fbpx

2/10 2016. Vad är din dröm? Vad är ditt paradis? Hjärnan är fantastisk. Den kan samtidigt hantera miljoner olika intryck, samla ihop dem och se till att den styr vår kropps handlingar så att vi överlever, får belöningar och undviker risker. Men den går att lura. Hjärnan har svårt att skilja på fantasi och verklighet. Och den tänker i bilder. Tänk inte på en rosa elefant. Som går på lina. Det går inte att inte tänka på en rosa elefant. Som går på lina. Anledningen är att vi inte har någon bild för ordet inte så därför frammanar hjärnan bilden på det den känner till. En elefant. Det här kan man utnyttja för att bygga självförtroende och utveckling. Metoden kallas visualisering och är ett mycket kraftfullt verktyg för den som vill nå sina mål. Om det används på rätt sätt.


 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

82. Träna på att visualisera

Det finns en hemsida som heter Personlig Utveckling Centrum som är skapad av en student vid namn Fredrik. Han har läst oerhört mycket om just personlig utveckling som han vill dela med sig av. Det är välskrivet och intressant och jag kommer här använda mycket ur hans artiklar och tankar som referens och källa.

Genom åren har jag hört en oändlig radda av psykologer, coacher, motivatörer, mentala tränare, entreprenörer, innovatörer och många fler. Alla säger i princip samma sak, det är dina tankar som styr ditt liv eller som Olof Röhlander, Sveriges bästa talare 2016, uttrycker det i både sin bok och i sina föreläsningar ”Det blir alltid som du tänker”. Fredrik på sajten Personlig Utveckling Centrum formulerar sig så här:

”Det är helt enkelt så att det du tänker om dig själv och sättet du ser på dig själv blir verklighet till slut. Många gånger är det därför det är lätt att hamna i en ond spiral där vi tänker dåliga saker om oss själva och hur värdelösa vi är, vilket därmed tär enormt på vår självkänsla och därmed blir verklighet eftersom vi själva till slut tror på det”.

 

 

Har dina negativa tankar blivit en del av din identitet?
Vår hjärna är byggd efter principen att vi ska överleva till varje pris. Det innebär att alla hot ska undvikas och snabba belöningar prioriteras. Men. Det leder till att många intar en defensiv och negativ attityd till livet. ”Om jag gör som jag alltid gjort så överlever jag”. Nya saker, nya människor, nya trender blir hot. Man låser in sig i en liten värld som egentligen bara blir mindre och mindre. En del sätter på sig offerkoftan och blir det som en del kallar ”heltidsbittra”. Det är också ett val. Men hur levande blir egentligen livet?

Fredrik skriver vidare: ”Att förställa eller tänka saker om dig själv är ett otroligt kraftfullt verktyg i vår personliga utveckling när det kommer till vår bild av oss själva och hur vi därmed presterar. Precis som att du kan hamna i en negativ spiral där du hela tiden ser negativa saker om dig själv, så kan det här användas till något positivt där du utvecklas som person och blir starkare. När vi talar om att aktivt se positiva saker om oss själva så används ofta begreppet visualisering.” Fredrik fortsätter:

 

 

Lura hjärnan – fantisera fritt
Att visualisera innebär alltså att vi medvetet fantiserar och föreställer oss själva som de personer vi önskar vara! Precis som att du till slut tror på alla negativa saker du tänker om dig själv så är det här minst lika kraftfullt fast åt det positiva hållet. Att använda sig av visualisering är därför ett otroligt kraftfullt verktyg för att snabbare nå dina mål och bli den personen du önskar vara.

Din tolkning av verkligheten avgör din känsla, din tanke och din handling
Ofta är det inte situationer i sig som skapar känslor och sinnesintryck utan snarare hur vi väljer att tolka dem. Därför kan samma situation upplevas på helt skilda sätt beroende på om vi ser på världen den dagen. Har du på dig dina positiva glasögon eller dina negativa glasögon? Valet är ditt. Faktiskt.

