finns det ohjälpsam oro som gör oss passiva och rädda. Vad väljer du?  Då är det viktigt att se skogen bland alla träd.

25/9 2020. Står du kvar på ett ben? Det händer så ofta. Jag möter fina fantastiska fabulösa människor med stora drömmar och inspirerande mål. Som har fastnat. De drömmer och drömmer och drömmer. Men de går inte framåt. Vad hindrar dem? Är det rädsla? Är det osäkerhet? Är det brist i självförtroende? Är det brist på mod? Är det okunskap? Ibland är svaret ja på alla dessa frågor. Är du en drömmare som står kvar på ett ben? Du är värd det bästa. Dina drömmar är värda att få levas. Varje resa börjar med ett första steg. Och sedan ett till. Och ett till. Vågar du ta första steget?

31/5 2020. ”Att gnälla är som att gunga. Du har något att göra men du kommer ingenstans”. Men varför är det så? Varför är det så många som bara gnäller? Det kanske är skönt att få projicera sin frustration och ilska på någon eller något annat men hur konstruktivt är det egentligen? Ändå så är det så många som gnäller, gnyr och gormar. Utan att själva lägga två strån i kors för att göra världen lite bättre. Utan att göra något för att förbättra sin egen situation. Utan att möta livets verkliga utmaningar. På riktigt. Den förra bloggen handlade om vikten av att tänka positivt. Här har du nio skäl varför du ska sluta gnälla och börja agera istället.

30/4 2020. Vad är viktigt? Hur ska vi leva? Vad är vi tacksamma över? Och hur vänder vi det negativa till något positivt? ”Du ska då alltid vara så positiv” får jag ofta höra. Ibland lätt anklagande, ibland med ett gillande tonfall. För mig är det en överlevnadsinstinkt. Att tänka positivt. En livsbejakare. En energigivare. Jag måste vilja och tro på att det löser sig annars blir livet hopplöst. Jag måste vilja och tro på att världen kan bli bättre. Coronans brutala framfart med död och krossade ekonomier är självklart fruktansvärt. Men det kommer gå över. Vi kommer klara det. Om vi vill. Det är inte som efter andra världskriget då världen låg i ruiner. Världen och uppbyggda värden finns kvar. Jag tror på att vi, världen, kommer lära sig något gott av detta. Vi har fått en smärtsam men unik chans till reflektion och eftertanke. Använd krisen för att utveckla både dig och ditt varumärke.

30/3 2020. Smaken av kunskapens frukt varar länge. Den smaken finns för evigt bevarad i ditt hjärta om du läser böcker. Läsandet gör dig kompaktare och får dig stå stadigare. Jag har en gammal vän som mitt i livet sadlade om och bytte bransch. Hon hade jobbat marknadsföring i många år. Intensivt, engagerat och passionerat. Men så kändes arbetet plötsligt tomt. Hon sökte något meningsfullare. Då började hon studera till psykolog och tog sig an detta med samma glöd som alltid. Efter fem års råpluggande blev hon äntligen klar. Man, barn och hon själv hade fått betala ett ganska högt pris men det var det värt. Hon fick bra och meningsfulla jobb där hon gjorde skillnad. Allt var frid och fröjd. Då börjar hon en ny kurs på ännu högre akademiska nivå. Fem nya intensiva studieår, i och för sig på deltid men ändå. Nu är hon klar och jag frågade henne varför, var det värt priset? Svaret blev ”Absolut, kunskapen gör mig kompaktare och jag står stadigare i min egen kraft”. Här kommer de avslutande skälen till varför du kan ha nytta av att läsa böcker.

29/2 2020. Att läsa en bok är ett bra sätt att hejda sig och samla ihop sina krafter. Något som det är lätt att glömma i denna stressade tid vi lever i. När jag var liten hade vi en mycket speciell äldre herre som var vän till familjen. Han var något av en bohem. Egensinnig och kul. Det var 60-tal i Stockholm. Jag hörde mamma och pappa kärleksfullt berätta om honom och hans roliga infall. Ett av dem var att han hade för vana att alltid trycka på knappen för gångtrafikanter när han passerade ett övergångsställe. Vare sig han skulle gå över eller inte. Bohemen menade att allt gick för fort och att han genom att trycka på knappen vid övergångsstället fick trafiken att hejda sig lite grann. Det stressas för mycket menade han. Jag undrar vad vår äldre vän skulle sagt om dagens livstempo. Använd boken som avstressningmedel och kunskapstrampolin. Här kommer ytterligare 11 anledningar att läsa en bok. Eller två.

