fbpx

NOVEMBER/DECEMBER 2022. ”Han förstörde ju hela utbildningen med sitt snack”. ”Hon måste ju vara helt j-a slut i huvudet”. ”Hur kan man ha på sig något så där fult” … Så där håller vi på. Du. Jag. Och många andra. Vi dömer, betygsätter och kritiserar. Varje dag. Till vilken nytta? Varför? Varför går vi runt och retar oss på andra? Ditt energiförråd är begränsat. Din tid är begränsad. Negativa tankar tar både tid och energi. Välj ljuset! Varför ska du låta det negativa ta kraft av det som kan leda dig framåt? Så. Sluta gnäll och sluta döma andra. Det inte bara tar din energi utan det förgiftar även din själ. Att gnälla är som att gunga, du har något att göra men du kommer ingenstans. Träna dig på att alltid fråga dig dessa tre frågor innan du dömer eller är kritisk. Är det sant, snällt, nödvändigt?

 

 

162. Vill du vara kritisk? Träna på att alltid ställa dig de energibesparande frågorna

Om du ska vara kritisk så ska det vara konstruktiv och utvecklande kritik. Annars kan det vara. Om ditt dömande inte leder någonstans så släpp tanken. Den tar bara energi. Den energin behöver du för att fokusera på att leva din dröm och bygga ditt varumärke. Sätt dig på stubben en stund innan du reagerar. Räkna till tio innan du låter toppspjället flyga. Ställ dig alltid de tre frågorna. Och kom ihåg, du måste svara ja på alla tre frågorna om du vill vara konstruktiv, positiv och hålla kvar din energi. Valet är ditt, hjälpare eller stjälpare?

 

1. Är det sant?

Om du går igång på något, är du verkligen säker på att det är sant? Eller reagerar du bara på ren reflex? Oreflekterat? Våra valda sanningar och våra fördomar har en förmåga att vara det som styr oss mycket mer än förnuft och fakta. Är det verkligen sant?

Reptilhjärnan reagerar blixtsnabbt men det innebär inte att du måste lyssna och reagera på reptilhjärnans spontana signaler. Våra fördomar finns där för att göra världen begriplig och förståelig. Blir det för svårtolkat och komplext orkar vi inte söka sanningen. Och riskerar att bli dömande och kritisk utan att ha reflekterat och försökt se om det vi reagerat på är sant.

Vill du vara fördomsfull eller vill du vara sanningssökande och nyfiken? Det sistnämnda ger dig energi och expanderar ditt sinne. Dina fördomar låser dig och förminskar din värld. Som vi ju alla vet, inte bara Lasse liten, är så stor så stor. Möjligheterna är enorma för den som vill och vägar utvecklas.

 

2. Är det snällt?

Min kära svärfar, salig i åminnelse, kunde vara ganska kategorisk och dömande men han hade också ett uttryck som han verkligen också levde efter. Uttrycket var ”Be kinder then neccesary because everybody is fighting some kind of battle”. Alla har problem och utmaningar. Alla kämpar med sina liv. Så gott de kan.

Ser du på världen med varma, nyfikna och förlåtande ögon eller gör du tvärtom? Har du på dig de positiva glasögonen eller de negativa. Din människosyn är ett val. Din reaktion är ett val. Ditt beteende är ett val. Hur väljer du att möta människor? Den ilskna människan är nästan alltid en rädd människa. Vad döljer sig bakom? Möt världen med ett leende, fråga många frågor, var nyfiken och lyhörd. Det brukar göra även den mest avoga och kalla personen glad och positiv.

Sedd, hörd och bekräftad. Allas vår längtan. Att få bli accepterad och med i flocken. Allas vår drivkraft. Är du bjussig och snäll blir du nästan alltid bemött på samma sätt. För den som ger får. Det mänskliga samspelet. Konsten att vara snäll är i sanning en konst. Allt viktigare speciellt i oroliga tider med mycket rädsla och polarisering. En konkret fråga du kan ställa till den som är kritisk är ”Det ligger säkert något i det du säger, kan du förklara lite mer?”. Den frågan tipsade Kay Pollak om. Den frågan är magisk och bygger snabbt broar. Testa.

 

 

3. Är det nödvändigt?


När du frågat dig själv och svarat jakande på frågorna om det är sant och snällt så är det dags för den sista frågan, är det nödvändigt? Eller är du dömande och kritisk bara för att du ska få ur dig dina egna frustationer? Är du egentligen irriterad på något annat?

Mår man själv lite dåligt är det otroligt lätt att bli elak, slafsig och omdömes. Ord sårar. Ord biter sig fast. Ord kan förstöra. Är det verkligen nödvändigt att säga eller skriva det du tänker? Är det värt att fokusera på något negativt? Gör det världen lite bättre? Eller släpper du bara in dina egna mörka krafter som tar energi från det du borde fokusera på. Det positiva som gör dig och världen lite bättre. Kort och gott, var försiktig med att döma och kritisera.

Träna alltså på att alltid först tänka, är det sant, är det snällt, är det nödvändigt?

Jag vet, det är inte lätt, jag ska inte säga att jag lyckas hela tiden. Tvärtom. Men ibland går det. Och när jag fokuserar på det positiva hos både människor och företeelser så blir livet i alla fall mycket ljusare och roligare. Och jag har kvar mer energi och glädje.

Lycka till.

Mvh/u