Dina negativa glasögon
Tänk dig exempelvis att du vaknar på helt fel sida. Du känner på en gång att du är lättirriterad, tar åt dig av saker och känner att dagen är en enda stor börda. När du sedan åker till skolan eller jobbet så slänger klasskompisen eller kollegan ur sig en kommentar om hur rufsig du är i håret och undrar skämtsamt om du sovit i soprummet. Eftersom du idag valt att sätta på dig dina negativa glasögon så går du direkt i taket och slänger ur dig någon elak kommentar om kollegan eller kompisens utseende.

Dina positiva glasögon
Om allt var som vanligt och du hade sett världen genom dina positiva glasögon så hade du istället skrattat åt det kollegan eller kompisen sa och bjudit på dig själv. Med andra ord så uppfattar vi samma situation helt olika beroende på hur vi ser på oss själva och vår omgivning.

Att vakna på fel sida ibland är inga konstigheter utan något som hör till livet. Vaknar vi däremot på fel sida dag efter dag utan sikt på förbättring är det dags att reagera och det är då positiv visualisering är riktigt bra."

 

 

Visualiseringen som verktyg för att nå sina mål
Fredrik fortsätter: ”För att återgå till visualisering som verktyg för att uppnå våra mål, så går det som sagt mycket hand i hand med vår självkänsla och vårt självförtroende. När vi har satt upp mål som kanske är lite utmanande så är det vår tro på oss själva och vad vi helt enkelt tror oss klara av, som är med och påverkar hur snabbt vi rör oss mot målet.

Låt oss säga att du drömmer om att bli fotbollsproffs och därför har som delmål att spela i bästa klubben i din stad. Det kommer säkerligen vara en kämpig resa där du får lägga ner mycket tid och energi på träning. På samma gång är din syn på dig själv extremt viktig för hur du faktiskt presterar där ute på planen och har du lätt för att se dig själv som en halvkass spelare som har sina brister, så är det vad som kommer spegla av sig när du väl är ute på planen. Ser du dig själv som en medioker spelare så sätter du samtidigt in spärrar i ditt huvud om att det där är så bra du kan prestera, trots att du säkert kan vara betydligt bättre än så.

Lösning är som att visualisera!
Vad ska du då visualisera i det här fallet? Som alltid så ska vi visualisera oss själva som de personer vi vill vara. I det här fallet så ska personen som vill bli fotbollsproffs alltså visualisera sig själv som proffs. Målet var mer exakt att spela i stadens bästa klubb och därför ska du se dig själv där du spelar i den här klubben och även gör det riktigt bra. Spara inte på detaljerna utan se framför dig hur du gör mål, gör perfekta passningar och får publikens jubel.

Övar du dig på att visualisera på det här sättet så kommer du öka ditt självförtroende, få ut din fulla potential och därmed röra dig i raketfart mot dina mål”.

 

 

Tips för att skapa en effektiv visualisering
Fredrik bjuder på en serie handfasta tips: ”Att visualisera i sig är väldigt enkelt, men för att det ska bli så effektivt som möjligt så finns det några saker som är bra att tänka på. Här kommer därför några generella tips som är bra att känna till när du börjar med din visualisering.

Se till att du kan sitta ostört när du visualiserar så du kan lägga fullt fokus på själva övningen.

▪   Ju mer avslappnad du är desto större effekt får du av visualisering. En bra början är därför att ta några djupa andetag där du känner hur eventuell stress följer med utandningsluften.

▪   Se dig själv som den person du önskar vara och spar inte på krutet. Ju mer detaljerad du är desto kraftfullare blir det.

▪   Ju fler sinnen du kopplar in desto bättre resultat kommer du även få. När du därmed blundar och ser dig själv som den personen du vill vara ska du även tänka dig att du känner lukter och hör saker. Om du drömmer om att bli fotbollsproffs så kan du alltså tänka dig att du känner doften av gräset när du spelar i den där klubben.