19/1 2020. Uttrycket ”vill du bli klok, läs en bok” må vara lite hurtigt men är inte desto mindre sant. När vi läser har vi chans att nå helt andra och djupare liggande källor både inom oss och hos andra. Har Netflix blivit vår tids opium för folket? Förr var det religionen som kallades så av Karl Marx. Han menade att religionen var ett bedövningsmedel och en tröst för de förtryckta massorna. Religionen gav dem tröst och hopp. Den gjorde dem lugna och fick dem att inte göra uppror mot orättvisor och fattigdom. Paradiset väntade. Men så illa är det väl inte idag? Eller? Tänk om? Tänk om någon verkligen vill göra oss passiva, stillasittande och beroende av skärmarnas makt? Titta på film, se reklam och sedan konsumera. Visst vill vi mer än så med våra liv. Jag vill slå ett slag för ökat bokläsande. Här kommer de första 11 av 34 anledningar till varför du ska läsa en bok.

16/12 2019. Det gäller att inte glömma mänsklighetens superkraft. Den heter … samarbete. Ensam är inte stark, bara ensam. Världen gungar. Mänskligheten är skakad. Vargarna ylar, olyckskorparna kraxar. Lågkonjunktur och skjutningar. Oron sprider sig. Tiderna förändras. Blixtsnabbt. Globaliseringen ses allt mer som ett hot än en möjlighet. Då är det inte konstigt att många blir rädda och drar sig tillbaka inom sina murar. Både bokstavligt och bildligt talat. Nation och tradition. Det var bättre förr. Då visste vi var vi hade varandra och allt var tryggt, varmt och Bullerbyaktigt. Det främmande är skrämmande. Men var inte rädd. Vi klarar det. Mänskligheten har stått inför mycket större utmaningar. Det gäller att inte glömma mänsklighetens superkraft - samarbete. Den gör dig starkare, stoltare och hållbarare. Det stärker ditt varumärke. Här har du 8 tips på områden att fundera kring och omvandla till handling.

29/9 2019. Använder du dig av den starkaste och hållbaraste kraften som varje människa har men få använder? De är så många. De är så begåvade. De har så mycket kraft. Jag träffar dem varje vecka. Men ändå. Ändå tar de sig inte över den där sista centimetern. Trots att de har allt som krävs. Vilja. Mod. Styrka. Kunskap. Varför? Detta kan gälla idrottsprestationer. Det kan gälla företagande. Det kan gälla det mesta. Men det är ingen slump. Det finns förklaringar till allt. Och det handlar inte om tur. Det handlar inte om skicklighet. Det handlar inte om talang. Det handlar om något helt annat. En kraft som inte finns att köpa i butik. En inställning som det går att träna. En gåva som gör att du kan nå din dröm. Och bygga ditt varumärke. Här har du 7 tanketips.

19/5+19/8 2019. Är du drottning i din värld? Vem är det egentligen som bestämmer i ditt liv? Aldrig har vi stackars människor varit utsatta för så mycket intryck, signaler, krav, förväntningar, frestelser, utmaningar och möjligheter som nu. Dygnet runt. Det är dags att ta kommandot över våra liv igen. Det är dags att rensa. Det är dags välja och välja bort. Valfriheten är inte lätt. De flesta vill göra allt. Nu. Men det går ju inte. Faktiskt. När allt är tillgängligt dygnet runt så är det inte konstigt att många av oss får en allt mer växande känsla av att inte hinna med. Eller räcka till. Så behöver det inte vara. Bestämmer du i ditt universum? Krön dig själv till regent och bygg ett lysande starkt varumärke. Här har du 8 tankeväckare som kan hjälpa dig bli regent i ditt universum.

