fbpx

1/10 2017. Otålighet. Tidens tecken och tidens gissel. Ge mig kicken, ge mig allt, ge mig det nu. Kicksökande har blivit som en sjukdom som förstör mycket av livets naturliga rytm och förutsättningar. Växande tar tid. Utveckling tar tid. Vissa saker går bara inte att stressa fram även om jag och många med mig ofta önskar det. Vi vill se snabba resultat och det ska helst vara klart redan igår. Vilket ju faktiskt inte går. Jag är övertygad om att människor, för att vi  inte ska slå knut på oss själva, behöver vi söka efter en hållbar livsrytm. En rytm där vi själva, de vi möter och det vi gör, får mer tid att mogna på ett naturligt sätt. Det går inte att stressa fram växande. Speciellt inte om man vill att den ska vara hållbar. Genom att träna på att hitta en livsrytm där processerna får tid att växa till sig utifrån sina naturliga förutsättningar ökar chansen att resultatet blir både starkt och hållbart. Det bygger både självförtroende och mod.

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar tyvärr alldeles för lite, för sällan och ofta för dåligt. Det behöver du ändra på om du vill leva din dröm.

111. Träna på att låta saker ta den tid de behöver.

För att kunna vara uthållig måste man tänka och se saker långsiktigt. Det är först då man kan nå hållbara resultat. Om det är målet behöver man börja med sig själv och sina värderingar, sina drömmar och sina mål. Något som det är lätt att glömma bort i livets allmänna villervalla där alla rycker och drar i en från alla möjliga håll och kanter dygnet runt. Stå fast i din dröm.

Lever du din dröm eller lever du någon annans dröm?
Vad är det du vill? Är du på väg åt rätt håll eller gör du det du gör bara för att göra någon annan lycklig eller rik? Att göra medvetna val som ligger nära sitt eget hjärta är fullständigt avgörande för den som vill må bra på livets krokiga och ojämna väg. Ingen går spikrakt från dröm till verklighet men det är viktigt att känna att man är på väg åt rätt håll även man gör avstickare och pauser. Man köra fel ibland och man kan åka ner i diket. Det hör till. Men då är det bara att kämpa sig upp igen och fortsätta. Inte ge upp och sätta på sig offerkoftan.

 

 

Långsiktighet slår qvickfixen alla dagar i veckan
Du har satt dina mål och lever din dröm. Toppen. Bryt ned dessa mål i mindre och mätbara delar och pricka av dem en i taget. Steg för steg. En dag i taget. En vecka i sänder. Månad läggs till månad som blir år. Tänk på bonden. Först plöjer han, sedan sår han, sedan skördar han. Det finns inga genvägar till en god skörd. Var sak har sin tid och sin plats. Skynda långsamt och tro inte på att det finns några snabba genvägar vare sig det gäller att nå sina drömmar eller att få en rik skörd.

Och medan skörden växer rensar, vattnar och vaktar bonden sina plantor. Omsatt till mänsklig verklighet kan det vara att jämföra med utbildning, nätverkande och olika typer av samarbeten. Att bara sitta still och vänta räcker inte. Utveckling pågår ständigt och utveckling behöver näring. Tänk på Charlotte Kalla. OS är målet men hon vet exakt vad som måste göras för att hon ska ha en chans att ta det eftertraktade guldet. Steg för steg. En dag i taget. En vecka i sänder. Månad efter månad. Samtidigt som hon gör det hon älskar och älskar det hon gör. Det är vackert.

 

 

Tålamodets frestelser och vinster
Precis som Odysseus på sina irrfärder lockades så starkt av sirenernas sång att besättningsmännen var tvungna att binda fast honom vid masten så lockas nutidsmänniskan av ett aldrig sinande flöde av frestelser. Skillnaden är bara att vi inte har någon mast att binda fast oss vid och sirenernas lockrop bär vi ständigt med oss i våra smartphones. Dygnet runt. Tålamod och fokus på målet är viktiga ingredienser för att lyckas stå emot sånt som tar oss på fel vägar.

Hur levande är din dröm? Hur känns den? Hur smakar den? Hur ser det ut när du är där? Vilken miljö är det? Vilka har du med dig? Vad gör ni? Hur firar ni? Ju mer levande och färgsprakande du kan synliggöra din dröm ju lättare blir det att stå emot alla frestelser. Skriv ned drömmen, gör en ”moodboard”, en bild/ett collage på hur det ser ut när du är framme. Titta på det du skrivit ned och skapat. Varje dag. Det sägs att den som skriver ned sina drömmar och tittar på det nedskrivna regelbundet ökar sina chanser att nå sina mål med tio gånger.

 

 

 

Uthållighetens enorma betydelse
Livet är inte ett 100-meters lopp. Det är mer ett långlopp och ett äventyr där vi ska njuta, uppleva och utvecklas under tiden. Om vi vill. Vi behöver inte stressa fram resultaten. Vi behöver inte göra allt exakt nu. Det ska faktiskt vara ”gött att leva, annars kan det kvitta”. Men det går att hitta en balans mellan utveckling, liv och återhämtning och att hitta den balansen tror jag är en av vår tids största utmaningar. Att jobba ihjäl sig är ingen konst, det kan vilken idiot som helst. Den stora konsten är att hitta balansen mellan socialt liv, ambition, livslust, utveckling, fritid, yrkesliv och allt annat som vi stackars nutidsmänniskor bara MÅSTE göra. Eller? Måste vi verkligen göra allt?

 

Lev din dröm och inte någon annans. Och gör det på ditt sätt och i din takt. Då ökar förutsättningarna för att du ska få ihop allting i en egen skön blandning där din livsglädje får plats och du får tid att både dansa och le.

Swing it.

mvh/u