▪   Det räcker inte med att visualisera en gång för att det ska bli verklighet utan helst ska du göra det varje dag. Se därför till att det blir en vana att visualisera positivt.

Som sagt så är det enkelt att komma igång med visualisering redan idag, men kom även ihåg tipsen för att det ska bli så effektivt som möjlig för dig”.

Kom igång med din visualisering idag
Nu har du lärt dig hur du kan visualisera effektivt så varför inte sätta igång redan idag. Som vi skrev så är det här ingenting vi gör en gång så är det sedan bra, utan det är en långtgående process som du måste upprepa, helst varje dag.

Se därför till att du inför visualisering i din vardag, varför inte varje morgon? Att starta dagen med att se dig själv som den personen du vill vara är otroligt kraftfull och en perfekt start på dagen”.

Exempel på saker att visualisera
Fredrik har mer konkreta tips och tankar: ”För att ge dig än mer kött på benen så kommer här några exempel på saker du kan visualisera. Kom ihåg att du ska utgå från dina drömmar samt mål och helt enkelt den person du önskar vara.

▪   Att du är riktigt framgångsrik på jobbet eller i skolan.

▪   Att du ska klara en viss situation.

▪   Att du ska klara en tenta eller en redovisning.

▪   Att du är glad och positiv.

▪   Att du sover bättre om nätterna.

▪   Att du har en bra relation till din familj och vänner.

▪   Att du har bra självförtroende.

▪   Att du får andra att skratta och bli glada.

▪  ...

Som du märker så är det bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan visualisera. Börja med dig själv och den person du önskar vara. Använd sedan visualisering för att snabbare bli den personen. Vad brukar du visualisera?”

Så avrundar Fredrik sitt inlägg på hemsidan Personlig Utveckling Centrum. Jag rekommenderar varmt ett besök på sidan. Och att börja visualisera dina drömmar. Då kan allting hända.

 

83. Träna på att göra en visionboard


Jag vill ge ett tips om en praktisk metod som ligger nära begreppet visualisering. Metoden kallas att göra en visionboard som kombinerar hjärnans längtan efter att se i bilder med din egen fantasi och dina drömmar.

Att skapa en visionboard är som att gör din egen tavla på hur du vill ha framtiden. En bild som innehåller delar och detaljer som är viktiga för dig, som ger dig kraft och mod. Och energi. Gör så här. Köp en tavelram i lämplig storlek. Gärna i format 50 x 70 cm eller 70 x 100. Bilden ska ta för sig. Samla ihop en trave tidningar av olika slag. Dagstidningar, månadstidningar, resemagasin och vad du har tillgängligt. Gå igenom tidningarna och klipp ut bilder och rubriker som ger dig wow-känslor. Du bestämmer. Vad går du igång på? Det som fångar ditt öga har ofta kontakt med ditt hjärta.

Börja bygg ett collage av bilder. Strunta i om det ser bra ut, är snett vint eller rörigt. Det viktigaste är att DU känner för bilden och att DU förstår den. Lägg ut bilderna på tavelramens bottenplatta så att du är nöjd. Klipp, klistra, måla. Ändra, flytta, fixa tills du är nöjd. Sätt dit tredimensionella grejer. Allt behöver inte vara platt. Ta ett limstift, tejp och sätt fast bilder och saker på tavelunderlaget. Sätt dit glaset och sätt upp tavlan på en plats där du ser den. Ofta. Voila, du har gjort ett visionboard.

När du tröttnar på bilden så gör du om processen. Vi utvecklas. Det är bra om det syns också. Hjärnan förstår bilder mycket mycket bättre än ord. Med en visionboard ger du din hjärna möjlighet att snabbare komma ihåg dina känslor och drömmar. Du håller liv i din längtan. Du bygger identitet. Du ser dina drömmar. Och det bygger självförtroende och mod.

 

mvh/u