22/4 2019. Passion. Ett litet stort ord. En del bli skrämda. Några rodnar. Många fascineras. Andra attraheras. Efter alla mina år i kommunikationsbranschen så tycker jag att ordet passion är det begrepp som bäst sammanfattar vad som krävs för att både individ och företag ska lyckas nå framgång. Passion. Man fortsätter mot alla odds. Trots bakslag och motgångar. Passion. Trots tvivel och hån. Passion. Trots brist på applåder och framgångar. Trots allt. Det är då det händer. Till slut. Men passion är inte heller något som bara finns där. Det är något som föds och göds. Passion behövs för den som vill leva sin dröm. Det är viktigt att samla sin energi som när du använder ett förstoringsglas för samla solens strålar. Det går att träna på. Här har du 7 tips på områden som du kan titta närmare på för att kunna öka din passion. 

15/3 2019. Vad gör skillnaden mellan den framgångsrike entreprenören och den mindre lyckade? Det sitter i detaljerna. Något som syns med all önkvärd tydlighet är åkarna och experterna i programmet Vinterstudion. VM. Längdskidor. En liten men laddad värld fylld av längtan, lycka, lidande. Det slog mig plötsligt hur många likheter det finns mellan skidåkning och att driva företag. När Stina Nilsson lämnade de andra världsstjärnorna bakom sig, detta var innan VM, och ensam paraderade in i mål sa experten Anders Blomqvist, ”Titta på Stina, just nu är hon otroligt nära sin kärna. All kunskap, kraft och fokus är riktad åt samma håll, hon har total kontroll”. Är det inte just det som krävs? Att fokusera all kraft och kunskap mot det mål man har är ju det vi alla behöver göra för att lyckas. Så lätt och så svårt. Hur kan det skilja så mycket mellan elitåkare och elitåkare? Vad gör skillnaden mellan den framgångsrike entreprenören och den mindre lyckade? Det sitter som sagt i detaljerna. Och inte minst i genomförandet. Som vanligt. Här har du 23 tips på områden och tankesätt som bl.a. elitskidåkare jobbar med för att utvecklas, här finns både kunskp och inspiration även för oss som företagare.

 

10/2 2019. Uthållighet, uthållighet, uthållighet … Ett ord jag hyllar och predikar. Vill du åstadkomma någon form av förändring och utveckling så är det en absolut nödvändig egenskap. MEN. Även uthållighet har en baksida. Ibland borrar man ner huvudet och kör på så länge att man till slut bara springer nere i en tunnel och ser inte öppningen. Dessutom riskerar man att bli fartblind. Eller köra in huvudet i väggen. Eller tappar perspektiv och överblick och ser inte att man är på fel spår. Ibland är det viktigt att våga släppa taget, ta ett steg tillbaka, komma ur sin tunnel och få in luft i systemet. Vågar du släppa taget ibland? Vågar du lämna dina invanda spår? Hinner du se öppningarna? Det behövs också för att bygga självförtroende och mod. Och varumärke.

 

16/12 2018. Längtan. Bitterljuvt. Magiskt. Onåbart. Eller? En del tycker att ordet längtan är något negativt och jobbigt. Som en hägring. Som en väg som aldrig tar slut. Man strävar och strävar men når aldrig fram. En klok människa sa att längtan var en förutsättning för lycka. Utan längtan inget liv. Utan längtan ett liv som bara upprepar sig och upprepar sig och upprepar sig. Utan några variationer. Utan några överraskningar. Utan någon spänning. Jag tror på det förstnämnda. Att längtan är en förutsättning för lycka, liv och utveckling. Längtan är avgörande för passion, glöd och möjlighet att växa. Det gäller företagande. Det gäller vardagslivet. Det gäller varumärkesbyggande. Att acceptera och använda sin längtan som en vän skapar självförtroende och mod. Det behöver vi alla. Här har du fyra tips om hur du kan tänka och göra för att vända din längtan till en kraft som bygger ditt varumärke. Starkt, stolt och attraktivt.

28/10 2018. Definiera ditt samhällsbyggande och bygg ditt varumärke samtidigt. Den psykiska ohälsan ökar dramatiskt! Trots att vi har det så bra. Trots att vi bor i ett av världens rikaste och mest utvecklade länder. Hur kan det komma sig? Varför är vi inte lyckligare? Det finns naturligtvis inga enkla svar på detta men min övertygelse är att många människor som i jakten på den egna lyckan tappat bort sig själva och kontakten med sina rötter. I den eviga jakten på kickar och status blir livet lätt tomt. När vi inte också ser och bejakar vår flock och vårt sammanhang går vi emot vår egen natur. Livet är både jaget och laget. Utan det ena inte det andra. En nyckel till självförtroende och meningsfullhet är att se, odla och utveckla sig själv som samhällsbyggare. Hur odlar du den rollen? Eller fokuserar du bara på ditt ego? Titta på dig själv från ovan ibland. Det utvecklar både din mänsklighet, din affär och ditt varumärke. Här har du 7 tips på hur du kan tänka och göra.

19/8 2018. Tacksamhet motverkar rädsla och ger hopp. Och kan hjälpa dig att bgga ditt vaumärke. Tacksamhet. Det borde vi visa mer. I ord och handling. Varför inte med en tårta? Äras den som äras bör. Tacksamhet. Ett vackert ord. Ett ord som kan förändra ditt liv. Ett ord som kan ge dig glädje, kraft och mening. Om du vågar se och uttala det du är tacksam för. ”Vaddå, tacksam? I denna värld som mest ger mig mest elände och problem?”. Säger en del. En del förväxlar ordet med att vara nöjd och glad. Som en ko som får mat. Att bara vara nöjd med det lilla. Det är inte det jag menar. För mig handlar ordet om att på djupet vara tacksam över livets gåva, livets möjligheter och livets alla mysterier. Tacksamhet motverkar rädsla och ger hopp. Det bygger både självförtroende och mod. Och tillit mellan människor. Det behövs i världen idag. Mer än någonsin. Vad är du tacksam för? Svara på den frågan och du får energi och kraft att bygga ditt varumärke. Här har du 13 tips på områden att fundera kring.

17/6 2018. Hur du hanterar din vrede påverkar hela ditt liv. Din j-a idiot! Hur många gånger tänker du det om dagen? Jag gör det ofta. Det är som en reflex, blixtsnabbt dömer jag ut andra och andras beteende. Utan att ha täckning för min reaktion. Utan att koppla på empatin. Min skuggsida ligger ständigt och bubblar och är redo för attack. Och jag är inte ensam om reaktionen. Varför? Förmodligen är det en rest av den tid då allt handlade om överlevnad. Skydda dig själv till varje pris, var redo för strid, stå upp för din rätt, ditt liv, din flock. Andra kan vara ett hot mot din överlevnad. Den instinkten har vi alla kvar trots att vår värld inte längre är fylld av sabeltandade tigrar. Kontrollerar du dina demoner? Hur du hanterar din vrede påverkar hela ditt liv. Ditt yrke, dina relationer och din miljö. Inte minst ditt självförtroende och mod. Är du beredd att betala priset? Vänd energin i din vrede till något positivt som utvecklar både dig och ditt varumärke. Här har du sex tips och tankeväckare.

20/5 2018. Se världen utanför bubblan, boxen, de uppkörda hjulspåren. Där finns mycket av dina möjligheter. Men det är så oerhört vanligt. Jag ser det varje dag. Begåvade, passionerade, ärliga, duktiga företagare och entreprenörer som inte får ut sitt budskap och inte får igång sin försäljning. De sitter fast i sin bubbla. Stenhårt. ”Jag har så mycket att göra att jag inte hinner”. En allt för vanlig ursäkt. Eller den här ”Jag vet att om jag fortsätter att göra ett bra jobb kommer nya uppdrag automatiskt”. Eller kanske den allra vanligaste ”Det löser sig alltid. På något sätt”. Ingenting löser sig av sig självt. Allt sker när någon (= du) bestämmer sig för att det ska ske. Slump och tur finns men det är det långsiktiga arbetet som ger resultat. Jag har sett alldeles för många duktiga företag gå i konkurs för att de inte regelbundet kommit ut ur sina bubblor och fortsatt att bygga och utveckla båda befintliga och nya relationer. Hur har du det?

8/4 2018. Att bygga varumärke kräver både mod och stolthet. Mod är något relativt. Det som är jättemodigt för dig är en barnlek för mig. Och vice versa. Men varför ska man vara modig? Räcker det inte med att leva och vara schysst? Självklart är det helt okey. Om du inte gör någon annan illa och bidrar efter bästa förmåga till din och andras överlevnad får du göra vad du vill. Men vill du växa och utvecklas så måste du närma dig dina gränser. Där du inte är bekväm. Där du är osäker. Där du är okunnig. Där du är i det okända. Det är då det krävs mod. Och en förståelse för var dina gränser går. Vad är det modigaste du gjort? Var går dina gränser? När utmanade du dig själv senast på riktigt?

2/4 2018. Gräl, bråk, mobbning, konflikter, våld, krig, tortyr … Hur börjar allt elände egentligen? Med lite perspektiv på tillvaron så kan jag se att det mesta av världens lidande börjar med en stängd dörr. Bham, slam, tjong! Vi stänger dörren till både oss själva och varandra. Vi slutar lyssna, slutar försöka förstå, slutar respektera, slutar att acceptera olikheter, nyanser och andras synsätt. Vi dömer, kategoriserar och odlar rigiditet istället för öppenhet och nyfikenhet. Därmed slutar vi utvecklas. Och när vi slutar utvecklas krackelerar ofta alla relationer. Både till oss själva och till andra. Vi krymper och odlar rädsla och fördomar istället för självförtroende och mod. Så kan vi väl inte ha det om vi vill göra oss själva och världen lite bättre? Håll dörren på glänt, håll dialogen igång, till varje pris. Om du vill fortsätta växa.

25/3 2018. Läste nyss en artikel där DN listar Allsvenskans tio bästa fotbollsspelare under 2000-talet. Nummer åtta på listan blev Daniel Sjölund som i år fyller 35 år. Still going strong. En spelare med en framgångsrik karriär bakom sig som började dala. Men. Daniel tillbringade några år i Åtvidaberg och plötsligt trivdes han igen och hittade tillbaka till glädjen. Han värvades till Norrköping där han var en av de viktigaste spelarna och bidrog starkt till att laget sensationellt vann SM-guld år 2015. På kuppen blev Daniel även nominerad till årets mittfältare. Det pratas mycket om leverans, effektivitet och prestation men betydligt mindre om de betydligt viktigare och grundläggande drivkrafterna - glädje och lust. Passion slår plikt. Glädje övervinner sorg. Lust är liv. Låt ingen ta glädjen ifrån dig. Bygg murar runt din glädje, skydda och vårda den. Här finns en skattkammare och kraften till ditt självförtroende och mod.

18/3 2018. Vad är det största hindret för utveckling för dig som entreprenör? Som företagare? Som människa? Vad är det som håller dig tillbaka? Det som hindrar din tillväxt, lönsamhet och framgång? Jag vet. Jag har mött 1000-tals entreprenörer de senaste 10 åren. Det är inte brist på en bra affärsidé. Det är inte brist på ett attraktivt erbjudande. Det är inte brist på kompetens, erfarenhet eller kunskap. Det är ofta dels en brist på förmågan att tänka varumärke, OCH, enligt mitt förmenande, förmågan att koppla ihop sig själv och sitt erbjudande till en mission. Alltså, vad är det jag gör och erbjuder som bidrar till att göra världen lite bättre? Vad är det jag gör som också utvecklar mänskligheten? Inte bara min egen plånbok. Kontakten med sin mission bygger både självförtroende och mod.

11/3 2018. Vill du växa? Vill du utvecklas? Vill du bli en vis människa? Det är så lätt att köra fast i gamla hjulspår istället för att pröva nya vägar som leder till nya möjligheter. Den vise lyssnar på råd och en av de finaste gåvorna vi kan få av någon är varm, kärleksfull och konstruktiv kritik. Lyssna, lär och bygg självförtroende och mod. Lär dig att både ge och ta kritik. Och sitt inte bara och vänta på att få kritik. Sök upp dina kritiker, be om feedback, be om råd, tips och kunskap för att utvecklas. Vi har alla chanser att växa och leva vår dröm om vi vågar pröva prövar nya vägar och nya lösningar. Gör vi inte det är vi dömda att ständigt upprepa våra invanda mönster och beteenden. Något som sällan eller aldrig utvecklar en människa. Ta chansen att växa, lär dig ge och ta kritik på rätt sätt.

4/3 2018. Vad kommer det finnas kvar i framtiden när robotarna tar över människans arbeten? Vad ska vi pyssla med, vi stackars dödliga varelser? Ingen vet säkert hur framtidens jobb kommer se ut, det enda vi vet är att allt kommer att förändras. Och att det kommer gå snabbt. Globaliseringen fortsätter, urbaniseringen fortsätter och allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Rutinjobb av alla slag kommer försvinna, vad blir det kvar? Vad särskiljer människan från maskinen? Det är faktiskt en hel del och det är just dessa förmågor som blir vår stora möjlighet att överleva i framtiden. ”Fantasi är viktigare än kunskap” menade en gång Albert Einstein. Om han, som räknas som en av världens absolut mest intelligenta människor någonsin, kan hylla fantasin som en viktig egenskap borde det vara värt att titta närmare på. Fantasi och nyfikenhet göder och föder kreativitet. Kreativitet göder och föder självförtroende och mod. Självförtroende och mod bygger företag och starka varumärken.

 

25/2 2018. Det där med ålder är märkligt. Och laddat. Idag är det som om alla måste vara som tonåringar med lika kläder, frisyrer, musiksmak och livsstil. En evig dans kring ungdomens källa där ålder och visdom bara är jobbigt. Ålder är ingen talang. Ålder är en siffra. Det är vad vi fyller vår ålder med som räknas. Och hur vi förvaltar våra erfarenheter. Ålderismen brer ut sig oroväckande och det är en fara för samhället. Vi behöver alla åldrars erfarenheter. Varje ålder har sina speciella kvalitéer och möjligheter. Det borde tas tillvara mer. Och vi som är äldre borde ta för oss mer. En av mina största hjältar och föredömen är min basketcoach som vid 72 års ålder fortfarande är still going strong. Hur gamla, eller unga, vi än är kan vi alltid fortsätta leva helhjärtat. Och det bygger självförtroende och mod.

18/2 2018. Att leva innefattar allt. Ingen kommer undan. Livet är glädje OCH bottenlös smärta. Livet är underbar sommar OCH bitande vinter. Livet är segrar OCH förluster. Och livet är allt däremellan. Utan det ena inte det andra. Idag verkar det växa fram en allt större rädsla över att må dåligt. Att lidande är något ont och onormalt och något man blixtsnabbt måste sudda ut. Vänd på synsättet. När du har ångest är det en allvarlig signal om att något inte stämmer. Ångesten är kroppens sätt att uppmana oss att vara vaksamma och upptäcka och reagera på faror. Vår kropp är fortfarande inställd på att undvika hot som uppstod på savannen under tiden vi levde som jägare och samlare. Men de rovdjur som kanske var de största hoten förr har förvandlats till andra mer subtila faror. Men ångesten är densamma. Lär känna din ångest och dina demoner. De berättar faktiskt om möjligheter till lösningar som kan hjälpa dig. Om du lyssnar och vågar förändra. Då bygger du självförtroende och mod.

Stolt på FacebookStolt på TwitterStolt på LinkedIn

Inspiration


Stolta tips

 

Bli klok. Läs en bok. Den här boken är en av de mest inspirerande jag läst. Ett måste för dig som jobbar med kommunikation, varumärke, försäljning och marknadsföring. Så här beskrivs den på Adlibris.

"En av ledarskaps-litteraturens senaste klassiker Start with why – äntligen på svenska!

Att besvara frågan ”varför?” är den centrala frågan för alla som vill nå framgång med en produkt, en tjänst eller en idé. Simon Sineks bok om vikten för personer och organisationer att ställa sig frågan ”varför?” är en internationell bästsäljare med miljontals läsare – kanske den bok i generen som refererats till oftast senaste åren. Sineks TED-föreläsning på samma tema som boken är den tredje mest sedda i världen.

Bokens grundläggande fråga är: Varför är vissa människor och organisationer mer innovativa, inflytelserika och framgångsrika än andra? Varför är vissa mer populära både hos kunder och anställda? Och varför är det så svårt att upprepa dessa bragder, även för de som en gång lyckats?

I Fråga först varför visar Simon Sinek att det finns en gemensam nämnare hos de ledare som lyckas med allt det här: De började med att försöka besvara frågan ”varför?”. Vare sig det gäller en produkt, en tjänst eller en idé så måste man börja där, för att nå framgång.

Simon Sinek är brittisk-amerikansk författare, marknadskonsult och talare. Han är född 1973 och har skrivit fyra böcker." Köp. Läs. Begrunda.